Kommun & politik
Kommunens poltiker och tjänstepersoner arbetar med olika former för dialog med medborgarna. Under våren kommer Kommunstyrelsen och tjänstemän att vara med på en digital föreläsning som SKR - Sveriges kommuner och regioner håller i. Läs mer om vad medborgardialog är och olika former av dialog och delaktighet.
Medborgares möjlighet till inflytande och delaktighet i det lokala samhällets utveckling har blivit en allt viktigare fråga för kommuner och regioner, dels för att skapa tillit till det demokratiska systemet och för att utveckla ett hållbart samhälle.
En medborgardialog är precis som det låter – en dialog mellan en kommuns invånare och beslutsfattare i en viss fråga. Medborgardialogen går ut på att samla in åsikter, tankar och idéer och helt enkelt ge medborgare en möjlighet att tycka till i en fråga innan ett beslut fattas.
SKR, Sveriges kommuner och landsting arbetar med att ge stöd till kommuner och regioner i deras arbete med att utveckla dialogen med medborgarna. Medborgardialogen ska integreras som en del i styrning och verksamhetsutveckling med syfte att skapa ett hållbart samhälle.
Under våren kommer Kommunstyrelsen och tjänstemän att vara med på en digital föreläsning som SKR - Sveriges kommuner och regioner håller i. Temat är ”medborgardialog som del i styrsystemet”.
Syftet med föreläsningen är att den ska ge inspiration till fortsatt arbete med att hitta strukturer för medborgardialog i Ödeshögs kommun.
Målet med att Barnkonventionen blev lag 2020 är att stärka barn och ungas möjlighet till delaktighet och inflytande. I de beslut som fattas kring barn och unga, ska deras rättigheter och intressen i samhället tydligt kunna speglas. Det är kommunens ansvar att se till att detta efterföljs även i praktiken.
Läs mer om hur Ödeshögs kommun arbetar med barn och demokrati?
Demokrati och medborgardialog
Vi kommer under mandatperioden arbeta för att utveckla dialogen och stärka medborgarinflytandet i
kommunen. Vår viktigaste resurs som samhälle och kommun är våra innevånare och även om det är
politiken som styr så vill vi skapa förutsättningar för våra innevånare att vara delaktiga i kommunens
utveckling genom att skapa olika forum och verktyg som gör det möjligt att göra sig hörd och kunna
påverka/medverka till kommunens utveckling.
Läs hela kommunplanen (pdf)
Sveriges riksdag uppmärksammar och firar demokratin under åren 2018–2022. Reformen genomfördes efter en lång kamp och ett intensivt påverkansarbete och beslutet ses som en milstolpe i den svenska demokratins historia. Detta uppmärksammar riksdagen i ett fyra år långt demokratijubileum där demokratins genombrott i Sverige högtidlighålls på olika sätt.
För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste riksdagsbeslut. Man kan säga att det blev demokratins genombrott.
Jubiléet uppmärksammas över hela Sverige, och det vill vi göra även i Ödeshög.
Du som medborgare har rätt till insyn i kommunens verksamhet, och denna rättighet baseras på offentlighetsprincipen som är inskriven i Sveriges grundlag.
Dina erfarenheter och synpunkter är viktiga och vi vill ha en bra dialog med dig som bor och verkar i vår kommun. Det finns flera sätt att kontakta oss.
Kommunen ansvarar för en stor del av samhällsservicen i Ödeshög. Det är politikerna som Ödeshögs invånare valt som beslutar om vilka uppdrag kommunens medarbetare ska utföra.
Här hittar du föredragningslistor, handlingar och protokoll från våra nämnder och styrelser.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se