Kommun & politik
Krisberedskap handlar om medborgarnas och samhällets förmåga att hantera oönskade händelser och kriser.
Du kan själv påverka din situation vid en stor olycka eller kris. Ha alltid en beredskap för att klara familjens grundbehov i några dygn. Packa en krislåda redan nu!
Begreppet krisberedskap kan delas upp i tre olika delar:
Medborgarna har en grundberedskap för att hantera tillfälliga bortfall av ström, telefoni och vatten. Denna beredskap kan du läsa mer om på sidan "Din beredskap". Kommunen och övriga samhället kontrollerar regelbundet att samhällsviktig verksamhet kommer att fungera även vid kris och stora påfrestningar.
Ledning i krissituationer bygger på att verksamheter och medborgare tar ansvar för det de ansvarar för i ett normalläge. Kommunen har en organisation för ledning av kriser som övas regelbundet. Genom omvärldsbevakning ser vi till att om möjligt ligga steget före krisen.
De som finns runt omkring den som drabbas av en olycka eller annan kris är absolut viktigast. Det kan vara vänner, arbetskamrater och familj. I vissa situationer kan det krävas en samordning av krisstödsinsatser från samhället för att förebygga psykisk ohälsa. Då används kommunens så kallade Posom-organisation. Posom står för psykiskt och socialt omhändertagande.
I händelse av en större olycka eller krissituation som berör Ödeshögs kommun presenteras all nödvändig information på startsidan för odeshog.se.
Förbered dig genom att fundera på vad du kan behöva ha hemma i händelse av en kris. En och samma händelse kan drabba oss olika. Det betyder att vi behöver ha olika saker hemma. När krisen inträffar gäller det att du är förberedd. För att du ska fungera som människa behöver du tillgodose de fem grundbehoven; vatten, mat, värme, sömn och trygghet. Brist på någon av dem ger ganska snabbt psykiska och fysiska effekter.
Kriser som drabbar många människor samtidigt och kräver samhällets hjälp kallas samhällskriser. Det är dessa kriser vi informerar om här. Exempel på samhällskriser är bränder, epidimier eller utsläpp av farliga ämnen. Det kan också röra sig om kraftigt regn som riskerar höga vattenflöden i sjöar och åar.
Vid en kris är det viktigt att snabbt nå ut med information till invånare och massmedia. Håll dig informerad genom vår webb och våra sociala medier, Sveriges Radio Östergötland (P4) och lokalpressen. Vid en större händelse kan du även få information via telefonnummer 113 13.
När det inträffar en oväntad händelse eller kris som påverkar hela samhället är det viktigt att samverka med varandra. Därför finns samverkan Östergötland som består av länets 13 kommuner, ett antal statliga myndigheter och andra viktiga samverkansaktörer som har i uppdrag att jobba med samhällets krisberedskap.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram en film som visar hur en familj i en lägenhet drabbas av ett långt elavbrott. Filmen beskriver vad som är viktigt att tänka på, vad som kan vara bra att ha hemma och vad du själv kan göra om du hamnar i en liknande situation.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Samhällsinformation