Kommun & politik
Vill du veta mer om demokrati, om historian, hur det ser ut i Sverige och i andra länder? Biblioteket har en demokratihörna med boktips. Här kan du läsa om bibliotekspersonalens egna boktips. Alla böckerna finns att låna på biblioteket. Läs också artiklarna från Götabiblioteken som förklarar på vilket sätt vi inom biblioteksvärlden arbetar med det demokratiska uppdraget.
Hej
Jag heter Åsa och jobbar på biblioteket. Här är mina boktips på temat demokrati:
Kort om mänskliga rättigheter
Andreww Clapham
Kort om mänskliga rättigheter ger ett internationellt perspektiv på dagens livsviktiga diskussion. Här berörs bland annat frågor om tortyr, godtyckligt fängslande och diskriminering. Boken undersöker rättigheternas historia och filosofiska grund. Det handlar om vad mänskliga rättigheter faktiskt är, men också om vad de skulle kunna vara och om människorättsrörelsens framtid.
Jag gillar denna bok för den är lättläst och täcker mycket om vad demokrati är.
Ellen Key : en europeisk intellektuell
Ronny Ambjörnsson
En idéhistorisk biografi över Ellen Key (1849-1926) som vid sekelskiftet var en av våra mest kända författare utomlands. Hon stred för yttrandefrihet och var en av de första i Sverige att kräva kvinnlig rösträtt. Här ges en bild av hennes inflytande på det nya århundradet.
En bok som speglar en stark kvinna som arbetar i motgång för allas lika värde. Intressant att läsa om hennes tankar om framtiden.
DVD ”Fröken Frimans krig”
Fröken Frimans krig är en svensk dramaserie från 2013. Sissela Kyle spelar den liberala kvinnorättskämpen Dagmar Friman, en fiktiv version av Anna Whitlock som 1905 grundade konsumentföreningen Svenska hem.
I protest mot manssamhället och matfusket bestämmer sig Dagmar Friman för att starta ett livsmedelskooperativ med enbart kvinnor. Stans manliga specerihandlare vädrar konkurrens och försöker sätta käppar i hjulet. Serien är inspirerad av en sann historia om klass- och kvinnokamp i början av 1900-talet.
En mycket sevärd serie i fyra säsonger där kvinnors kamp, vilja och envishet kommer fram på ett bra sätt. Serien bygger till viss del på boken ”Svenska Hem – en passionerad affär” av Monika Björk och Eva Kaijser. Boken trycktes i nyutgåva 2013 med titeln ”Svenska Hem – Den sanna historien om Fröken Frimans krig”
Hej
Jag heter Anne-Sofie och jobbar på biblioteket. Här är mina boktips på temat demokrati:
Motorcykel genom Sverige
Ester Blenda Nordström
En reseskildring där vi får följa Esters resa på motorcykel genom Sverige med sin far på bönpallen.Det här är en samling av hennes bästa tidningsartiklar som hon skrev för Svenska Dagbladet och Veckojournalen. Ester tar motorcykelkort redan 1914 och det var ju inte så vanligt att kvinnor gjorde på den tiden.
Jag tycker boken är intressant därför att man får följa hennes olika äventyr och den ger en skön frihetskänsla.
Demokratins genom brott, Människor som formade 1900-talet
Håkan Bengtsson och Lars Ilshammar
Här berättas det om tolv olika personer som på något sätt formade 1900-talet.
Boken ger mycket allmänbildning som är bra att veta.
Filmtips
Suffragette
Utifrån kvinnorna på ett tvätteri i sekelskiftets London skildrar den brittiska filmen Suffragette en dramatisk tid i kvinnorörelsens historia. Centralpersonen Maud genomgår en omvälvande förändring när hon dras in striden för kvinnlig rösträtt. Suffragette skildrar vanmakten när orden tar slut och våld ter sig som enda vägen även när det kräver stora offer. Filmen utgör en utmärkt utgångspunkt för samtal om jämställdhet, aktivism och demokrati. Bra film för åk 7-9, gymnasiet.
Hej
Jag heter Maud och jobbar på biblioteket. Här är mina boktips på temat demokrati för barn.
Fyra hönor och en tupp
Lena och Olof Landström
Bilderbok för de yngsta om demokrati i ett hönshus.
I hönsgården bor fyra hönor, en brun, en beige, en blond och en röd. Och så finns där en liten tupp. Vilken snäll liten tupp ni har här, säger alla som kommer på besök. Jovisst, säger hönorna. Men när hönorna ska prata med tuppen om rättvisa, blir reaktionen oväntad. Tuppen blir som förbytt och hönorna får det allt svårare.
Du har rätt
Matilda Westerman och Jason Diakite
Boken ger konkreta råd och frågeställningar som på olika sätt belyser värdet av att behandla varandra rättvist och jämlikt. Berättelserna i boken berör allt från rasism, elevrådsengagemang, maktperspektiv, klass och föräldrar som lägger näsan i blöt.
Feminism pågår
Sassa Buregren och Elin Lindell
Vad är feminism egentligen och var kommer de feministiska ideèrne ifrån? Varför är inte jämställdhet en självklarhet, utan något man måste bråka om.
Jag rekommenderar de här böckerna för de är bra och lärorika att läsa när man går på mellanstadiet.
Götabiblioteken uppmärksammar Demokratiåret 2021 genom en serie av artiklar med tema demokrati och biblioteksarbete. Varför gör vi det vi gör idag?
På vilket sätt arbetar vi inom biblioteksvärlden med det demokratiska uppdraget?
Första artikeln handlar om biblioteket som offentligt rum för alla.
Biblioteket - Ett offentligt rum för alla
Biblioteket - För dig som är ny i Sverige
Biblioteket - Boken kommer och Take away
Biblioteket - Minska den digitala klyftan
Biblioteket - Läsa på olika sätt
Sveriges riksdag uppmärksammar och firar demokratin under åren 2018–2022. Reformen genomfördes efter en lång kamp och ett intensivt påverkansarbete och beslutet ses som en milstolpe i den svenska demokratins historia. Detta uppmärksammar riksdagen i ett fyra år långt demokratijubileum där demokratins genombrott i Sverige högtidlighålls på olika sätt.
För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste riksdagsbeslut. Man kan säga att det blev demokratins genombrott.
Jubiléet uppmärksammas över hela Sverige, och det vill vi göra även i Ödeshög.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se