Kommun & politik
Här hittar du som medarbetare inom kommunen information om coronaviruset.
Den 1 april 2022 klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, meddelar Folkhälsomyndigheten. Men vissa råd och rekommendationer gäller fortfarande.
På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vad som gäller just nu
Sammanställning av de förbud och de råd och rekommendationer som gäller just nu för dig som individ.
Coronapandemin: Detta gäller just nu - Krisinformation.se
Länk till samlad information covid- 19 i Ödeshögs kommun
På den sidan hittar du också publicerade coronarelaterade nyheter.
Prenumerera gärna på nyheter.
Länk till sidan där du startar prenumeration.
Sveriges Kommuner och Regioner samlar information för kommuner och regioner om utbrottet av covid-19. SKR följer utvecklingen nära och har fortlöpande kontakt med myndigheter. Det finns bland annat många arbetsgivarrelaterade frågor vid händelse av ett epidemi- eller pandemiutbrott. Här finns även frågor och svar.
Information om covid-19
Information om arbetsgivarens ansvar vid epidemi eller pandemiutbrott
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation (Sobona) har träffat en överenskommelse med arbetstagarorganisationerna om undantag från överläggningsskyldigheten vid avstängning som görs i syfte att förhindra spridning av covid-19.
Här finns mer information om överenskommelsen;
Information om överenskommelse avseende undantag vid överläggningsskyldighet
Här finns checklista som chef kan använda för att undersöka arbetsmiljön och riskbedöma situationen utifrån Covid -19.
Checklista Covid -19
Uppdatering 2022-03-31
Flera av de särskilda undantag/regler som infördes under pandemin nu slutar gälla. Nedan gäller fram tills 31 mars. Ersättningar kan ofta sökas i efterhand men som sagt fram till och med 31 mars. Förändringar gäller tex:
Som tidigare finns mer info på Försäkringskassans hemsida;
Coronaviruset - det här gäller (forsakringskassan.se)
Uppdatering 2022-01-21 Undantag gällande krav om läkarintyg
Ödeshögs kommun har tagit beslut, i dialog med Region Östergötland, om undantag gällande kravet för anställda att lämna in läkarintyg under sjuklöneperioden, det vill säga sjukdag 8 -14. Detta undantag gäller mellan 19 januari - 31 mars 2022. Beslutet avser sjukfall med första sjukdag tidigast den 11 januari 2022. Beslutet grundar sig i den nuvarande ansträngda situationen inom bland annat primärvården, belastning på sjukskrivande läkare, samt att regeringen den 7 februari 2022 förväntas ta motsvarande beslut. Ödeshögs kommun beslut fattas med stöd av Allmänna bestämmelser § 28 mom 2. Beslutet upphör så snart regeringens beslut träder i kraft och ersätts då med regeringsbeslutet.
Om du eller någon i hushållet är sjuk
Här kan du läsa mer om vad som gäller om du är sjuk, eller har varit nära eller bor med någon som är sjuk. Du kan också läsa om vad som gäller för barn och ungdomar.
Läs om vilka regler som gäller för dig i Östergötland på 1177
Sjukanmälan
Du ska sjukanmäla dig till din arbetsgivare precis som vanligt eftersom arbetsgivaren betalar ut sjuklön de första 14 dagarna.
Försäkringskassan informerar om reglerna för smittbärarpenning, reseersättning, läkarintyg, karens, högriskskydd, sjukpenning och ersättning för vård av barn. Sidan kommer att uppdateras löpande.
Information från försäkringskassan
Sjukvårdsupplysning
Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Symtom på infektion är luftvägssymtom, feber eller hosta. Om du enbart har frågor kring covid-19 ska du ringa det nationella informationsnumret 113 13.
Företagshälsovården Gotahälsan
Det finns möjlighet att få hjälp av företagshälsovården.
För att få tid hos företagshälsovården kontaktar du din närmaste chef. Chefen gör en beställning på aktuell blankett. Gotahälsan har sitt kontor och lokal för mottagning i centrala Mjölby.
För mer information kontakta din närmste chef eller HR-avdelningen.
Arbetsmiljö i tider av Corona
I nuvarande läge med Corona ställs det extra krav på arbetsmiljön i våra verksamheter. T.ex. ska riskbedömning göras inom samtliga av våra verksamheter.
Läs mer på Sunt arbetsliv
Alla vaccinationer är frivilliga i Sverige, så även vaccination mot covid-19. När du erbjuds vaccination mot covid-19 beslutar du själv om du vill ta emot vaccinationen.
Att vaccinera sig är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 12 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19.
Vaccination på arbetstid:
Vi ser gärna att våra medarbetare vaccinerar sig mot Covid -19. Kommunchefens ledningsgrupp har beslutat att du som medarbetare i Ödeshögs kommun får vaccinera dig under arbetstid om verksamheten tillåter. Duska ha en dialog med din chef om detta.
Uppdaterad 21-09-01
Hur ska jag tänka kring gravida och ammande medarbetare?
Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att gravida kvinnor är extra försiktiga och noggrant följer de allmänna råden, under hela graviditeten och särskilt mot slutet av graviditeten och inför förlossning. De rekommenderar även gravida som har andra riskfaktorer såsom högt blodtryck, diabetes och fetma att rådgöra med sin barnmorska eller läkare.
Det är viktigt att du som chef i varje enskilt fall gör en individuell bedömning av de riskfaktorer din medarbetare kan komma i kontakt med i sitt arbete och som kan innebära skadlig inverkan.
Graviditet från vecka 20 är en riskgrupp
Den 26 februari 2021 klassade Socialstyrelsen gravida från och med vecka 20 som en riskgrupp. Dessa har rätt till graviditetspenning om arbetsgivaren inte kan säkerställa att det inte finns en risk att personen inte smittas på jobbet. Ersättningen gäller inte för dem som kan arbeta hemifrån.
Medarbetaren ska inte ansöka om ersättning för riskgrupper om denne inte har någon av diagnoser som står listade utan om graviditetspenning. Graviditet i sig ger inte rätt till ersättning för riskgrupper.
Om man är gravid och är vaccinerad mot covid-
Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen anger att gravida som är fullt vaccinerade har samma skydd mot insjuknande i allvarlig covid-19 som övriga vaccinerade grupper. Men trots detta ska bedömningen av risken för den gravida att exponeras av viruset göras utan hänsyn till vaccination eller tidigare genomgången infektion. Regelverket i denna del är oförändrat och Arbetsmiljöverket har hittills inte beaktat vaccinering mot covid-19 vid sina bedömningar. Det innebär att den gravida även fortsatt inte ska utsättas för risk att exponeras för viruset efter vecka 20.
Läs mer:
Om covid-19 för gravida (Folkhälsomyndigheten)
Gör en individuell riskbedömning
När en medarbetare blir gravid eller ammar ska du som chef göra en individuell bedömning av de riskfaktorer din medarbetare kan komma i kontakt med i sitt arbete och som kan innebära skadlig inverkan (arbete med konstaterad eller misstänkt smittad brukare med covid-19 är en sådan riskfaktor). Försiktighetsprincipen ska tillämpas. Riskbedömningen gör du i samråd med medarbetaren, tillsammans med ert skyddsombud/arbetsmiljöombud. Beroende på vad som framkommer i riskbedömningen kan du behöva vidta åtgärder som att tillfälligt flytta din medarbetare eller se över om särskilt riskfyllda arbetsuppgifter kan lyftas bort. Dessa åtgärder ska i sådana fall också riskbedömas. Medarbetaren kan ansöka om graviditetspenning från Försäkringskassan i de fall möjlighet till omplacering inte finns.
Mot bakgrund av den senaste informationen om risker för gravida, är det viktigt att bedömningen sker mer strikt än tidigare. Den bör särskilt beakta smittrisker genom omfattande sociala kontakter för gravida efter vecka 20. Om det inte går att undanröja risker ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som är praktiskt rimliga och möjliga för att ge kvinnan andra arbetsuppgifter. Tillfälliga åtgärder kan även behövas för att undvika risker under tiden som riskbedömning och utvärdering av insatser pågår.
Det kan det bli aktuellt att förbjuda medarbetaren från arbete
Om du som chef kommer fram till att det inte går att ta bort risker i arbetsmiljön eller ge den gravida andra arbetsuppgifter som inte utgör risk, ska du som chef förbjuda medarbetaren från att arbeta med stöd av arbetsmiljölagen (4 kap. 6 § Arbetsmiljölagen). Du behöver då som arbetsgivare dokumentera skälen till varför inte risker kan elimineras eller varför medarbetaren inte kan få andra arbetsuppgifter. Vid ett förbud mot arbete för den gravida utifrån risker i arbetsmiljön, har arbetstagaren rätt att direkt ansöka om graviditetspenning till Försäkringskassan.
Medarbetare ansöker om graviditetspenning
Det är Försäkringskassan som bedömer rätten till graviditetspenning i varje enskilt ärende. De kan välja att ta kontakt med dig som chef för att säkerställa att möjlighet till andra åtgärder har värderats och uttömts innan förbud skett.
Om den gravida medarbetaren själv upplever en stark oro för smitta på arbetsplatsen och av den anledningen inte vill arbeta trots att vår riskbedömning inte identifierat någon risk, kan denne välja att ta ut föräldrapenning från och med dag 60 (graviditetsvecka 32) innan beräknad förlossning.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida att ta ut föräldrapenning senast från och med graviditetsvecka 36. Ansökan om ledighet utifrån denna situation bör beviljas av arbetsgivaren.
Information och stödmaterial:
Arbetsmiljöverkets AFS Gravida och ammande arbetstagare AFS 2018:7
Vilka ersättningar gäller för gravida som inte får arbeta?
Efter att du som chef genomfört en riskbedömning och utvärderat möjliga förebyggande insatser för att skydda den gravida arbetstagaren att exponeras för risker i arbetsmiljön, kan slutsatsen bli att du behöver förbjuda den gravida personen att arbeta (med stöd av 4 kap. 6 § Arbetsmiljölagen, samt utifrån AFS 2007:5).
Medarbetaren kan då ansöka om graviditetspenning från Försäkringskassan. Graviditetspenning kan utbetalas utifrån två olika förutsättningar:
Det är Försäkringskassan som bedömer rätten till graviditetspenning i varje enskilt ärende. De kan välja att ta kontakt med dig som chef för att säkerställa att möjlighet till andra åtgärder har värderats och uttömts innan förbud skett.
En gravid arbetstagare som blivit förbjuden att arbeta enligt arbetsmiljölagen, anses inte kunna stå till arbetsgivarens förfogande och har därför inte rätt till lön. Avstängning enligt vårt kollektivavtal är inte heller möjlig att använda i situationen.
Graviditet från vecka 20 är en riskgrupp
Den 26 februari 2021 klassade Socialstyrelsen gravida från och med vecka 20 som en riskgrupp. Dessa har rätt till graviditetspenning om arbetsgivaren inte kan säkerställa att det inte finns en risk att personen inte smittas på jobbet. Ersättningen gäller inte för dem som kan arbeta hemifrån.
Medarbetaren ska inte ansöka om ersättning för riskgrupper om denne inte har någon av diagnoser som står listade utan om graviditetspenning. Graviditet i sig ger inte rätt till ersättning för riskgrupper.
Notera att för varje gravid medarbetare behöver du göra en individuell riskbedömning.
Uppdatering 2022-02-22
Vi fortsätter att göra det möjligt med digital medverkan på möten. Det ska vara enkelt att delta digitalt till exempel om man har lätta förkylningssymptom eller arbetar på distans.
För de möten som idag fungerar bra på distans håller vi fast vid den digitala formen.
Vid fysiska möten och evenemang ska avstånd kunna hållas och vi ska ge möjlighet till god handhygien, samt kommunicera budskap som bidrar till minskad smittspridning.
Våra verksamheters receptioner och entréer ska fortsatt ha information på entrédörrar med uppmaning om att inte göra besök i verksamheten om man har symptom på luftvägsinfektion, samt vikten av god handhygien.
Dela upp fika och lunch vid flera olika tidpunkter så att vi minskar antalet personer i lokalen. Ge möjlighet för att avstånd ska kunna hållas.
Uppdatering 2022-02-16
Det är varje chef som samordnar sin personal och i samråd kommer överens om man göra en resa eller delta i möten.
Följ Folkhälsomyndighetens nationella råd och rekommendationer.
Uppdatering 2022-02-16
Successiv återgång till arbete på arbetsplatsen
Utifrån att restriktionerna lättas påbörjar vi i Ödeshögs kommun återigen en successiv återgång till våra arbetsplatser för de som har arbetat på distans. Detta för att motverka omfattande smittspridning och samtidig sjuklighet på arbetsplatserna. Hur återgången bäst sker är upp till respektive chef att bestämma utifrån den specifika arbetsplatsens förutsättningar.
Det är viktigt att tänka på arbetsmiljö även hemifrån med rätt ergonomi och bra hjälpmedel.
Arbetsmiljöverket har samlat några handfasta tips på hur du kan förbättra arbetsmiljön på hemmaplan.
Länk till tips om arbetsmiljö vid distansarbete
Våra verksamheters receptioner och entréer ska ha information på entrédörrar med uppmaning om att inte göra besök i verksamheten om man har symptom på luftvägsinfektion, samt vikten av god handhygien.
Respektive verksamhet avgör rutiner utifrån sina förutsättningar. Chef är ansvarig.
Här hittar du information om hur kommunen kommunicerar kring verksamheter som har verifierad covid-19.
Vi har en konstaterad allmän smittspridning av covid-19 (coronaviruset) i Sverige. Det innebär att det finns flera smittade i varje kommun i vårt län, så även i Ödeshögs kommun.
Vid bekräftad smitta inom kommunens verksamheter tar vi hänsyn till sekretess och väljer därför inte att lämna ut detaljerad information kring de enheter i kommunen som har verifierad smitta. Anledningen till detta är att uppgift om smitta eller misstänkt smitta omfattas av särskilt stark sekretess till skydd för den enskilde. Detta innebär att kommunen inte kan sprida uppgifter om barns, elevers, brukares eller personals hälsa eller andra personliga förhållanden om det innebär att personen kan skadas på något sätt. Med skada avses i detta fall inte bara fysisk skada utan även integritetsskada.
Enskilda medarbetare, inom ramen för sin anställning, får heller inte sprida uppgifter smitta eller misstänkt smitta, vare sig det gäller smitta hos barn, elever, brukare eller personal.
Vård och omsorg
Vi informerar om det finns bekräftad smitta inom socialförvaltningens verksamhet – vård och omsorg i den samlade veckovisa lägesbilden. Vi kommer inte att gå ut med detaljerad information till allmänheten om bekräftade fall av covid-19 inom vård och omsorgs verksamheter, vare sig det gäller brukare eller personal. Vi vill på inget vis riskera att röja patientsekretessen.
Skola och förskola
Bildningsförvaltningen i Ödeshögs kommun kommunicerar om det finns bekräftad smitta inom förvaltningens verksamhet, i den samlade veckovisa lägesbilden. Informationen sker också via respektive verksamhetens blogg. Däremot lämnas inga uppgifter om namn eller specifik avdelning/klass ut.
Smittspårning
Om smittspårning behöver genomföras i en kommunal verksamhet samverkar kommunen med Region Östergötland. De personer som behöver informeras i och med smittspårningen, kommer då att informeras. Övriga får inte motsvarande information, om inte det bedöms nödvändigt eller personen själv samtycker till det. De som inte får information bedöms därmed inte ha varit utsatta för smitta i berörd verksamhet. Om en verksamhet, efter samråd med smittskyddsläkare, bedöms behöva stängas under en period, behöver behovet av information om påverkan på verksamheten vägas mot skyddet för den enskilde. Kommunen kommer även i dessa fall i möjligaste mån värna om skyddet för enskilda individer och deras närstående.
Vi vill poängtera att det är en allmän smittspridning i samhället, alla testas inte och man kan vara smittad utan symptom. Därför är det viktigt att vi alla fortsätter följa rekommendationerna och håller avstånd, oavsett om det finns bekräftad kommunicerad smitta inom en verksamhet eller inte.
Hantering av personuppgifter
Datainspektionen har fått frågor om coronaviruset och personuppgifter – särskilt med koppling till arbetslivet. Dataskyddsförordningen hindrar inte arbetsgivare från att vidta nödvändiga åtgärder för att minska smittspridningen. Men det är viktigt att samtidigt värna anställdas integritet och skydd för personuppgifter.
Därför har datainspektionen tagit fram en vägledning med svar på vanliga frågor.
Datainspektionens vägledning för personuppgifter med anledning av det nya coronaviruset
Vi kommunicerar i flera kanaler, uppdaterar kontinuerligt och vill uppnå trygghetsskapande kommunikation.
Samordning av kommunikation:
Det är viktigt att vi går ut med samma budskap och att vi samordnar kommunikationen.
Kontakta kommunikatör Josephine Tranheden, josephine.tranheden@odeshog.se, tfn: 072-500 88 39
Ödeshögsbostäder kommunierar på webb och tryckt information till hyresgäster.
2020-03-19 Inom kommunen fokuserar vi just nu på att hantera nuvarande och eventuella effekter av coronaviruset. En av de effekter som vi upplever just nu och förväntar oss kan förvärras är personalbrist inom vår vårdverksamhet.
För att bemöta detta har vi gjort en inventering inom våra verksamheter och identifierat ett antal personer som, om behov uppstår, kan vikariera inom vår vårdverksamhet.
I inventeringen har vi beaktat relevant formell kompetens, erfarenhet samt allmän lämplighet.
Rensa bort inaktuell information.
Folkhälsomyndigheten har informationsmaterial att skriva ut.
Samlat informationsmaterial på folkhälsomyndighetens webbplats
Vid händelser som väcker frågor i samhället är det viktigt att agera utifrån korrekt och saklig information samt följa myndigheternas rekommendationer. Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.
Kontakta HR-avdelningen på Ödeshögs kommun om du har frågor rörande din anställning.
Det nationella telefonnumret 1177 är hårt belastat och det ringer man endast för sjukvårdsupplysning.
HR-konsult
Annie Stenstrand
0144-350 21
annie.stenstrand@odeshog.se
Personalchef/administrativ chef