Kommun & politik
Krisberedskap handlar om medborgarnas och samhällets förmåga att hantera oönskade händelser och kriser. Här kan du läsa om kommunens och myndigheers ansvar i en kris och om hur du kan förbereda dig inför en kris eller vad du ska göra under en kris.
Här finns även länkar till myndigheter.
Samhällets krisberedskap kan beskrivas som förmågan att förebygga, motstå och hantera krissituationer. Syftet med svensk krisberedskap är att skydda befolkningens liv och hälsa, se till att samhället fungerar och att upprätthålla våra grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter.
I dag pratar man inom krisberedskap allt mer om samhällstörningar och oönskade händelser. Det beror på att det inte behöver inträffa någon dramatisk krissituation för att de vanliga bekvämligheterna som el och vatten ska bli påverkade. En samhällsstörning kan till exempel uppstå vid ett elavbrott som varar i flera dagar eller en stor vattenläcka som gör att många hem blir utan rent vatten. Men naturligtvis kan det också handla om väderhändelser som skyfall och stormar, antagonistiska handlingar eller viktiga IT-system som går ner, till exempel banker och kassasystem.
Den svenska krisberedskapen bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar för vårt lands och för vår egen och våra anhörigas säkerhet. Det egna ansvaret innebär att du ska vara förberedd på att kunna hantera en svår situation och klara de omedelbara behov som kan uppstå. Alla medborgare har alltså ett personligt ansvar för sin egen och sina näras säkerhet. Om vi alla hjälps åt och ser till att vara förberedda kan samhällets resurser till en början framför allt användas för att hjälpa utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn.
Kommunen har en beredskap för att möta olika hot, påfrestningar och störningar i kris- och katastroflägen. Läs mer om kommunens ansvar, samverkan och krisberedskap.
Vid en samhällsstörning som exempelvis ett längre elavbrott förväntas alla som är friska att kunna klara sig själva under den första tiden. Här har vi samlat tips på hur du kan förbereda dig och vad som kan vara bra att ha hemma.
Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) är ett system för meddelanden i radio och tv, för att varna människor om att något allvarligt har hänt som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Via ljudanläggningar runt om i landet kan en kommun sända ut signalen Viktigt meddelande.
MSB är en statlig myndighet som har ansvar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilit försvar. På webbplatsen hittar du bra information för dig som privatperson. Där finns även MSB:s broschyr Om krisen eller kriget kommer och en karta över skyddsrum.
2022-03-01 Ödeshögs kommun bevakar och följer utvecklingen i omvärlden med anledning av händelseutvecklingen i Ukraina. Stora händelser i omvärlden kan väcka tankar och ibland även oro. Här hittar du länkar till våra myndigheter för att kunna följa det aktuella läget och information om vilket stöd som finns om du känner oro.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Samhällsinformation