Kommun och politik
- Agenda 2030
- Aktuella beslut i korthet
- Diarium och arkiv
- Flytta hit eller nyinflyttad
- För dig som är förtroendevald
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Kommunens organisation
-
Kommunfakta
- Ekonomi och budget
- Gåva till nyfödda
- Historia
- Kartor och geografisk information
- Kommunfågel
- Kvalitet och statistik
- Regler och styrande dokument
- Konsumentvägledning
- Kontakta oss
- Personuppgifter och dataskydd
- Politik och demokrati
- Press och kommunikation
- Självservice
- Överklaga beslut, rättsäkerhet
Kommunplan 2023-2026
Kommunplanen ger en övergripande inriktning för vad kommunen ska prioritera under mandatperioden. Detta översätts sedan till ”styrdokumentet” planeringsdirektiv som styr organisationen mera direkt genom dels mål dels direkta utvecklingsuppdrag och inte minst vilka ekonomiska ramar styrelsen och nämnderna har att arbeta efter.
Ödeshög leds efter valet av en majoritet bestående av Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet. De har kommit överens om vilken politik de vill driva de kommande fyra åren och sammanställt det i en programförklaring som sedan har blivit Ödeshögs kommunplan för mandatperioden 2023-2026.
Läs Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiets programförklaring/kommunplan för 2023-2026 här:
Skolan
Att ge barn och unga en bra start i livet är den viktigaste framtidsinvestering som ett samhälle kan göra. Vårt fokus är att skapa en skola där alla kan lyckas. Vi vill skapa en skola där vi tar tillvara på våra barns och ungdomars nyfikenhet.
I Ödeshög håller skolan och barnomsorgen en bra kvalité men vi är inte nöjda med sjunkande resultat vad gäller våra avgångsklassers behörighet till gymnasieutbildning. Här ligger vi under genomsnittet i vår region så att förbättra skolresultaten måste ha hög prioritet.
Vi behöver fler behöriga lärare och investera i nya och uppräschade skol- och förskolelokaler. Vi kommer att verka för att det ska finnas barnomsorg för familjers olika behov och valfrihet för föräldrar att välja den barnomsorg som passar bäst för deras barn. Vi ska se över möjligheten att införa barnomsorg på obekväm arbetstid.
Våra barn har rätt till en trygg skolmiljö. Droger, kränkningar och näthat ska motverkas på alla plan. Nolltolerans mot mobbning ska prioriteras.
God och näringsriktig mat är viktig för såväl hälsa och välbefinnande som för goda skolresultat. Målet är att så stor del som möjligt av vår upphandling ska vara närproducerad. Målet är också att våra barn och unga ska få kunskap om varifrån maten kommer.
Kommunikationen för våra gymnasieelever måste långsiktigt lösas. Det ska vara lika bekvämt att ta sig till gymnasieskolan i Tranås som till Mjölby.
Kultur och fritiden
Det ska finnas mötesplatser för alla våra ungdomar och våra föreningar är viktiga forum, där såväl ungdomar som vuxna kan träffas. Flickor och pojkars fritidsbehov ska uppmärksammas i lika stor omfattning. Kommunen ska stötta våra föreningar genom olika former av bidrag såväl för driften som för de investeringar som främjar möjligheterna att träffas.
Vår fritidsgård är viktig, framför allt för ungdomar i skolåldern, och ska därför ges förutsättningar att skapa en meningsfull och stimulerande fritid.
Kulturskolan är en viktig del i detta och möjligheter att utveckla kulturskolan till att omfatta fler aktiviteter som barnen/ungdomarna kan välja på ska undersökas. Samarbetet mellan kulturskolan, skolan och övriga civilsamhället bör utvecklas och avgifter som tas ut ska vara lägsta möjliga.
Att kunna simma är en nödvändig del av barns utveckling och den ständigt varierande vattentillgången i Visjön måste stabiliseras i samverkan med berörda fastighetsägare.
Biblioteksverksamheten i Ödeshög håller hög kvalitet och handlar både om att tillhandahålla böcker och stimulera läsintresset. Att hjälpa äldre, med små eller ringa kunskaper om datorer, att klara den alltmer digitaliserade tillvaron bör ingå i bibliotekets verksamhet.
Kommunen ska också underlätta för äldre och för personer med funktionsnedsättningar att ta del av kultur- och fritidsutbudet. Våra nyanlända ska stimuleras att delta i de olika aktiviteter som bjuds.
Energi och miljö
Kommunen ska jobba mot en hållbar utveckling i kommunen utifrån Agenda 2030. Vi ska fortsätta arbetet med att kommunens företag och fastigheter ska minska sin energiförbrukning genom att satsa på energieffektivisering och förnyelsebar energi som solceller.
Vi ska värna och bevara Vätterns rena dricksvatten och motverka alla planer på att anlägga en gruva i Norra Kärr. Vi ska också som kommun motverka försvarets skjutningar i Vättern samt noga bevaka de utsläpp av PFAS som kan befaras från främst försvarets anläggningar i Karlsborg. Mot även andra föroreningar i Vättern från gruvor och industri ska vi bilda opinion.
Vi vill att våra unika natur- och kulturvärden i Holaveden och Omberg bevaras och att möjligheter för turismen i dessa områden att utvecklas ska stödjas. Vi bör utveckla samarbetet med våra grannkommuner som Tranås och Vadstena, i att bevara den fina livsmiljön och underlätta turistverksamheten.
Landsbygden
Landsbygdens frågor är en del av vår själ. Alla ska kunna leva och förverkliga sina drömmar oavsett var man bor. Trygga och långsiktiga villkor för jord- och skogsbrukare är en förutsättning för en hållbar avkastning på vårt naturkapital. Det är viktigt att de spelregler som ges av myndigheterna inte övertolkas och försvårar konkurrensen med övriga.
Bredbandsutbyggnad i hela kommunen ska forceras för att ge invånare och företag möjligheter att kunna verka även utanför centralorten. Livspusslet måste gå att lägga i hela kommunen.
Enkelheten att bygga på åkermark får inte stå över värdet av den matproduktion som marken producerar. Undantag kan finnas men måste i så fall noga anlayseras och alla alternativ undersökas, innan beslut om ianspråktagande av åkermark tas.
En alltför stor viltstam kan orsaka stora skador på grödor, i trädgårdar och parkanläggningar. Jakt och slakt bör underlätts och en högre användning av viltkött i våra kök bör stödjas.
Servicen på landsbygden ska förbättras. Livsmedelsbutiker utan bemanning, där man kan köpa de nödvändiga livsmedlen och exempelvis hygienprodukter i våra noder Trehörna och Hästholmen bör uppmuntras och förutsättningar vad avser mark etc. bör underlättas.
Möjligheten att anrodna servicedagar, bemannade av kommunens tjänstepersoner i våra noder bör undersökas under mandatperioden.
Tillväxt, näringsliv och jobb
I kommunens översiktsplan är målsättningen 6000 invånare år 2030. Det kräver såväl ökad sysselsättning som utveckling av näringslivet. Tillgången på bostäder är givetvis också en nödvändig och viktig del i detta.
För samhället är ökad sysselsättning förutsättningen för att säkra välfärden. Inte minst under 2022 har vi sett hur inflation, energikostnader och höjda matkostnader ökar i snabbare takt än skatteunderlaget och det är en ekvation som inte går ihop. Kommunen har under den förra mandatperioden tillsatt en näringslivschef och dennes arbete måste understödjas och underlättas. Ett näringslivsråd, bestående av seniora, erfarna personer ur såväl industri, bankväsende och livsmedelsprduktion bör tillskapas, dels för att stödja näringslivschefens arbete, dels för att kunna vara företagen behjälplig i ärenden där företagarföreningen av olika skäl inte kan eller bör vara behjälplig.
Det råder redan idag brist på kompetent arbetskraft i vår kommun, både inom offentlig och privat sektor. Här är våra nyanlända en viktig resurs att ta tillvara. Ett jobb är oftast den snabbaste vägen att lära sig det svenska språket och bli en del i det svenska samhället. Det är viktigt att det inom pendlingsavstånd finns utbildningar med inriktning mot den arbetskraft som behövs i vår kommun i den mån lokala utbildningar inte är möjliga att anordna. En stärkt samverkan mellan kommunens olika arbetsgivare i detta bör uppmuntras och stödjas.
Ett bra företagsklimat är ett måste för att kommunen ska utvecklas. En positiv attityd hos kommunens tjänstepersoner, korta och snabba beslutsvägar som garanterar en positiv, korrekt och förutsägbar tillämpning av lagar och bestämmelser är viktigt. Försörjningsstöden måste vara kopplade till aktivitetskrav. Vårt mål är att Ödeshög ska framstå som en företagarvänlig och framåt kommun.
Ödeshögs strategiska läge utefter E4:an mellan Stockholm och Göteborg ska fortsätta att utnyttjas genom fortsatt utbyggnad av Företagspark E4. Östgötaportens utmärkta läge med bekväm avfart från E4 bör utvecklas genom att exempelvis ge förutsättningar för en utökad handel i området.
Kommunen ska uppmuntra initiativ för att öka turismen genom att aktivt stötta besöksnäringen. Vi vill stärka varumärket Ödeshög som besöksmål genom att samordna insatserna och stärka marknadsföringen av kommunen. Vår unika natur, våra värdefulla kulturskatter och framstående företagare är viktiga i marknadsföringen av kommunen.
Samarbetet ska fortsätta med närliggande kommuner som Vadstena, Motala och Jönköping. Vi ser också positivt på att samverkan görs med andra kommuner som Tranås, Mjölby och Boxholm.
Boende och livsmiljöer
Bostadsbyggandet ska fortsätta under kommande mandatperiod. Vi ser behov av att ytterliggare bygga bekväma seniorbostäder. Genomtänkta lägenheter till rimliga hyror med smarta mervärden och funktioner för den aktiva och friska pensionären bör tillskapas. Vi behöver intensifiera arbetet med att hitta privata finansiärer, då kommunen under den kommande mandatperioden kommer att ha stora och investeringstunga projekt i förskola och skola.
Osäkra projekt som projektering av villaområdet Sväm ska vi därför skjuta på framtiden till den dag då vi är i behov av dessa tomter.
Försäljningen av tomter i Hästholmen under förra mandatperioden visar att erbjuder vi attraktiva tomter i fina livsmiljöer finns där en stor efterfrågan. Möjligheten att tillskapa ytterligare mark för bebyggelse i Hästholmen bör däför undersökas.
För Ödeshög är det viktigt att erbjuda ett varierat boende i reguljära hyreshus, seniorboenden och villor. Bostadsbeståndet inom Ödeshögsbostäder är idag fullt utnyttjat och ungdomar som vill skaffa sig ett eget boende är ofta hänvisade till andra orter med stor risk för att de blir kvar där. Likaså bedömer vi att den som anställs på ett arbete i Ödeshög gärna vill prova sig fram och då bygger man inte en villa i första hand utan vill först testa trivseln i en hyreslägenhet. Det är dock dyrt att bygga och marknadsvärdet är oftast lägre än byggkostnaderna. Här måste kommunen arbeta aktivt för att få tillstånd en ändring. Endast på detta sätt kan vi locka privata finansiärer att bygga i Ödeshög.
Omsorg och trygghet
Alla som bor i vår kommun ska känna sig delaktiga och trygga i vardagen. En god kommunal service med hög kvalitet är ett av de viktigaste målen för vår samverkan. Nöjda invånare och besökare är våra bästa ambassadörer som i sin tur ökar kommunens attraktivitet.
God service till sjuka, äldre och funktionsnedsatta med respekt för individen är viktigt. Det ska kännas tryggt att åldras i vår kommun. Valfrihet och individanpassade lösningar, där den enskildes behov står i centrum är viktigt. Vi ska fortsätta att utveckla Solgården till ett centrum för våra äldre i kommunen. Möjligheterna till en ökad satsning på dagverksamhet/träning för ett aktivt och innehållsrikt liv hela livet bör vi tillvarata.
Våra medarbetare är en viktig resurs för att uppnå en kostnadseffektiv och god service i omsorgen. Vikten av att attrahera kvalificerade medarbetare kan inte nog betonas och vi kommer under mandatperioden att söka lösningar för att göra vår kommun till en ännu attraktivare arbetsplats, där medarbetarna trivs och väljer att stanna kvar. Samverkan med skolor och utbildningar för att underlätta möjligheterna att finna vikarier under tid då ordinarie personal har semester ska främjas.
Kommunen ska ha ett aktivt brottsförebyggande arbete. Vi vill arbeta för att samarbetet mellan polisen, kommunen och invånarna ska utvecklas och stärkas. Kombrås roll bör stärkas ytterligare. Det är viktigt att föreningsliv och frivilligorganisationer involveras i arbetet.
Vi kommer verka aktivt för att polisstationen i Ödeshög ska vara bemannad och tillgänglig. Regelbundna besök av polisen i skolor för att motverka ungdomsbrottslighet bör fortsätta och utvecklas ytterligare.
Service till våra invånare är viktigt för oss, och vi kommer under mandatperioden att undersöka möjligheterna att inrätta ett Medborgarkontor. Möjligheten till ett personligt möte för information och vägledning är ett viktigt alternativ till telefon och internet. På ett medborgarkontor skulle man kunna får samhällsinformation och svar på olika vardagsfrågor. Vår ambition är att även involvera Arbetsförmedling, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket i det medborgarkontor vi strävar efter.
Vi ska ha en väl fungerande räddningstjänst på orten som omfattar både region Östergötlands ambulansverksamhet och räddningskår. Vi vill att kommunen vid nyanställningar ser över möjligheten att erbjuda arbete som deltidsbrandman/kvinna för att på så sätt ta vårt ansvar för att öka tillgången på deltidsbrandmän. Krisledningsarbetet i kommunen ska under mandatperioden öka och utvecklas.
Ekonomi och organisation
Kommunen ska leva upp till kraven på god ekonomisk hushållning. Det innebär både att säkerställa en ekonomi i balans och att bedriva verksamheten på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt. För att detta ska vara möjligt måste kommunen ha god framförhållning och flexibilitet för ändrade förutsättningar. Den politiska ledningen måste ha respekt för skattebetalarnas pengar och i varje stund förvalta dessa för kommuninvånarnas bästa. En viktig uppgift för oss politiker är att våga prioritera då olika behov står mot varandra. I alla verksamheter ska ett kontinuerligt utvecklingsarbete ske för att se till att personal, lokaler och ekonomiska resurser används på bästa sätt.
Den viktigaste resursen i Ödeshögs kommun är våra medarbetare i de olika verksamheterna. Ett bra ledarskap och engagerade medarbetare är avgörande för den fortsatta utvecklingen av kommunens service till invånarna. Vi ska arbeta för att Ödeshög ska vara en god och attraktiv arbetsgivare som värnar om medarbetarens inflytande över sitt arbete och ger möjlighet till personlig utveckling, som gör att man trivs och stannar kvar. Verksamheten ska genomsyras av öppenhet, respekt, delaktighet och arbetsglädje.
Vi vill att ett aktivt jämställdhetsarbete ska prägla kommunens arbete. När män och kvinnor delar makt och inflytande i alla delar i samhällslivet får det ett bättre samhälle. I dessa avseenden måste kommunen som största arbetsgivare vara ett föredöme. Här finns mycket att göra i Ödeshögs kommun och vi vill att arbetet lyfts och intensifieras under kommande mandatperiod.
Det är viktigt att fortsätta arbetet för att minimera sjukfrånvaron. Förebyggande insatser mot långtidssjukskrivningar ska prioriteras. Kommunen ska så långt det är möjligt underlätta för alla anställda att kombinera arbete med ansvar för hem och familj. Som arbetsgivare måste kommunen medverka till ett bra arbetsklimat och en god arbetsmiljö.
Demokrati
Vi kommer under mandatperioden arbeta för att utveckla dialogen och stärka medborgarinflytandet i kommunen. Vi vill skapa förutsättningar för våra invånare att vara delaktiga i kommunens utveckling genom att regelbundet vara tillgängliga på kommunens olika mötesplatser och i våra noder. Det gör det möjligt för kommunens invånare att göra sig hörda och kunna påverka/medverka till kommunens utveckling.
Ekonomichef
Marie Holstensson
0144-350 18
marie.holstensson@odeshog.se
Kommunalråd
Jonas Andersson
0144-350 17
070-230 81 50
jonas.andersson@odeshog.se