Närsortering/fyrfackskärl
I april 2026 kommer vi att införa fyrfackinsamling från villahushåll. Här informerar vi om vad det innebär och hur du kan förbereda dig.
Vad är fyrfacksinsamling?
Ett fyrfackskärl är ett helt vanligt kärl som är delat i mitten och har en insats med två fack.
Du som bor i hus idag har en tunna där du slänger dina soppåsar med restavfall och gröna påsen. Du kommer nu att få två nya sopkärl med fyra fack i varje att sortera i. Kärlen rymmer vardera 370 liter. I de nya kärlen kommer du kunna sortera matavfall, restavfall, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, tidningar samt färgat och ofärgat glas.
Varför inför vi detta?
Sommaren 2022 beslutade regeringen om nya lagkrav som innebär att kommunerna i januari 2024 tog över ansvaret för att samla in hushållens förpackningsavfall. Det beslutades även att alla kommuner landet senast 2027 ska ha infört fastighetsnära insamling av förpackningar, även kallat närsortering.
Syftet är att återvinningen av förpackningar ska öka eftersom närsortering ska göra det enklare för hushållen att sortera ut förpackningarna. Ökad utsortering leder till att fler förpackningar kan material återvinnas och att vi minskar vår användning av jordens resurser.
Med fyrfackskärl blir sorteringen mycket enklare hemma och fler återvinner mer noggrant vilket gynnar både miljö och ekonomi.
Förbered plats för dina kärl
För att det enkelt ska gå att dra ut och ställa tillbaka kärlen vid tömning krävs en uppställningsplats på en yta om minst 1 meter djup och 1,8 meter bredd. Men båda kärlen behöver inte stå bredvid varandra hela tiden eftersom de inte töms samtidigt. Viktigast är att de står framme den dag de ska tömmas.
Se mått på kärlen i fliken här under.
På tömningsdagen är det viktigt att du tänker på följande:
- Kärlen ska stå med handtagen utåt.
- Kärlen måste stå på ett plant och hårdgjort underlag utan höga kanter. Som hårdgjord yta räknas asfalt, betong, packat grus eller liknande. Löst grus och gräs räknas inte som hårdgjord yta.
- Tänk på framkomligheten, inga buskage eller träd ska vara i vägen.

Mått på ett fyrfackskärl
- Bredd 77 cm
- Djup 87 cm (exklusive elboxen)
- Höjd 110 cm (184 cm med uppfällt lock)
- Två kärl kräver tillsammans en yta på 100 x 180 cm.
Tänk även på att det kan krävas bygglov om du vill bygga in kärlen i en kärlgård.
Dragväg
Dragväg är den sträcka som sophämtaren behöver dra avfallskärlet från sin uppställningsplats till fyrfacksbilen vid fastighetsgränsen. Eftersom fyrfackskärlen är tunga behöver underlaget på dragvägen vara tillräckligt fast för att det ska gå att dra kärlen.
Det kommer att ingå fem meters dragväg i ditt abonnemang. Om dragvägen för dina kärl blir längre än fem meter får du betala en extra avgift.
Så sorterar du i fyrfackskärl
Mer information kommer.
Avfallet hålls isär vid tömningen
Fyrfackskärlen töms med en sopbil som har fyra fack som ser till att avfallet hålls separerat. Varje material hålls åtskilt under hela insamling och återvinningsprocessen.
Så här ser det ut när fyrfackskärlen töms - sen en film från PWS nordic på youtube.
Kundtjänst för vatten, avlopp och avfall
0144-350 00
vaavfall@odeshog.se
Besöksadress: Fabriksvägen 5, Ödeshög
Driftchef VA/renhållning
Stefan Karlsson
0144-353 29
stefan.karlsson@odeshog.se