Kommun & politik
- Agenda 2030
- Aktuella beslut i korthet
- Anslagstavla, officiell
- Beslut, insyn och rättssäkerhet
- Dialog och synpunkter
- Diarium och arkiv
- Flytta hit eller nyinflyttad
- För dig som är förtroendevald
- Kommunens organisation
- Kommunfakta
- Kontakta oss
- Kvalitet och statistik
- Måltider inom kommunen
- Möten, handlingar och protokoll
- Press och informationsmaterial
- Självservice
- Trygg och säker
- Vision 2040
Riktlinjer för odeshog.se
Här finns särskilda riktlinjer för hur vi i webbredaktionen jobbar på webbplatsen odeshog.se. Det är viktigt att vi har en genomtänkt struktur och att vi som arbetar som redaktörer följer de riktlinjer vi satt upp för att besökaren ska känna igen sig och webben ska vara lättnavigerad. Den här sidan uppdateras och struktureras om löpande.
Vi arbetar enligt Funka-boda strukturen för att göra webbplatsen tillgänglig för alla. Att följa strukturen är ett pågående arbete under 2022 och därefter löpande.
OBS! Webbredaktörer bör inte göra nya sidor utan att ta kontakt med webbansvarig på kommunikationsenheten. Om det är aktuellt med en ny sida - tänk på att lägga in ansvarig till sidan i metadata istället för att ärva värde.
En struktur på webben innebär att vissa sidor kommer besökaren bara att passera. Andra sidor ska besökaren landa på till slut.
Vi arbetar med en så platt struktur som möjligt, med få undersidor.
Vi lägger sidorna i bokstavsordning med några få undantag.
Struktur
Startsida
Syftet med en startsida är att ge besökaren en överblick över det viktigaste webbplatsen har att erbjuda.
Tänk också på att många besökare kommer till undersidor utan att passera startsidan, genom att de hittar sidan via en sökmotor eller via direktlänk till en underliggande sida. Besökare hittar alltså information på olika sätt och från olika håll.
Nivå 1: Genomgångsidor
Vi kallar de sidorna som ligger i huvudmenyn för genomgångssidor exempelvis Kommun och politik.
Genomgångssidor visas när besökaren klickar i menyn och det går att navigera djupare i strukturen. De är alltså inte målet, utan ett steg på vägen mot det besökaren vill göra. Innehållet på en genomgångssida ska därför ge en överblick över innehållet i ämnet.
Här kan du också passa på att lyfta fram populärt innehåll som du vet att besökare gärna vill komma åt. Men gör ett urval. All information är inte lika viktig, det är därför det finns en struktur.
Genomgångssidorna ska innehålla:
- Ingress med text vad man kan förvänta sig på sidan
- 2 puffar som kan förändras och bytas ut efter aktualitet. Bilderna i puffarna ska vara foton, ej symboler.
- Aktuellt flöde/nyheter
Nivå 2: Ytterligare genomgångsida eller målsida
Nivå 2 kan vara målsidan med den huvudsakliga informationen och då stannar man här och bygger enligt instruktion för målsida. Oftast finns underrubriker och då fungerar även nivå 2 som en slags genomgångssida.
En sådan genomgångsida ska innehålla:
- Ingress och kort med text vad man kan förvänta sig på sidan
- Eventuell bild
- I vissa fall små puffar som leder till underrubrikerna.
Nivå 3: Målsida
De här sidorna har den huvudsakliga informationen. Det är här besökaren hittar det den söker. Ofta kommer besökaren direkt till denna sida via en sökmotor. Det är därför kontaktinformation och liknande ska finnas på alla sidor. Du kan aldrig räkna med att en besökare går en viss väg genom webben.
Målsidorna ska innehålla:
- Ingress med text vad man kan förvänta sig på sidan
- Text, expanderbart eller små puffar.
Strukturen ska vara så platt som möjligt och däför kan det vara lämpligt med expanderbart fält eller små puffar om det är aktuellt med undersidor.
Du hittar små puffar i mallgalleriet i Sitevision, antingen de med tre på rad med bilder eller gula textpuffar två i rad.
Behörighet och metadata
De ordinarie webbredaktörerna på odeshog.se som ingår i webbredaktionen har för närvarande adminbehörighet till samtliga sidor.
Då vi arbetar med ett helhetstänk och mottagarperspektivet och inte förvaltnings/enhetsvis har redaktören ansvar för sidor under flera av huvudmenyns rubriker. Det är därför viktigt att gå igenom sina sidor i metadata för att se att det står rätt innehållsansvarig och redaktör på varje sida. Likadant om man publicerar en nyhet.
Ärv värde står som automatik men se över dina inställningar.
Bilder
Använd inkluderande bilder som förstärker ditt budskap. Välj bilder som harmoniserar med varandra och undvik symboler och illustrationer.
- Vi lägger upp våra bilder i bildbanken i Sitevision.
- Bilden ska namnges så den är sökbar. Vi använder bindestreck mellan ord.
- Bilden ska läggas in i rätt mapp i rätt storlek. Inga bilder utanför mappstrukturen.
- Bilder som endast används en gång till exempel i nyheter läggs i nyhetsmapp som rensas oftare.
- Skriv en alternativ text, alt-text, till alla meningsbärande bilder du publicerar. Alt-texten ska kortfattat beskriva vad bilden visar (det du vill visa med bilden).
- Ange fotografens namn i metadata.
- Vi har tillgång till en gemensam bildbank i Drive. Se information på intranätet.
- Bilder med personer ska ha dokumenterat GDPR-godkännande och det märks upp i metadata i bildbanken.
Länkar
- Länkar ska vara begripliga även uttagna ur sitt sammanhang
- Skriv länkar som anger vart länken leder och vad som händer när användaren följer länken. Till exempel: Följ ärendet och se karta på Vattenfalls webbplats eller Boka tid för vaccinering på Region Östergötland 1177 webbplats. Om länken leder till annan webbplats på odeshog.se skriv endast exempelvis: Läsårstider. Länktexter som ”Läs mer”, ”Länk”, ”Klicka här” eller själva webbadressen är inte tillräckliga beskrivningar.
- Länkar ska placeras sist på sidan eller sist i textstycket, aldrig mitt i ett textstycke.
Pdf och andra format
- Använd pdf och andra alternativa format sparsamt.
- Se till att dokumentet är tillgängligt innan du lägger upp det.
- Skriv namn som beskriver dokumentets innehåll, men undvik specialtecken så som å, ä och ö, ersätt dessa med a, a och o. Använd – (bindestreck) i stället för mellanslag. Exempelvis: visionskiss-hastholmen
- Dokumentet ska läggas in i filarkivet i mappstrukturen. Redaktören ansvarar för att rensa regelbundet.
Nyheter och nyhetsarkiv
Nyheter som har en kort tid för aktualitet exempelvis öppettider i påsk ska avpubliceras när den är inaktuell. Övriga nyheter ska ligga kvar publicerade och kommer att läggas i nyhetsarkiv. Nyheter ska som huvudregel bara ligga publicerade två år, men webbredaktionen avpublicerar gemensamt vid given tidpunkt runt årskifte.
Tänk på att webbplatsen inte är ett arkiv. Även om den arkiveras 4 gånger per år ska information med stort bevarandevärde arkiveras på annan beständig plats.
Vi har en standardtext som kom kommer upp på nyheter äldre än 6 månader: Den här nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.
Läs också mer tips på hur du skriver tillängligt i Funkas redaktörsmanual under Tillgänglighet på webben
Du nå hela manualen i inloggat läge.
Lathundar för publicering
Lathundar kommer att läggas upp i en gemensam Drive-mapp för redaktörer.
Funkas redaktörsmanual
Läs tips på hur du skriver tillgängligt i Funkas redaktörsmanual under tillgänglighet på webben. Redaktörerna når manualen i inloggat läge.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Kommunikatör
Josephine Tranheden
0144-351 98
josephine.tranheden@odeshog.se