Stöd & omsorg
- Akut hjälp och krisstöd
- Anhöriggrupp
- Dödsfall och begravning
- Ekonomisk hjälp
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Kommunala rådet för äldre och personer med funktionshinder
- Lokala värdighetsgarantier
- Missbruk och beroende
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Självservice
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Kommunens krisberedskap
Kommunen har en beredskap för att möta olika hot, påfrestningar och störningar i kris- och katastroflägen. Målsättningen är att vid en kris mildra påfrestningarna, samordna resurserna som krävs och informera invånarna på ett bra sätt.
Ordet kris betyder olika saker för olika människor. Vi arbetar systematiskt med att inventera vilka risker som kan inträffa inom vårt geografiska områdesansvar, vilka konsekvenser de kan få och vad vi kan göra för att förebygga och hantera riskerna. Det är viktigt att vara förberedd om väldigt många människor drabbas eller om en händelse får så stora konsekvenser att samhället inte fungerar som det ska.
Extraordinär händelse
Ibland används begreppet extraordinär händelse. Det är en händelse som avviker från det normala, och som i vissa fall skulle kunna utvecklas till en kris. En extraordinär händelse innebär en allvarlig störning, eller en överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner.Kommunen har en plan för att hantera extraordinära händelser.
Samverkan Östergötland
När det inträffar en oväntad händelse eller kris som påverkar hela samhället är det viktigt att samverka med varandra. Därför finns samverkan Östergötland som består av länets 13 kommuner, ett antal statliga myndigheter och andra viktiga samverkansaktörer som har i uppdrag att jobba med samhällets krisberedskap.
Läs mer om Samverkan Östergötland
Information i händelse av kris
Vid en kris är det viktigt att snabbt nå ut med information till invånare och massmedia. Håll dig informerad genom vår webb och våra sociala medier, Sveriges Radio Östergötland (P4) och lokalpressen. Vid en större händelse kan du även få information via telefonnummer 113 13.
Viktigt meddelande till allmänheten - VMA
Vid allvarliga och akuta hot som stora bränder och gasutsläpp behöver allmänheten varnas och ibland söka skydd. Till hjälp för detta finns varningssystemet Viktigt meddelande till allmänheten (VMA).
VMA- viktigt meddelande till allmänheten
Krisstödsgrupp
Krisstödsgruppen har till uppgift att minska eller förhindra personliga kriser hos berörd allmänhet i samband med olyckor.
Läs mer om Krisstödsgruppen
112 | Nödnummer vid fara för liv, egendom och miljö. |
---|---|
114 14 | Polisens nummer vid icke-akuta händerlser. |
1177 | Sjukvårdsrådgivning |
113 13 | Informationsnummer vid allvarliga olyckor och kriser. |
116 000 | Journummer för försvunna barn. Larmrumret är tillgängligt dygnet runt och det går att ringa oavsett vilket EU-land man befinner sig. Det är SOS Alarm somo sköter verksamheten i Sverige och numret hanteras likt ett 112-ärende. |
Ansvarar för verksamheten under en kris
Den som har ansvar för en verksamhet under normala förhållanden har också ansvar för sin verksamhet vid kris.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Trygg- och säkerhetsenheten
Ödeshögs kommun har avtal med Trygg- och säkerhetsenheten i Mjölby.