Bygga, bo & miljö
Det är kommunen som har ansvaret för att ta hand om ditt hushållsavfall.
Hämtningen utförs av Renall och kundtjänstfrågor besvaras av Ödeshögsbostäder (ÖBO).
Ödeshögs kommun har gemensamt miljökontor med Mjölby kommun.
Vintertid dessutom
Byte av storlek på soptunnan (kärlet) är gratis om fastigheten byter ägare.
Vill du byta befintlig soptunna till en större eller mindre är det gratis och du rengör och lämnar/hämtar den hos kundtjänst på ÖBO. Om vi ska byta tunnan åt dig tar vi ut en avgift.
Taxan omfattas av flera olika avgifter. Alla fastighetsägare betalar en grundavgift som motsvarar kostnader för drift av återvinningscentral, hantering av farligt avfall och annat avfall som lämnas in på återvinningscentralen. Avgiften täckar även kostnader för miljöarbete, planering, utveckling, information, administration, kundtjänst och fakturering.
Indexreglering sker varje år den 1 januari efter indextal för juli månad föregående år.
Sommartömning för hushållsavfall för fritidsbostäder gäller perioden maj till september. Hämtning sker en gång varannan vecka alternativt en gång i månaden.
Undantag från sophämtning enligt kommunens renhållningsordning kan sökas hos miljökontoret i följande fall:
Förlängt intervall kan godkännas upp till var 4:e vecka under förutsättning att innehavaren har ett abonnemang för ett 90 liters eller 140 liters kärl som används i kommunen samt att kärlet inte fylls mer än att locket kan stängas.
Uppehåll i sophämtning medges enbart på fastigheter som inte används. Uppehåll ges under en begränsad tid upp till fem år.
Total befrielse från sophämtning (inklusive grundavgift) kan enbart ges till fastigheter som saknar bostad eller där bostaden är obeboelig, till exempel efter brand.
Beslut kan återkallas om det blir problem för människors hälsa eller miljön eller om förutsättningarna förändras. Beslutet bryts vid ägarbyte.
Vintertid kan dåligt snöröjda vägar och halka göra att sopbilen får svårt att köra och fastnar på vägar där andra bilar tar sig fram. Det är ganska vanligt att kunder ifrågasätter varför sopbilen kör fast när dom själva tar sig fram utan problem. Här förklarar vi varför det är så:
Sopbilen är tung
En sopbil väger väldigt mycket och börjar den glida finns det inget som stoppar den. Chauffören har både ansvaret och rättigheten att bedöma om det ens är möjligt att köra på en väg, säkerheten både för den som kör och omgivningen är alltid viktigast.
Varma däck smälter snön
Medan sopbilen kör blir däcken varma. Om det är vinterväglag och sopbilen stannar i en uppförbacke för att tömma kärl smälter snön under däcken. Då kan det bli extrem halt och mycket svårt för sopbilen att kunna köra vidare.
Svårt att komma loss
Om du själv har kört bil vintertid vet du att när det är moddigt, spårigt eller dåligt plogat så gäller det att hålla jämn fart och inte stanna eller sänka farten för att inte fastna.
Eftersom sopbilarna måste stanna vid varje sopkärl riskerar de att hamna i den situationen hela tiden. För att nå kärlen måste sopbilen dessutom ofta köra längre till höger på vägen och då kan de inte alltid köra i de spår som kanske redan finns på vägbanan.
I samband med större helger förekommer det att de ordinarie sophämtningsdagarna tillfälligt ändras. Under dessa dagar förlängs ofta sophämtarens arbetsdag och det betyder att sopbilen kan komma en dag tidigare eller en dag senare än normalt.
Ödeshögsbostäder AB
0144-353 00 växel
Besöks- och postadress
Fabriksvägen 5, 599 33 Ödeshög
odeshogsbostader@odeshog.se
Ekonomiassistent
Elisabet Pantzar
Tel: 0144-353 10
elisabet.pantzar@odeshog.se