Kommun & politik
Här finns information för dig som är medarbetare med anledning av det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid -19. Sidan uppdateras kontinuerligt.
Ödeshögs kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset och arbetar aktivt med beredskap för att kunna förhindra och hantera eventuell smittspridning. Vi utgår från ansvariga myndigheters rekommendationer med målet att kommunens verksamheter ska vara förberedda och påverkas så lite som möjligt. Samtliga verksamheter håller sig uppdaterade om det aktuella läget.
Arbetsgivaren har det direkta arbetsmiljöansvaret samt ansvaret för att vidta åtgärder som lindrar situationen vid ett virusutbrott. Ytterst är det verksamheten som ska kunna upprätthållas på ett så funktionellt och godtagbart sätt som möjligt.
På samlingssidan finns information som berör dig som anställd också. Under samlingssidan finns flera undersidor för olika målgrupper och olika ingångar.
Länk till samlad information om covid- 19 från Ödeshögs kommun
På den sidan hittar du också publicerade coronarelaterade nyheter.
Prenumerera gärna på nyheter. Länk till sidan där du startar prenumeration.
Skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd
Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av coronaviruset och covid-19.
Alla i samhället har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.
Ta del av de skärpta nationella råden som gäller och hur kommunens verksamheter anpassas
På krisinformation.se kan du läsa de ansvariga myndigheternas information om covid-19
Information från Krisinformation.se
Information från Folkhälsomyndigheten
Information från Folkhälsomyndigheten
Frågor och svar från Folkhälsomyndigheten
In English: Frequently asked questions about COVID-19
På Vårdguiden kan du läsa mer om viruset och vad du ska göra om du upplever symptom
Information från 1177 Vårdguiden
Region Östergötland informerar om regionens beredskap
Information från Region Östergötland
Information om god handgygien
Enkla men viktiga råd, film och affischer
Sveriges Kommuner och Regioner samlar information för kommuner och regioner om utbrottet av covid-19. SKR följer utvecklingen nära och har fortlöpande kontakt med myndigheter. Det finns bland annat många arbetsgivarrelaterade frågor vid händelse av ett epidemi- eller pandemiutbrott. Här finns även frågor och svar.
Information om covid-19
Information om arbetsgivarens ansvar vid epidemi eller pandemiutbrott
Frågor och svar om arbetsgivarens ansvar
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation (Sobona) har träffat en överenskommelse med arbetstagarorganisationerna om undantag från överläggningsskyldigheten vid avstängning som görs i syfte att förhindra spridning av covid-19.
Här finns mer information om överenskommelsen;
Information om överenskommelse avseende undantag vid överläggningsskyldighet
Här finns checklista som chef kan använda för att undersöka arbetsmiljön och riskbedöma situationen utifrån Covid -19.
Checklista Covid -19
2020-10-29
På grund av de skärpta råden påverkas flera av kommunala verksamheter och råd för att areta hemifrån och avrådan från fysiska möten. Information till anställda har gått ut via mail från chefer samt information på på intranätet. Följ nyheter här på kommunens webbplats också för att hålla dig uppdaterad.
Krisledningsstaben har nu veckovisa möten.
2020-08-23
Krisledningsstaben har möten varannan vecka.
2020-08-12
Vi fortsätter arbeta som tidigare i våras.
Vi har ännu veckovisa krisledningsstabsmöten.
Vi har börjat utvärdera.
Verksamheterna anpassar sin verksamhet.
Vi deltar i möten i olika nätverk i kommunen och länet.
Vi samordnar kommunikationsinsatser och uppdaterar information.
Vi samverkar med länsstyrelsen och andra myndigheter i regionen.
2020-03-17 Ödeshög kommun har gått upp i stabsläge för att stödja, leda och samordna kommunens arbete med anledning av covid-19.
Samtliga verksamheter ser över och uppdaterar och följer pandemiplaner.
Vi deltar i möten i olika nätverk i kommunen och länet.
Vi samordnar kommunikationsinsatser och uppdaterar information.
Vi samverkar med länsstyrelsen och andra myndigheter i regionen.
Flera verksamheter ställer om och arbetar på olika sätt.
Krisinformation har samlat länkar och information om: Vad händer om jag blir sjuk och inte kan arbeta?
Information från Krisinformation.se
Försäkringskassan informerar om reglerna för smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vård av barn. Sidan kommer att uppdateras löpande.
Information från försäkringskassan
Från den 26:e augusti öppnar ansökan om ersättning för högriskgrupper. Här kan du läsa mer om detta;
Information om högriskskydd
Sjukanmälan
Du ska sjukanmäla dig till din arbetsgivare precis som vanligt eftersom arbetsgivaren betalar ut sjuklön de första 14 dagarna.
Karensdag
Regeringspartierna har gjort överenskommelse om att karensavdraget slopas genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukperioden. Främst utifrån att de vill uppmana alla att stanna hemma även vid lindriga symptom i luftvägarna, såsom Folkhälsomyndigheten rekommenderat. Karensavdraget har framförts vara en vägande orsak till sjuknärvaro på arbetet, vilket kan öka smittspridningen av covid-19.
Att karensavdraget slopas innebär inte att avdraget tas bort från Lagen om sjuklön, men däremot ska den enskilde arbetstagaren få ersättning för karensavdraget.
Överenskommelsen gäller för perioden från 11 mars till 31:a december 2020. Hanteringen under denna period av karensavdraget är att arbetsgivare ska göra karensavdrag som vanligt. Arbetstagaren kan i efterhand söka ersättning för den första dagen i sjukperioden från staten. Ansökan görs retroaktivt till Försäkringskassan.
Läkarintyg
Återgång till tidigare regler för läkarintyg
Från och med den 1 november 2020 gäller de tidigare reglerna för läkarintyg avseende sjukpenning och vård av barn, meddelar Försäkringskassan. Från dag 8 behövs läkarintyg för vård av barn och från dag 15 för sjukpenning.
Om den första sjukdagen inträffar före den 1 november kommer Försäkringskassan att avvakta med att begära in läkarintyg mellan dag 15 och 21. Om första sjukdagen är den 1 november eller senare kommer Försäkringskassan att begära in läkarintyg från dag 15.
För vård av barn krävs läkarintyg från och med 1 november om barnets sjukperiod är 8 dagar eller längre.
Smittbärare
Om det finns risk för att du kan sprida smitta från en allmänfarlig sjukdom, som covid-19 och stannar hemma från arbetet kan du få smittbärarpenning från Försäkringskassan.
Läs mer om Smittbärarpenning från Försäkringskassan
Symtom på covid-19
Läs listan över symptom här
Sjukvårdsupplysning
Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Symtom på infektion är luftvägssymtom, feber eller hosta. Om du enbart har frågor kring covid-19 ska du ringa det nationella informationsnumret
113 13.
Pyskisk ohälsa och oro
Det är normalt att känna sig orolig, ledsen eller stressad under en kris. Många känner oro för sin egen hälsa och livssituation, eller kanske någon annans hälsa och liv.
Krisinformation har samlat information för dig som känner oro eller vill veta hur du kan ta hand om din och andras psykiska hälsa under denna tid.
Läs mer på Krisinformation.se
Företagshälsovården Feelgood.
Det finns möjlighet att få hjälp av företagshälsovården.
För att få tid hos företagshälsovården kontaktar du din närmaste chef. Chefen gör en beställning på aktuell blankett. Feelgood har sitt kontor och lokal för mottagning i Linköping, på Storgatan 9A.
För mer information kontakta din närmste chef eller HR-avdelningen.
Arbetsmiljö i tider av Corona
I nuvarande läge med Corona ställs det extra krav på arbetsmiljön i våra verksamheter. T.ex. ska riskbedömning göras inom samtliga av våra verksamheter.
Läs mer på Sunt arbetsliv
Folkhälsomyndighetens rekommendation kring gravida (2020-04-30)
”För närvarande finns det begränsad information om covid-19 och graviditet. Det finns hittills inget som tyder på att graviditet i sig innebär en särskild risk för att bli allvarligt sjuk med covid-19.
Däremot kan risken för allvarlig sjukdom öka i kombination med andra riskfaktorer som t ex fetma, högt blodtryck eller diabetes. Därför bör gravida som har någon av dessa riskfaktorer vara försiktiga och rådgöra med sin barnmorska eller läkare och begränsa sina nära kontakter med människor utanför hushållet så mycket som möjligt.
Det är också viktigt att undvika att bli smittad inför förlossningen eftersom en luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan vara besvärlig och kan innebära risker för den gravida kvinnan. Vi rekommenderar därför att gravida kvinnor vidtar försiktighetsåtgärder mot smitta inför förlossningen.”
Medarbetare som omfattas av Folkhälsomyndighetens information/rekommendation ovan ansvarar själv för att rådgöra med sin behandlande läkare eller barnmorska.
Om bedömningen från behandlande läkare/barnmorska är att det inte är lämpligt att medarbetaren arbetar med smittad eller misstänkt smittade patienter i Covid-19, ska arbetsgivaren så långt möjligt omplacera medarbetaren till andra arbetsuppgifter.
Om bedömningen från behandlande läkare/barnmorska är att medarbetaren ska begränsa nära kontakter med andra så långt som möjligt och medarbetaren själv vill stanna hemma från arbetet, initierar medarbetaren en dialog med närmaste chef. Om möjligt förläggs arbete på distans. I övrigt beviljas semester eller tjänstledighet utan lön.
Uppdatering 2020-11-04
Ödeshögs kommun har fr.o.m. 201102 som norm att kan du arbeta hemifrån ska du arbeta hemifrån. Möten ska primärt skötas via Skype och telefon.
Följ allmänna råd om att avstå sociala kontakter så mycket som möjligt samt hålla avstånd.
Överväg vilka möten, utbildningar och konferenser som är nödvändiga i dagsläget.
Om du ska hålla i ett möte kan det vara värt att överväga formen för mötet – går det exempelvis lika bra att genomföra det digitalt? Använd de digitala hjälpmedel som du har tillgång till i din arbetsmiljö.
Behöver du hjälp att komma igång med Skype, ta hjälp av en kollega eller ta kontakt med Filip Kronhed, administrativ chef.
Det är varje chef som samordnar sin personal och i samråd kommer överens om man bör eller ska göra en resa eller delta i möten.
Råd för personalutrymmen - gemensam fika och lunch:
- Dela upp fika och lunch vid flera olika tidpunkter så att vi minskar antalet personer i lokalen.
Rekommenderade avstånd ska kunna hållas.
- Använd fler utrymmen vid fika och lunch tex större arbetsrum och konferensrum
Uppdatering 2020-08-12
Det är varje chef som samordnar sin personal och i samråd kommer överens om man göra en resa eller delta i möten.
Res bara om det är nödvändigt.
Hösten 2020 befaras det blir trängsel i kollektivtrafiken. Om möjligt - samåk, ta cykel eller promenera. Allt för att de som absolut behöver ska få plats i kollektivtrafiken.
Läs mer om inrikesresor här.
Ödeshögs kommun har i dagsläget inga generella riktlinjer men tänk på:
-- Undvik att åka kollektivtrafik.
-- Överväg om resan är nödvändig.
- Samråd med närmaste chef om du bör genomföra resan eller inte.
Uppdatering 2020-11-04
Ödeshögs kommun har fr.o.m. 201102 infört att hemarbete ska vara norm om det är möjligt med tanke på arbetsuppgifternas art och beskaffning.
Distansarbete ska ske i överenskommelse med närmaste chef. Varje chef har ansvar för att begränsa smittspridning samt för att säkerställa en robust organisation. Ta kontakt med din närmaste chef för mer information.
Stanna hemma om du är sjuk, även med lindriga symptom.
Se till att du är förberedd inför eventuellt distansarbete genom att se till att du har VPN-klient och program installerat på din dator.
Det är viktigt att tänka på arbetsmiljö även hemifrån med rätt ergonomi och bra hjälpmedel.
Arbetsmiljöverket har samlat några handfasta tips på hur du kan förbättra arbetsmiljön på hemmaplan.
Länk till tips om arbetsmiljö vid distansarbete
Uppdatering 2020-08-12
Överväg om besök kan ersättas med ett digitalt möte, alternativt bokas om till ett senare tillfälle.
Våra verksamheters receptioner och entréer ska ha information på entrédörrar med uppmaning om att inte göra besök i verksamheten om man har symptom på luftvägsinfektion, samt vikten av god handhygien.
Informationsmaterial:
Skriv ut informationsmaterial och affischer och sätt upp på din arbetsplats.
Se rubriken informationsmaterial. Där hittar du olika affischer, skyltar och bordsryttare som pdf.
Respektive verksamhet avgör rutiner utifrån sina förutsättningar. Ansvarig är chefen.
Hantering av personuppgifter
Datainspektionen har fått frågor om coronaviruset och personuppgifter – särskilt med koppling till arbetslivet. Dataskyddsförordningen hindrar inte arbetsgivare från att vidta nödvändiga åtgärder för att minska smittspridningen. Men det är viktigt att samtidigt värna anställdas integritet och skydd för personuppgifter.
Därför har datainspektionen tagit fram en vägledning med svar på vanliga frågor.
Datainspektionens vägledning för personuppgifter med anledning av det nya coronaviruset
Patientsekretess
Ödeshögs kommun följer patientsekretessen strikt.
Vi har en konstaterad allmän smittspridning av covid-19 (coronaviruset) i Sverige. Det innebär att finns flera smittade i varje kommun i vårt län, så även i Ödeshögs kommun. Vi räknar med att även vi kommer få flera smittade inom våra verksamheter. Personal i Ödeshögs kommun ska jobba strikt utifrån nationella hygienkrav för att bedriva en god och säker omsorg för kommunens behövande.
Vi kommer inte att gå ut med information till allmänheten om bekräftade fall av covid-19 inom kommunens verksamheter, vare sig det gäller brukare eller personal. Vi vill på inget vis riskera att röja patientsekretessen.
Vi ska varken bekräfta eller avfärda rykten om eventuell smitta inom verksamheten utifrån patientsekretessen.
Sjukvården informerar aldrig om patienters sjukdomstillstånd eller om personliga förhållanden såsom bostadsort och arbetsplats utan patientens samtycke. Det är patientsekretess, som vården följer strikt. Det betyder att endast den personal som vårdar eventuella smittade brukare på våra boenden kommer få ta del av den informationen. Övrig personal kommer inte få ta del av informationen om smittade individer.
Vi kommunicerar i flera kanaler, uppdaterar kontinuerligt och vill uppnå trygghetsskapande kommunikation.
Samordning av kommunikation:
Det är viktigt att vi går ut med samma budskap och att vi samordnar kommunikationen.
Kontakta kommunikatör Josephine Tranheden, josephine.tranheden@odeshog.se, tfn: 072-500 88 39
Ödeshögsbostäder kommunierar på webb och tryckt information till hyresgäster.
2020-03-19 Inom kommunen fokuserar vi just nu på att hantera nuvarande och eventuella effekter av Coronaviruset. En av de effekter som vi upplever just nu och förväntar oss kan förvärras är personalbrist inom vår vårdverksamhet.
För att bemöta detta har vi gjort en inventering inom våra verksamheter och identifierat ett antal personer som, om behov uppstår, kan vikariera inom vår vårdverksamhet.
I inventeringen har vi beaktat relevant formell kompetens, erfarenhet samt allmän lämplighet.
Skriv gärna ut informationsmaterial och affischer och sätt upp på din arbetsplats.
Ödeshögs kommun har tagit fram nytt informationsmaterial till hösten 2020 i form av bland annat affischer och bordsryttare. Skriv gärna ut och sätt upp. Alla pdf:er är i A4, men det går bra att skriva ut i olika format i skrivarinställningar. Vill du ha hjälp med utskrift, önskar plexiglasskyltar eller har frågor, kontakta kommunikatör josephine.tranheden@odeshog.se
Affisch, 5 råd för att undvika smitta och att smitta andra
(kan placeras på dörrar och anslagstavlor)
Affisch. Undvik smitta, använd handsprit
(kan placeras i anslutning till handsprit)
Affisch eller bordsryttare. Håll avstånd till varandra, kollegor
(för internt bruk, kan placeras i plexiglas-ställ på bord i personalutrymmen)
Affisch eller bordsryttare. Håll avstånd till varandra, kompisar
(för skola/fritids kan placeras i plexiglas-ställ på bord eller användas som affisch)
Affisch eller bordsryttare. Håll avstånd till varandra, allmän
(kan placeras i plexiglas-ställ på bord, konferensbord eller användas som affisch)
Golvdekaler: Vi har även beställt röda golvdekaler med Håll avstånd budskap, distribuerade ut i verksamheter. De är tänkta för kapprum, entréer, matsalar och gemensamma utrymmen. Vi har några kvar i lagret, så hör av dig om du behöver till verksamheten.
Region Östergötland har tagit fram a affischer med information om hur vi tillsammans kan stoppa smittspridningen. Har de nått fram till dig där du bor? I annat fall får du gärna hjälpa till genom att skriva ut och sätta upp i ditt trapphus, på din arbetsplats, i din butik eller på promenadstigen.
Länk till affischerna
Folkhälsomyndigheten har tagit fram en affisch Tvätta händerna ofta
Länk till affischen
Folkhälsomyndigheten har tagit fram 5 fristående affischer riktat till barn och unga:
Hosta och nys i armvecket
Håll avstånd till andra människor
Stanna hemma om du är sjuk
Träffa inte äldre eller sjuka personer
Tvätta händerna ofta
Utöver detta finns en affisch:
4 tips för att må bra under den här tiden
Även en sammanfattning av affischerna
Nya coronaviruset - så kan du hjälpa till
Vid händelser som väcker frågor i samhället är det viktigt att agera utifrån korrekt och saklig information samt följa myndigheternas rekommendationer. Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.
Kontakta HR-avdelningen på Ödeshögs kommun om du har frågor rörande din anställning.
Det nationella telefonnumret 1177 är hårt belastat och det ringer man endast för sjukvårdsupplysning.
Här finns samlad information för dig som arbetar inom vård och omsorg i kommunen med anledning av covid-19.
Här finns samlad information för dig som arbetar inom skola/barnomsorg i kommunen med anledning av covid-19.
HR-konsult
Annie Stenstrand
0144-350 21
annie.stenstrand@odeshog.se
Personalchef/administrativ chef
Filip Kronhed
0144-350 20
filip.kronhed@odeshog.se