Elevhälsa
Elevhälsan består av flera yrkesgrupper och arbetar främjande, förebyggande och åtgärdande. Syftet med flera kompetenser är att få en helhetssyn vad gäller kunskap, samverkan och samordning i det dagliga arbetet, för att skapa möjligheter för alla barn/elever, att på bästa sätt utveckla och använda de egna resurserna i förskola och skola.
Om elevhälsan
Vår målsättning är trygga, studiemotiverade elever med god självkänsla i en lugn och inspirerande skolmiljö där eleverna lär med glädje! Vi tror på att utveckla det goda samspelet mellan barn och vuxna genom samsyn, stöd och ömsesidig respekt mellan alla yrkesgrupper i skolan.
Har du frågor, känner oro eller behöver prata med någon är du välkommen att kontakta elevhälsan på skolan eller prata med någon på förskolan där ditt barn går. Alla som arbetar i elevhälsan har tystnadsplikt.
Elevhälsan i skollagen
”För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, anpassade grundskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser.
Elevhälsan ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevernas utveckling mot utbildningens mål ska stödjas. Elevhälsans arbete ska bedrivas på individ-, grupp- och skolenhetsnivå och ske i samverkan med lärare och övrig personal. Elevhälsan ska vara en del av skolans kvalitetsarbete. Vid behov ska elevhälsan samverka med hälso- och sjukvården och socialtjänsten.
För medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser ska det finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator och specialpedagog eller speciallärare.”
Elevhälsans uppdrag
Medicinska elevhälsan - EMI
Skolläkarens uppdrag:
Skolläkare kommer till skolan ungefär en gång i månaden och har mottagning. Han träffar elever som skolsköterskorna har bokat. Han träffar främst elever vars besvär på något sättpåverkar elevens skolgång eller fysiska utveckling.
Skolsköterskans uppdrag:
- Hälsobesök/samtal i förskoleklass, åk 2,4 och 7.
- Vaccinationer i åk 1, 5 och 9 samt de elever som av någon anledning inte följt det
svenska vaccinationsprogrammet. - Enklare sjukvårdsinsatser.
- Syn-, hörsel- och ryggundersökningar.
- Uppföljning av tillväxt, utveckling och inlärning.
- Vid behov göra utredning och remittera till annan hälso- och sjukvårdsverksamhet
såsom till exempel barn- och ungdomsmottagning, logoped och barn- och
ungdomspsykiatrin. - Individuellt och i grupp bedriva hälsovägledning om levnadsvanor och livsstilsval.
- Delta i Trygghetsteam/DK team och vara en del i frånvaro/närvaro arbetet.
- Samverka med övriga i Elevhälsoteamet, EHT, med pedagoger och resurspersoner.
Psykologiska elevhälsan
Skolpsykologens uppdrag:
- Begåvning/kognitiv testning för att ta ställning till om eleven har en Intellektuell
funktionsvariation, IF. - Observationer på grupp- och individnivå.
- Handledning/undervisning av pedagoger och resurspersoner enskilt eller i grupp.
- Enskilda bedömningssamtal med elever (om tid finns).
- Samverka med EHT.
- Skolpsykologen utreder inte neuropsykiatriska funktionsvariationer, NPF, såsom ADHD och autism.
Psykosociala elevhälsan
Skolkuratorns uppdrag:
En skolkurators uppdrag är inte lika tydligt som övriga yrkeskategorier i elevhälsan. Kuratorn arbetar med enskilda elever samt bidrar med kunskaper i det generella hälsofrämjande och förebyggande arbetet.
Vilket kan innebära:
- Enskilda elevsamtal.
- Observationer av enskilda elever eller grupper för att kunna handleda/vägleda elev/elever, vårdnadshavare och/eller skolans personal.
- Vara en observatör i skolan som med sin kunskap kan förebygga ohälsa, hälsofrämja och hjälpa elever att nå kunskapsmålen.
- Vara en del i trygghetsarbetet, i värdegrundsarbetet och främja närvaron.
- Samverka med EHT
- Göra sociala kartläggningar
Specialpedagogiska elevhälsan
Specialpedagogernas uppdrag:
Är att bidrar med specialpedagogisk kompetens i det pedagogiska arbetet.
Vilket kan innebära:
- Observationer av enskilda elever eller grupper för att kunna ge stöd och hjälp till elev, pedagog och/eller resursperson i olika lärsituationer.
- Utföra olika testningar och kartläggningar med elever.
- Hjälp till att hitta rätt hjälpmedel till elever i behov av särskilt stöd.
- Specialpedagogiskt stötta elever i behov av särskilt stöd och stötta vårdnadshavare eller pedagoger/resurspersoner med elever med särskilda behov/svårigheter.
- Vara behjälplig i arbetet med att genomföra/skriva extra anpassningar, åtgärdsprogram och/eller pedagogiska kartläggningar.
- Se över lärmiljön.
- Samverka med EHT.
- Specialpedagogen på Lysingskolan ingår i trygghetsteamet.Elevhälsan i skollagenElevhälsan ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevernas utveckling mot utbildningens mål ska stödjas. Elevhälsans arbete ska bedrivas på individ-, grupp- och skolenhetsnivå och ske i samverkan med lärare och övrig personal. Elevhälsan ska vara en del av skolans kvalitetsarbete. Vid behov ska elevhälsan samverka med hälso- och sjukvården och socialtjänsten.
- För medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser ska det finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator och specialpedagog eller speciallärare.”
- ”För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, anpassade grundskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser.
Rektor Lysingskolan
Richard Olofsson
0144-350 81
richard.olofsson@utb.odeshog.se
Rektor Fridtjuv Bergskolan och Rök skola
Linda Buzzelli Sundström
linda.buzzelli-sundstrom@utb.odeshog.se
0144-350 56
0761277655
Kontaktas i första hand via mail, inkludera telefonnummer i ert meddelande om ni önskar bli uppringda.