Här kommer ett kortfattat referat efter samhällsbyggnadsnämndens sammanträde den 17 februari.
Referatet innehåller endast ett begränsat urval av ärenden. Protokollet kommer efter justering att kunna läsas här: Samhällsbyggnadsnämndens protokoll
Varje år görs en verksamhetsberättelse över det gångna året. Samhällsbyggnadsnämnden har bland annat utfört två utvecklingsuppdrag från kommunfullmäktige under året. Det ena var att arbeta för att ingå i samverkan med Mjölby och Boxholm inom miljö- och hälsoområdet. Det andra var att utreda hur kommunen kan öka stödet till barn- och ungdomsföreningarna. All verksamhet inom nämnden har påverkats av covid-19. Samhällsbyggnadsnämnden godkänner uppföljningen som skickas vidare till kommunstyrelsen för att sedan sammanställas till en gemensam verksamhetsberättelse för hela kommunen.
Biblioteket redovisar sin verksamhet för 2020 med utgångspunkt från biblioteksplanen. 2020 har varit ett speciellt år för verksamheten på grund av covid-19. Som mötesplats stängdes biblioteket från den 2 november och istället erbjöds låntagarna antingen att hämta sina lån på en bokvagn i entrén ”takeaway” eller så erbjöds hemleverans direkt till dörren ”boken kommer”. Samhällsbyggnadsnämnden godkänner uppföljningen.
RF-SISU Östergötland har ansökt om ett bidrag på 20 000 kronor för sin verksamhet 2021. De är en av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer. Deras uppdrag är att stödja, leda, företräda, utveckla, bilda och utbilda idrottsföreningar och specialdistriktsförbund. Samhällsbyggnadsnämnden beviljar bidraget.
Föreningen Teater Svea ansöker om 7 500 kronor till föreställningen ”Med tapper hand”. Föreställningen sker i form av en monolog och kommer att spelas på Strand och i Hästholmens bygdegård sommaren 2021. Samtliga föreställningar riktar sig till allmänheten. Syftet med projektet är att göra en föreställning utifrån Ellen Keys liv och gärning med temat kamp. Samhällsbyggnadsnämnden beviljar bidraget.
Den nu gällande lokala trafikföreskriften om datumparkering inom Ödeshögs tätort behöver uppdateras. Beslutet innebär ingen förändring för trafikanterna utan detsamma som tidigare gäller att det är datumparkering inom centrala Ödeshög. Föreskriften innebär att på dagar med udda datum får man inte parkera på den sida av vägen som har udda adressnummer och på dagar med jämnt datum får man inte parkera på den sida av vägen som har jämna adressnummer. Förbudet gäller alla dagar mellan klockan 07:00-17:00. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att den lokala trafikföreskriften ska gälla från och med 1 mars 2021.
En långtidsparkering för resande med buss har efterfrågats i centrala Ödeshög. Samhällsbyggnadsnämndens beslut gör det nu möjligt att parkera under 7 dygn på Kungsplan vid Mjölbyvägen/Vattugatan. Parkeringen rymmer 28 parkeringsplatser och den lokala trafikföreskriften har tidigare bara medgett parkering i max 24 timmar under vardagar. Nu kommer befintlig skylt vid parkeringen att kompletteras med en tilläggsskylt med texten ”7 dygn”. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att den lokala trafikföreskriften ska gälla från och med 1 mars 2021.
Samhällsbyggnadsnämnden har fått uppdrag av kommunfullmäktige att ansvara för framtagande av ett gestaltningsprogram. En projektplan har arbetats fram och i den har uppdraget avgränsats till att ta fram ett program för utformning av det offentliga rummet som utgörs av gator, torg, grönytor, allmänna platser och parkeringsytor i Ödeshögs kommun. Även byggnader och fasader i anslutning till det offentliga rummet kan omfattas. I ett första steg ska fokus läggas på den offentliga miljön i centrala Ödeshög, Hästholmen och Trehörna. Gestaltningsprogrammet ska antas av kommunfullmäktige under 2021. Samhällsbyggnadsnämnden godkänner projektplanen.
I samband med VA-förnyelse och projektering av nya bostadstomter vid gamla stationsområdet i Hästholmen har frågan om trafikförbättrande åtgärder diskuterats. En ny väglänk mellan Drottning Ommas väg och Stationsvägen har pekats ut i kommunens översiktsplan som en möjlighet att skapa bättre trafikflöden i Hästholmen och avlasta den trafikosäkra korsningen vid Hallegatan/Hamngatan. För att möjliggöra väglänken krävs en ändring av detaljplanen från park till gata på kommunens fastighet Hästholmen 7:1. Samhällsbyggnadsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att påbörja detaljplanearbetet.
Projekt ”Hjälpmedel istället för bostadsanpassning” startades som en samverkan mellan samhällsbyggnadsnämnden och socialnämnden under hösten 2019. Anledningen till att projektet startades var att det upptäcktes att det i vissa fall skulle gynna den enskilde att erbjudas hjälpmedel i form av utomhusrullator istället för bostadsanpassning. Utvärderingen visar att projektet varit lyckat för både enskild och medborgare. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att förlänga projektet 1 år och avsätta 25 000 kronor för 2021.