Måndag 15 februari hade kommunfullmäktige sitt första möte för året. På mötet beslutades bland annat att kommunen ska sälja aktier i VÖKBY Bredband AB och utöka sin borgensförbindelse till Kommunalförbundet ITSAM.
Här kommer ett referat efter kommunfullmäktiges sammanträde. Referatet innehåller endast ett begränsat urval av ärenden. Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelsen och protokoll där yrkanden och reservationer framgår, finns tillgängliga här: Möten, handlingar och protokoll
Det har kommit in ett medborgarförslag där det föreslås att kommunens ska bygga ett 65+ boende på "Gula tomten", Hamngatan 22 i Hästholmen. Kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda och besluta i frågan.
Feministiskt initiativ föreslår i en motion att kommunen ska inrätta en fritidsbank. Motionen överlämnas till kommunstyrelsen för beredning.
Moderaterna ställer i en interpellation till kommunstyrelsens ordförande frågor om hur kommunen arbetar med att stärka den polisiära närvaron i Ödeshög och hur man arbetar med brottsförebyggande åtgärder. Annicki Oscarsson (KD), kommunstyrelsens ordförande meddelar att hon kommer att svara på interpellationen på kommunfullmäktiges nästkommande sammanträde.
Ödeshögs kommun har länge strävat efter att kunna erbjuda tjänster från flera leverantörer i kommunens fibernät. Som ett led i detta godkänner kommunfullmäktige att ägarkommunerna i VÖKBY Bredband AB säljer 40 procent av aktierna till Utsikt Bredband AB.
I kommunfullmäktiges planeringsdirektiv 2020 med plan för 2021-2022 gav kommunfullmäktige kultur- och fritidsnämnden (nuvarande samhällsbyggnadsnämnden) i uppdrag att ”Utreda hur kommunen kan öka stödet till barn- och ungdomsföreningarna i kommunen. Utredningen ska innefatta eventuellt behov av extramedel från kommunstyrelsens budgetpost politiska prioriteringar”. Samhällsbyggnadsnämnden återrapporterade uppdraget och slutsatsen är att kommunen bäst kan stötta barn- och ungdomsföreningarna genom att höja bidragen. På så sätt ges föreningarna möjlighet till större valbarhet och möjlighet att köpa in tjänster i större utsträckning.
För att över tid kunna sänka kommunalförbundets och därmed medlemskommunernas kostnad för datorer har Itsam för avsikt att från och med 2020 köpa in datorer vartefter nuvarande leasingavtal löper ut. Ett första steg i den riktningen togs sommaren 2019 då elevdatorer köptes in istället för att leasas. Genom att köpa datorerna skapas också en större flexibilitet gällande utbyte då Itsam inte kommer ådra sig några förseningsavgifter i form av förlängningshyror som tas ut av leasingbolaget vid försenad återlämning. Kommunalförbundet behöver heller inte betala leasing för den tid datorerna på grund av logistiska skäl lagrats hos Itsam innan de kan installeras hos användaren. Som ett led i att likrikta och kostnadseffektivisera kommunernas verksamheter inom området mobiltelefoni, har Itsam fått i uppdrag att komma med förslag på att samordna, drifta och supportera mobiltelefonerna så att de följer samma förfarande som datorer och iPads.
För att möjliggöra investeringar i datorer och mobiltelefoner behöver nuvarande borgensåtagande utökas. Kommunfullmäktige beslutar att gå i borgen för ett lån på 5,3 miljoner kronor för Itsams räkning. Tidigare finns utöver det ett beslut där kommunerna gemensamt ansvarar för borgen på 30 miljoner kronor till Itsam.
Ödeshögs kommun har valt att fortsatt arbeta med Ökad Sysselsättning, vilket har varit ett projekt placerat under socialnämnden. För kommande treårsperiod ska det byta namn till arbetsmarknadsenheten och det ska ske en verksamhetsöverflytt från socialnämnd till kommunstyrelsen. Detta innebär att socialnämndens reglemente behöver revideras, för att tydliggöra ansvar mellan de olika politiska verksamheterna. Socialnämnden kommer inte längre ha ansvar över delar av flyktingverksamheten och kommer inte heller vara operativt ansvariga över arbetet med sysselsättning. Däremot kommer socialnämnden fortsatt vara en myndighet som fattar beslut rörande kommunala arbetsmarknadsåtgärder för enskild i enlighet med socialtjänstlagen.
Karin Langhard (MP) föreslår i en motion att kommunen ska finansiera en våtmarksutredning med 48 000 kronor. Detta efter att länsstyrelsen beviljat kommunen 436 000 kronor i bidrag till utredningen vilket motsvarar 90 procent av kostnaden. Med anledning av det ekonomiska läget föreslog sedan kommunstyrelsen att kommunfullmäktige skulle avslå motionen. Kommunfullmäktige beslöt istället att återremittera ärendet för vidare utredning av möjligheten att i samverkan med annan kommun genomföra utredningen. Samhällsbyggnadsnämnden har nu låtit utreda frågan och i remissvaret beskrivs de diskussioner som har förts med Mjölby och Boxholms kommuner om möjligheterna att genomföra utredningen inom ramen för den gemensamma miljönämnd som Ödeshög ingår i från och med 1 januari 2021. Kommunfullmäktige beslöt att motionen därmed ska anses vara besvarad.
Charles Eriksson (ÖP) föreslår i en motion att den rondell-liknande trafikplatsen i korsningen Mjölbyvägen-Storgatan ska göras om till en vanlig rondell med trafikreglerande märken för att i framtiden slippa onödiga trafikolyckor.
Tekniska förvaltningen har i sitt svar konstaterat att år 2016 byggdes gångfartsområdet mellan Mjölbyvägen och Storgatan. Syftet med ett gångfartsområde är att öka säkerheten samt framkomligheten för oskyddade trafikanter. Det innebär att fordonsförare har väjningsskyldighet mot gående och får köra i högst gånghastighet. För att uppnå syftet monterades i samband med ombyggnationen ett konstverk som står placerat excentriskt i gångfartsområdet för att hindra trafiken. Tekniska förvaltningen fick i juni 2020 uppdrag av samhällsbyggnadsnämnden att se över skyltningen för den tunga trafiken som passerar genom centrum, för att i stället hänvisa till Trafikverkets vägar genom samhället. Några olyckor på grund av gångfartsområdet har inte kunnat påvisas. Däremot efterlevs inte trafikhastigheten genom gångfartsområdet vid intervju med räddningstjänsten i Ödeshög. Tekniska förvaltningen har tagit kontakt med Polismyndigheten som lovat att göra hastighetskontroll vid gångfartsområdet. Kommunfullmäktige beslutar att avslå motionen.
Charles Eriksson (ÖP) föreslår i en motion att barn- och utbildningsförvaltningen ges i uppdrag att sätta ihop en längre grundläggande utbildning, anpassad för att lära människor i digitalt utanförskap om ny teknik, internet och mobiltelefoni och att utbildningen lanseras till alla äldre inom kommunen, olika organisationer, ideella föreningar med mera. Barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden har fått möjlighet att lämna synpunkter på förslaget och båda nämndern föreslår att föreslår att hänvisa till befintliga föreningar/organisationer i privatsamhället, där det kan finnas antingen färdiga koncept eller utrymme för en ny aktivitet. Samhällsbyggnadsnämnden, som sedan årsskiftet 2020 ansvarar för kultur- och fritidsfrågorna, har också getts möjlighet att svara på motionen. Samhällsbyggnadsnämnden ser heller inte möjlighet att genomföra utbildning på det sättet som Ödeshögspartiet föreslår, däremot pågår olika insatser och aktiviteter med syfte att erbjuda utbildning inom digitalisering. Kommunfullmäktige beslutar att avslå motionen.
Socialnämnden har enligt Socialtjänstlagen, och Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade, skyldighet att rapportera till Inspektionen för Vård och Omsorg, och kommunens revisorer de gynnande biståndsbeslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Även kommunfullmäktige ska informeras om dessa beslut i en summerande rapport.
Under det fjärde kvartalet 2020 återfanns sju beslut som Ödeshögs kommun inte verkställt enligt Socialtjänstlagen, inom den lagstiftade tremånadersramen. Ett beslut berör avsaknad av lämplig personal och två ärenden berör särskilt boende för äldre enligt SoL äldreomsorgen där plats saknas. Inom LSS har fyra ärenden inte verkställts i tid, varav en rör kontaktperson. Ett ärenden har inte verkställts då en brukare har valt att tacka nej till föreslagen kontaktperson och en brukare har vi inte lyckats finna lämplig person till. Två ärenden gäller bostad som inte blivit verkställda enligt LSS då det saknas för närvarande ledig bostad för brukaren.
Det beslut som inte verkställts inom SoL rör kontaktperson enligt 4:1 och det beror på att det saknas kontaktpersoner i Ödeshögs kommun. Socialförvaltningen har inte lyckats finna någon i detta fall eftersom det rådet resursbrist inom denna kategori. Socialförvaltningen söker och försöker kontinuerligt rekrytera nya uppdragstagare.