Kommun & politik
Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet. Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Alla ska känna sig välkomna ut i naturen utifrån sina egna förutsättningar. Det är en form av demokrati, att ha tillit och respekt för varandra i naturen. Frihet under ansvar.
Under Friluftslivets år 2021 kommer Naturvårdsverket att fokusera på att dela med oss av kunskap om naturen och allemansrätten. Det är tack vare allemansrätten vi kan röra sig fritt i den svenska naturen, så länge vi inte stör eller förstör. Och eftersom fler besökare medför ett ökat tryck på naturen och blir det extra viktigt med kunskap om hur allemansrätten fungerar i olika situationer och på olika platser. Hur kan jag bete mig i naturen? Vad kan jag och vad kan jag inte görs? Hur kan jag visa hänsyn, till de som äger marken, till djur och till andra besökare?
Vistelse i naturen är bra för människors välbefinnande och hälsa. Allemansrätten är en viktig förutsättning för att det ska vara enkelt att vistas i naturen.
Allemansrätten är inte bara en rättighet utan innebär också skyldigheter. Den som använder allemansrätten behöver också ta hänsyn till natur och djurliv, markägare och andra besökare.
Allemansrätten fungerar om alla tar ansvar för att bedöma vad som är lämpligt just här och nu, genom att läsa landskapet och bedöma situationen. Dialog kan vara bra för att förhindra att problem uppstår. Ta gärna kontakt med markägare om du är osäker. Vissa aktiviteter som ingår i allemansrätten, kan på känsliga marker eller i stor omfattning leda till störningar eller skador. I vissa områden kan det finnas särskilda regler.
Med den frihet som allemansrätten innebär kommer alltså ett ansvar. Ett ansvar att visa hänsyn, varken störa eller förstöra naturen, djuren eller andra människor. Använd sunt förnuft och anpassa ditt beteende efter platsen, tiden och aktiviteten.
Men vad är sunt förnuft om man inte vet vad som är rätt och fel? Kunskap om allemansrätten är nyckeln till det, och därför är det viktigt att information om allemansrätten fortsätter att gå i arv. Genom skolan, genom organiserade friluftsaktiviteter och från erfarna naturupplevare till ovana.
Vet man hur naturen får nyttjas blir också naturupplevelsen så mycket bättre.
Tälta bara på egna tomten, promenera endast i skog som tillhör kommunen, spring, cykla, paddla och åk skidor på gymmet. Utan allemansrätten hade personer som bor och besöker Sverige haft en mycket begränsad tillgång till naturen. Därför är det viktigt att vi värnar om den, om vi vill att den ska finnas kvar.
Naturvårdsverket är den myndighet i Sverige som ansvarar för frågor om allemansrätten. På naturvårdsverket.se/allemansratt finns bra information om hur allemansrätten funkar i olika situationer. Sveriges friluftsorganisationer har också massor av bra information att ta del av.
(källa: luften är fri - webbplats)
Friluftslivets år 2021 tar sikte på att 10 procent av Sveriges befolkning ska vara ute mer under 2021 än tidigare. Upptäck friluftslivet och testa något nytt i naturen. I Ödeshög finns gott om friluftsaktiviteter och möjlighet till ett rikt friluftsliv. Kom och var med.
Friluftslivets år handlar om att få fler människor att vara ute i naturen och prova friluftsliv. Syftet är också att öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Länsstyrelsen deltar i projektet på flera olika sätt, bland annat genom att samverka med aktörer i länet.
Satsningen har kampanjnamnet Luften är fri.
Ödeshögs kommun anordnar bland annat en hälsofrämjande aktivitet, en utmaning FRILUFTSKLIVET, där årets tema är historiska platser.
Under året tipsar vi om friluftsliv, evenemang och aktiviteter i sociala medier och på vår besökswebb.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se