Matavfall och gröna påsen
Med gröna påsens hjälp blir matavfallet till biogas och biogödsel.
Det enda du behöver göra är att lägga ditt matavfall i gröna påsen, knyt ihop den med dubbelknut och lägg den i soptunnan. För att göra sorteringsprocessen bra är det också viktigt att alla andra sopor som läggs i soptunnan också läggs i en påse som knyts ihop. Löst avfall ställer till problem i sorteringsanläggningen. Den gröna påsen får endast användas för matavfall.
Stora gröna påsar
För de verksamheter som får mycket matavfall till exempel storkök, restauranger, caféer och liknande finns möjlighet att få stora gröna påsar (30 liter).
Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar
Det är hyresvärden eller ansvarig för bostadsrättsförening som ansvarar för att hyresgästerna har tillgång till gröna påsar.
Så här fungerar det
- Du slänger ditt matavfall i gröna påsen.
- När påsen är full knyter du den med en dubbelknut och lägger påsen i ditt vanliga sopkärl tillsammans med dina andra soppåsar.
- Sopbilen tömmer ditt sopkärl som vanligt.
- Soporna från sopkärlen körs till en sorteringsanläggning. I sorteringsanläggningen sorteras de gröna påsarna ut med hjälp av kameror. Övriga påsar går till förbränning och blir till värme och elkraft.
- De utsorterade gröna påsarna körs till en biogasanläggning. I biogasanläggningen blir matavfallet till biogas och biogödsel.
- Biogasen används som fordonsbränsle. Biogödseln används som växtnäring på åkermark.
Mer information om gröna påsen
Detta lägger du i gröna påsen
I gröna påsen ska du bara lägga matavfall. Som matavfall räknas till exempel skal, ben, skruttar, mat som blivit gammal, tepåsar, kaffefilter och kaffesump.
- Matrester: Tillagade och råa.
- Frukt och grönt: Skal, sktrutt och kärnor. Frukt, bär och grönsakar som blivit för gamla.
- Ben och skal: Fisk- och köttben, fiskrens, skal från ägg och skaldjur.
- Matfett: Olja, smör, margarin och annat fett.
- Kaffe och te: Kaffesump och kaffefilter, te och tepåsar.
Varför ser påsen ut som den gör?
Den gröna färgen på påsen är till för att kamerorna i sorteringsanläggningen ska känna igen påsarna och sortera ut dem. Påsen är i plast för att den ska hålla hela vägen till biogasanläggningen. Plasten i påsen är tillverkad av återvunnet material.
Behållaren ska vara utan lock
Behållaren som kommer med startpaketet har inget lock. Det är för att utan lock torkar matavfallet snabbare och det minskar risken för lukt. Om du bor så att det finns risk för att möss och råttor tar sig in och äter av matavfallet kan du självklart skaffa en annan behållare som har lock och sätta den gröna påsen i.
Gör så här när rullen med gröna påsar tagit slut
Om du bor i villa knyter du en påse på handtaget på ditt sopkärl. När sopbilen kommer och tömmer ditt sopkärl lämnas en ny rulle med gröna påsar.
Bor du i ett flerfamiljshus kontaktar du din hyresvärd/bostadsrättsförening som ansvarar för att du får tag på nya gröna påsar.
Du kan också hämta nya påsar på Orrnäs återvinningscentral eller på Ödeshögsbostäders kontor på Fabriksvägen 5.
Gröna påsarna är gratis
De gröna påsarna ingår i avfallstaxa och kostar ingenting extra
Om att fortsätta att kompostera matavfall i hemkompost
Man kan fortsätta att kompostera sitt motavfall i hemkomposten men du måste anmäla detta till miljökontoret. Vi samarbetar med Mjölby kommun i dessa frågor.
Läs mer om kompostering och hur du anmäler till miljökontoret.
Om du har sophämtning varannan vecka kommer du att få hem den gröna påsen även om du komposterar ditt matavfall. Du väljer själv om du vill lägga ditt matavfall i din kompost, i gröna påsen eller kompostera en del av ditt matavfall och lägga resten i den gröna påsen. I din hemkompost tas näringen i matavfallet till vara. Om du istället väljer att lägga ditt matavfall i den gröna påsen tas både näring och energi i matavfallet till vara.
Om du har sophämtning var fjärde vecka kan du inte att använda den gröna påsen. Matavfall som ligger för länge i sopkärlet hinner brytas ner och gör inte nytta i biogasanläggningen. Om du har sophämtning var fjärde vecka måste du lägga allt ditt matavfall i din hemkompost.
Kom ihåg dubbelknut på alla påsar!
Ödeshögsbostäder AB
0144-353 00 växel
Besöks- och postadress
Fabriksvägen 5, 599 33 Ödeshög
odeshogsbostader@odeshog.se
Ekonomiassistent
Elisabet Pantzar
Tel: 0144-353 10
elisabet.pantzar@odeshog.se