Lyssna på sidan eller markerad text med ReadSpeaker

Minska matsvinnet

Den gröna påsen är ett bra sätt att hantera matavfall. Men
det absolut bästa för miljön är om det slängs så lite mat som möjligt. Att producera mat belastar både klimat och miljö. I Sverige slänger vi ca 19 kilo fullt ätbar mat per person varje år. Vi häller också ut ca 26 kilo mat och dryck i slasken. Det onödiga matsvinnet i Sverige motsvarar ett utsläpp på 442 000 ton växthusgaser varje år. Det är ungefär lika mycket som utsläppen från 360 000 bilar under ett år.

När du tar hand om maten gör du inte bara miljön en tjänst.
Ett hushåll kan spara minst 3000-6000 kr per år på att minska matsvinnet.

Så innan du lägger maten i den gröna påsen fundera på om
maten egentligen skulle kunna ätas upp.

På Livsmedelsverkets hemsida finns tips på hur du kan minska
matsvinnet. Länk till Livsmedelsverkets hemsida finns till höger.

Senaste publiceringsdatum: 2017-07-06

Telefon: 0144-353 00  |  E-post: odeshogsbostader@odeshog.se  |  Fabriksvägen 5, 599 33 Ödeshög