Kommun & politik
Tyvärr vet vi att många tonåringar begår alkoholdebut i samband med skolavslutningen. När alkohol finns med i bilden kan det få både oanade och obehagliga konsekvenser. Din inställning som förälder och vårdnadshavare har stor betydelse för om din tonåring väljer att dricka alkohol.
Forskning visar att barn som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar börjar oftare att dricka vid tidigare ålder och dricker även mer än barn som inte blivit bjudna hemma. Den som bjuder tonåringar på alkohol visar ju att det är okej att dricka fast man inte är vuxen än. Att du inte bjuder på alkohol till minderåriga visar att du bryr dig!
Vi har de senaste åren sett en minskad alkoholkonsumtion bland våra tonåringar i Sverige. Detta beror till stor del på en förändrad attityd till alkohol hos både vuxna och tonåringar. Vuxna har blivit tydligare och mer restriktiva till att köpa ut. Tonåringen anser inte längre i samma utsträckning att det är häftigt att dricka sig berusad, vilket gör det lättare att säga nej. I övrigt kan det påverka att många tonåringar tränar och är mer hälsomedvetna, samt att fler unga har rötter i kulturer där man inte dricker.
I april delas boken Tonårsparlören ut till alla föräldrar med barn i åttonde klass. I boken kan du som är förälder få tips på hur du bemöter din tonåring och deras förhållningssätt till alkohol.
Våga prata om alkohol med ditt barn, var tydlig och sätt gränser. Tonårsparlören delas ut av IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget, som verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol.
Läs mer om IQ och deras arbete.
Med lite allvar och en nypa humor leder programledaren Ina Lundström och psykologen Karl Bergström oss runt bland några typiska scener som kan utspela sig mellan tonåring och förälder.
Kanske kan filmen ge ytterligare inspiration till hur du kan prata med din tonåring om alkohol.