Kommun & politik
Fortsatt satsning på att få fler i sysselsättning, återinföra bidrag till föreningar och det blir ingen upphandling av kommunens lokalvård. Det var några av ärendena som kommunstyrelsen fattade beslut om på sitt sammanträde 27 januari.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelsen och protokoll där yrkanden och reservationer framgår, finns tillgängliga här: Möten, handlingar och protokoll
Verksamheten med hälsokommunikatörer har bedrivits som fast verksamhet sedan 2009. Region Östergötland har finansierat verksamheten till 50 procent och länets kommuner har finansierat resterande 50 procent fördelat utifrån befolkningsantal. Ödeshögs kommun betalade drygt 23 000 kronor för verksamheten 2020. Hälsokommunikatörerna har informerat nyanlända på deras modersmål om hur den svenska hälso- och sjukvården fungerar och försökt motivera till en hälsofrämjande livsstil. Efter att ha konstaterat att kommunen inte har utnyttjat tjänsten de senaste åren beslutar kommunstyrelsen att Ödeshögs kommun avstår från att teckna fortsatt avtal med Region Östergötland om hälsokommunikatörer.
Investeringsbidraget, eller extrabidraget som det tidigare har kallats, är ett bidrag för föreningar som innefattar exempelvis renovering, inköp, nybyggnad av anläggningar, alltså inte vanlig drift. Som ett led i besparingarna inför 2021togs bidraget bort. Kommunstyrelsen har nu beslutat tillföra samhällsbyggnadsnämnden 150 000 kronor så att att bidraget kan återinföras.
Ödeshögs kommun har intensivt bedrivit arbetet med fler i sysselsättning sedan år 2018. Det har varit en samlad strategi och kommunstyrelsen har avsatt medel varje år, cirka1,5 miljoner kronor per år. Tidigare har socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden bidragit med resurser i form av respektive tjänst under alla tre år, en strateg samt en studieyrkesvägledare/rektorstjänst. De verksamheter som på ett eller annat sätt berör området och som har ingått är arbetsmarknad, vuxenutbildning samt etablering. Inför 2021 har kommunfullmäktige tagit beslut att ansvaret för hela arbetsmarknadsverksamheten går över till kommunstyrelsen. Budgetmedel som tidigare legat på socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har förts över till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens bidrag till finansieringen av den nya arbetsmarknadsenheten beräknas till 1,5 miljoner kronor.
Tekniska förvaltningen att ta fram ett upphandlingsunderlag för lokalvård. Vid jämförelse med tio andra kommuner har undersökts kvadratmeterpriset för lokalvården. Spannet ligger mellan 140 kronor till 290 kronor. Ödeshög ligger på 190 kronor vilket är ungefär runt medel i jämförelsen med dessa. En lokalutredning pågår vad gäller lokalbehovet för kommunens verksamheter. Utredningens resultat och eventuella förändringar i lokalbeståndet kommer att påverka behovet av lokalvård. Utöver detta har covid-19 påverkat lokalvården på så sätt att den har behövt utökas för att minska smittspridningen. Utifrån ovan nämnda faktorer så beslutar kommunstyrelsen att någon upphandling av lokalvården inte ska göras och att därmed avslutas ärendet.
Arbetsmiljöarbetet följs årligen upp för respektive förvaltning och ska redovisas för ansvarig nämnd eller styrelse. Uppföljningen syfte är att ta reda på hur arbetsmiljöarbetet har fungerat under det senaste året och om alla planerade arbetsmiljöåtgärder är genomförda och har fått avsedd effekt.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Administratör/registrator
Niklas Ekström
0144-350 32
niklas.ekström@odeshog.se