Vattenskyddsområde
Vättern är en av Sveriges största råvattentäkter och runt 250 000 personer i elva kommuner får sitt dricksvatten från Vättern. Dricksvattnet från Vättern håller en bra kvalitet och kräver inga större insatser för att bli drickbart.
För att skydda dricksvattnet har länsstyrelserna runt Vättern beslutat om att inrätta ett vattenskyddsområde. Beslutet innehåller skyddsföreskrifter för vattenskyddsområdet och omfattar skyddszoner runt Vättern och de vattendrag som rinner ut i sjön. Syftet är att säkerställa vattentillgång och råvattenkvalitet i ett långsiktigt perspektiv för dem som får sitt dricksvatten från Vättern idag och för dem som i framtiden kommer att utnyttja Vättern som vattentäkt.
Vad innebär det att bo eller verka inom ett vattenskyddsområde?
Inom ett vattenskyddsområde finns bestämmelser (skyddsföreskrifter) som styr vad som är tillåtet och inte, för att vattnets kvalitet inte ska hotas. För dig som bor eller har verksamhet inom ett vattenskyddsområde gäller dessa bestämmelser. Det handlar om att du måste vara extra försiktig med vattnet och allt som kan förorena vattentäkten.
Vissa saker måste du ha tillstånd till, andra saker får du inte göra alls, något kräver anmälan. För vattenskydds-område Vättern är Länsstyrelsen Östergötland tillsynsmyndighet och det är dit du vänder dig för att anmäla eller söka tillstånd. Tänk på att söka tillståndet/anmäla i god tid.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Fastighetschef
Ricard Carlenius
0144-353 05
ricard.carlenius@odeshog.se