Kommun och politik
- Agenda 2030
- Aktuella beslut i korthet
- Diarium och arkiv
- Flytta hit eller nyinflyttad
- För dig som är förtroendevald
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Kommunens organisation
- Kommunfakta
- Konsumentvägledning
- Kontakta oss
- Personuppgifter och dataskydd
- Politik och demokrati
- Press och kommunikation
- Självservice
- Överklaga beslut, rättsäkerhet
Vanliga frågor och svar - Offentlighet och sekretess
Här kan du läsa om offentlighetsprincipen och allmänna handlingar.
Vad innebär offentlighetsprincipen?
Offentlighetsprincipen innebär att alla har rätt att ta del av allmänna handlingar hos statliga och kommunala myndigheter. Samma sak gäller även hos kommunala bolag där kommunen har ett rättsligt bestämmande inflytande.
Vad är en allmän handling?
En allmän handling är en handling som har kommit in till eller är upprättad och förvarad hos en myndighet. Allmänna handlingar är enligt offentlighetsprincipen offentliga och tillgängliga för alla att ta del av, om det inte handlar om sekretessbelagda (hemliga) uppgifter.
Utgångspunkten är att handlingar som rör myndigheters verksamhet är offentliga, men enskilda uppgifter i handlingarna kan vara sekretessbelagda. Det spelar ingen roll hur handlingarna har skapats, distribuerats eller lagrats. Det är innehållet som styr om de är offentliga eller sekretessbelagda.
Vad räknas inte som en allmän handling?
Arbetsmaterial som till exempel minnesanteckningar (PM, andra anteckningar eller upptagning) som endast är till för ärendets presentation eller beredning räknas inte som allmänna handlingar. Inte heller utkast, koncept eller interna meddelanden inom en myndighet är allmänna. Detsamma gäller ojusterade protokoll eller tjänsteskrivelser som inte behandlats i nämnden.
Hur får allmänheten tillgång till allmänna handlingar?
Om du vill ta del av en allmän handling ska du vända dig till den myndighet som förvarar handlingen. Varje nämnd i kommunen tillhör en förvaltning och är en egen myndighet. Det betyder att om du vill ta del av en handling som till exempel rör grundskolan ska du kontakta kultur- och bildningsförvaltnignen i Ödeshögs kommun. Du har rätt att läsa handlingen på stället (om den inte är hemlig). Det finns ingen fast tidsgräns för när en handling ska lämnas ut, men myndigheten kan inte vägra på grund av tidsbrist. Däremot måste myndigheten få den tid som behövs för att sekretessgranska handlingar som någon begär att få.
Måste jag identifiera mig för att få tillgång till allmänna handlingar?
Du har rätt att begära ut handlingar utan att berätta vem du är eller vad du ska ha handlingen till. Om vissa uppgifter är sekretessbelagda har myndigheten rätt att ställa frågor för att kunna göra en sekretessgranskning. Sekretessbelagda uppgifter kan i vissa fall lämnas ut med vissa villkor.
Kan jag få en kopia på handlingarna?
Alla handlingar som du har rätt att se har du också rätt att få kopior på. Kommunfullmäktige i Ödeshögs kommun har beslutat om en taxa som gäller för kopior av allmänna handlingar.
Det är myndigheten som avgör om en handling ska skickas med e-post eller inte. Det finns inte någon lagstadgad skyldighet att skicka kopior på allmänna handlingar via e-post.
Om jag skriver ett brev till kommunen, blir det en offentlig handling?
Din korrespondens (e-post, chatt, brev, fax osv.) med kommunen blir en allmän handling, som kan komma att begäras ut.
Du kan inte kringgå offentlighetsprincipen genom att skicka ett brev, i ett ärende som rör en kommunal fråga, till tjänstemän eller förtroendevalda politiker på deras hemadresser. De är ändå skyldiga att se till att ditt brev diarieförs hos kommunens registrator.
Hur snabbt kan jag få se en allmän handling?
Lagen säger att allmänna, offentliga handlingar ska lämnas ut "skyndsamt". I princip innebär detta att om handlingen på ett enkelt sätt kan tas fram vid ett personligt besök bör du få den med en gång. Du kan också beställa handlingar per telefon, brev eller e-post
Vad innebär sekretess?
I dagligt tal säger vi "hemliga handlingar", när vi menar sekretessbelagda handlingar. Syftet med sekretessen kan till exempel vara att skydda enskilda människor i ärenden som rör socialtjänsten.
En särskild lag, offentlighets- och sekretesslagen, anger vilka uppgifter som är sekretessbelagda. Det innebär att kommunen, med stöd av lagen, avgör vad som ska sekretessbeläggas. Så om du skickar ett brev till kommunen och skriver "hemligt", "förtroligt" eller "konfidentiellt" på brevet blir det ändå inte sekretessbelagt, om inte lagen medger det.