Kommun & politik
Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.
Du kan rösta med bud av följande anledningar:
Budet ska vara minst 18 år gammal och kunna visa upp en id-handling när denne lämnar in budrösten. Följande personer kan vara bud:
För att rösta med bud behöver du ett bud, ett vittne och särskilt material för budröstning. Från och med 23 april kan du beställa material för att budrösta från Valmyndighetens webbplats. Du kan även kontakta Ödeshögs kommun eller Länsstyrelsen för information om var du kan hämta material för att rösta med bud.
Valsedlar kan hämtas på alla ställen där du kan rösta eller beställa direkt från partierna.
Rösten får göras i ordning tidigast 2 maj och senast på valdagen. Budrösten kan lämnas in som förtidsröst i en röstningslokal eller på valdagen i din vallokal.
Tänk på att det är viktigt att alla uppgifter fylls i på budröstningskuvertet, annars kan inte budrösten tas emot vid förtidsröstning eller i vallokal och måste i så fall göras om.
Du gör själv i ordning din röst genom att lägga en valsedel i ett valkuvert för varje val och därefter stänga kuverten.
Inför vittnet och budet lägger du ner valkuverten i ytterkuvertet för budröstning. Ytterkuvertet ska klistras igen. Du ska sedan underteckna med ditt namn på ytterkuvertet. Vittnet och budet intygar på ytterkuvertet att allt gått rätt till och att det är du som har gjort i ordning din röst. Vittnet måste ha fyllt 18 år men behöver inte vara svensk medborgare.
Budet tar därefter ytterkuvertet och lämnar in i en lokal för förtidsröstning eller i din vallokal på valdagen. Var vallokalen är belägen framgår av väljarens röstkort. Budet ska identifiera sig för röstmottagarna. Lämnas budrösten i en lokal för förtidsröstning måste den röstandes röstkort tas med.
Registrator
Malin Pilebrant-Sabel
0144-350 13
malin.pilebrant-sabel@odeshog.se
Senast uppdaterad 21 nov 2019 13.51