Kommun & politik
Barnen är vår framtid. Det är viktigt att värna om demokratin och stärka barns rättigheter både här hemma och ute i världen. I Ödeshögs kommun arbetar vi demokrati på flera olika sätt både vad gäller kunskap och delaktighet. Det är också en del i arbetet med Agenda 2030. Under år 2021 vill vi synliggöra det arbete som görs bland annat inom förskola och skola. Här ger vi några exempel på hur vi på olika sätt uppmärksammar demokrati ur ett barnperspektiv.
I Ödeshög har vi en tradition av att elever från årskurs 9 får besöka lägret Auschwitz-Birkenau som en del i projektet "Att lära av historien". Under en gemensam samling på minnesdagen får de sedan berätta för sina skolkamrater och lärare om sina intryck och upplevelser. Läs mer
I årskurs 7 brukar eleverna besöka kommunhuset i samband med att man läser om kommunen i skolan. I år genomfördes aktiviteten digitalt tillsammans med Annicki Oscarsson (KD), som berättade om sitt arbete som kommunalråd samt om hur kommunen arbetar.
Elever i årskurs 6 arbetar med processen kring medborgarförslag. Alla som är folkbokförda i en kommun, även barn och unga, har rätt att lämna in ett medborgarförslag. Förslagen lämnas in elektroniskt och behandlas av kommunfullmäktige.
Läs mer om medborgarförslag i Ödeshög
Skicka in ett eget medborgarförslag
Alla barn har samma rättigheter och lika värde, ingen får diskrimineras. Sedan 1 januari 2020 är barnkonventionen en del av svensk lag, men i Sverige har vi arbetat efter FN:s konvention om barns rättigheter sedan 1990. Inom förskola och skola regleras barns rättigheter bland annat av Skollagen.
Ta del av Barnkonventionen på Unicef
Sveriges riksdag uppmärksammar och firar demokratin under åren 2018–2022. Reformen genomfördes efter en lång kamp och ett intensivt påverkansarbete och beslutet ses som en milstolpe i den svenska demokratins historia. Detta uppmärksammar riksdagen i ett fyra år långt demokratijubileum där demokratins genombrott i Sverige högtidlighålls på olika sätt.
För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste riksdagsbeslut. Man kan säga att det blev demokratins genombrott.
Jubiléet uppmärksammas över hela Sverige, och det vill vi göra även i Ödeshög.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se