Startsidan

Hem |  Anslagstavla  |  Synpunkter  |  A-Ö  | Kartor | Anpassa  |  Självbetjäning  |  International  |  Kontakt |  Logga in

Lyssna på sidan eller markerad text med ReadSpeaker
Turism

Handelsman Johanna

Det finns ingen som har betytt så mycket för Ödeshög och trakten runt omkring som Handelsman Johanna. Hon dog 1899 men spåren av hennes verksamhet finns kvar än i dag.

Hon införde torgdagar varje tisdag i Ödeshög, såg till att samhället fick apotek och stensatte torget och gatan intill. Hon såg också till att det byggdes en rejäl hamn i Hästholmen. Dessutom hann hon med att uppfostra nio egna barn och fyra fosterbarn.

Hon föddes som Johanna Nilsdotter i Brodderyd 1807. Som 17-åring kom hon till Ödeshög och gifte sig med kyrkvärden och hemmansägaren Jonas Peterson. Här öppnade hon en liten speceriaffär, en rörelse som växte snabbt.

Läs mer under länkar och dokument.

Årets Johanna

Stiftelsen Ingeborg & Folke Lööfs minnesfond utser varje år Årets Johanna till minnet av Handelsman Johanna Petterson. Förtjänsttecknet inrättades 1984.

Stiftelsens önskan är att årets Johanna ska kunna ses som en förebild för unga kvinnor som växer upp i Ödeshög idag. Årets Johanna ska vara handlingskraftig och driftig i vardagen.

Årets Johanna får ett förtjänsttecken i form av ett smycke föreställande handelsman Johanna. Detta utdelas den 6 juni i samband med sillunchen på torget.


 

Årets Johanna 2017

 

2017 gick utmärkelsen till Iris Sandberg

Motivering:

Iris har genom sina omfattande kunskaper i hantverk, hemkunskap och medmänskligt förhållningssätt lyckats bevara och föra vidare traditioner
i vävning och handarbete.

Hon har oförtröttligt arbetat ideellt i olika föreningar
såsom Röda Korset, Väntjänsten, SPF m.fl.

Iris arbetar målmedvetet med glädje och beslutsamhet utan
att hävda sig själv och hon möter människor med öppenhet och ser potential.

Hon är en mycket värdig ”Johanna”. 

2016 gick utmärkelsen till Barbro Dahlin

Motivering:

Stort hjärta för de utsatta, speciellt för asylsökande och flyktingar som finns i Ödeshög.

Barbro har engagerat sig i dansföreställningen ”Refugee Story”, vilken har haft stora framgångar och har blivit mycket uppmärksammad. Föreställningen har visats drygt 20 gånger, flera gånger i Ödeshög och i övriga Östergötland. Den har också visats i Jönköping och Stockholm

Årets Johanna 2016

2015 gick utmärkelsen till Gunnel Frisk

Motivering

Gunnel är sedan lång tid tillbaka en fenomealt bra tonsättre, musiker, körledare, skådespelare vid sidan av sin tjänst som musiklärare i Ödeshög. Hon har gjort mycket nyttigt och fött för kommunen genom sitt entusiastiska entreprenörskap.

2014 gick utmärkelsen till Irma Axén

Motivering

Sedan 1955 har Irma Axén tillsammans med sin man och senare son drivit PA Axén & Sons klädäffär i Ödeshög. Irma har sytt, expidierat och gett goda råd och service till kunderna. Hon har bidraget till Axéns goda rykte och många kunder från andra kommuner runt Ödeshög har hittat hit tack vare Axéns.

2013 gick utmärkelsen till Majken Johansson.

Motivering

Majken är en mångårig och i alla väder tillförlitlig medlem i Ödeshögs hembygdsförening

2012 gick utmärkelsen till Birgitta Hertzman.


Motivering

Birgitta är en ödmjuk, godhjärtad och osjälvisk person som finns till för både unga och gamla. Hon engagerar sig på många sätt i vårt samhälle.

Senaste publiceringsdatum: 2017-06-07
Växel: 0144-350 00 | E-post: kommun@odeshog.se | Fax: 0144-350 30 | Stora torget 3, 599 80 Ödeshög | Klicka här för alla adresser