Kommun & politik
- Agenda 2030
- Aktuella beslut i korthet
- Anslagstavla, officiell
- Beslut, insyn och rättssäkerhet
- Dialog och synpunkter
- Diarium och arkiv
- Flytta hit eller nyinflyttad
- För dig som är förtroendevald
- Kommunens organisation
- Kommunfakta
- Kontakta oss
- Kvalitet och statistik
- Måltider inom kommunen
- Möten, handlingar och protokoll
- Press och informationsmaterial
- Självservice
- Trygg och säker
- Vision 2040
Tillgänglighet på webben
Ödeshögs kommuns externa webbplats och de tjänster som är kopplade till den omfattas av Lagen om tillgänglighet till offentlig service. Det innebär att den måste vara fullt tillgänglig att ta till sig, även för den som har någon typ av funktionsnedsättning eller använder hjälpmedel för att navigera på webben. Här finns information om hur du ska arbeta med information så den blir så tillgänglig som möjligt.
Funka kommunnätverk
Ödeshögs kommun är med i Funka kommunnätverk. Det är ett nätverk för utveckling av kommunala webbplatser, intranät, e-tjänster och allt annat som kan relateras till webben. Flera kommuner är med i nätverket. Genom att arbeta tillsammans uppnår vi bästa kvalitet. Deltagarna kan kommunal information och Funka kan allt om digital tillgänglighet, fungerande processer för att arbeta med tillgänglighet och hur vi på bästa sätt följer lagen om tillgänglighet.
Genom nätverket har vi möjlighet att delta i olika kurser och arbetsmöten. Anmälan till kurser sker alltid genom kommunikatör.
Funka arbetar med tillgänglighet vad gäller innehåll, design och teknik i digitala gränssnitt; webb, IT och dokument i alla tänkbara format, appar och automater men även skyltar och annan information. Läs mer om Funka
Funkas redaktörsmanual
Redaktörsmanualen är till för dig som publicerar information på webben. Här finns samlat rekommendationer om hur du ska tänka och göra för att informationen ska bli så tillgänglig som möjligt, för så många som möjligt. Här kan du läsa om bland annat informationsstruktur, text, länkar och bilder. Tänk på att den är skriven av Funka och ska kunna användas av alla oavsett teknisk plattform. Texten är kopierad från Funka april 2022 och uppdateras löpande.
Webbredaktörerna når redaktörsmanualen i inloggat läge på webbplatsen. Under uppbyggnad.
Tillgänglighet i Sitevision
Med ett tydligt fokus på tillgänglighet har Sitevision byggt in funktioner som underlättar arbetet med webb och intranät. Tillgänglighetskontroll, valideringskontroll och utökat tillgänglighetsstöd är alla delar i plattformen som stöttar ditt arbete i Sitevision.
- Undvik enkla fel med hjälp av tillgänglighetskontrollen. Tillgänglighetskontrollen kontrollerar enkla fel och länkar till de sidor där felen finns. Tillgänglighetskontrollen aktiverar du på webbplatstinställningarna under kategorin tillgänglighet.
- Håll koll på rubriknivåerna. Det finns ett tydligt regelverk när det kommer till att sätta rubriker på en webbsida. Tillgänglighetskontrollen reagerar ifall du hoppat över rubriknivåer och skriver ut det som ett error-meddelande.
- Valideringskontroll. Koden som ligger bakom webbplatsen är minst lika viktig som innehållet som skapas. I Sitevision finns en inbyggd valideringskontroll som också den är ett riktigt bra hjälpmedel då den varnar för felaktigheter i kod och skript.
- Alt-texter. I Sitevision finns en funktion som kallas ”utökat tillgänglighetsstöd”. Stödet ser till att du lägger till en alt-text på bilder du placerar ut på en sida.
- Länktexter. I Sitevision kontrollerar tillgänglighetskontrollen generella länktexter som ”klicka här” och varnar de gånger du försöker uttrycka dig så. Ett bra tips är att föreställa sig länktexten som rubrik till det innehåll besökaren kommer till.
- Uppmärkning av innehåll i formulär. Det finns som inbyggd funktion i våra formulärsmoduler. Det är lätt att koppla ifyllnadsstöd till de frågor du ställer. Sitevision kallar detta för fältnamn och varje fråga du ställer kan du koppla olika fältnamn till.
Tillgänglighetsanpassade PDF:er och dokument
Samtliga pdf-dokument som publiceras på webbplatsen ska vara tillgänglighetsanpassade. Ödeshögs kommun hänvisar till wordmallar och har tagit fram checklistor/lathundar och informerar de som producerar dokument.
För dig som vill läsa mer om tillgänglighet:
På webbriktlinjer.se finns riktlinjer för bland annat tillgänglighet på webben.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Kommunikatör
Josephine Tranheden
0144-351 98
josephine.tranheden@odeshog.se