Omsorg och stöd
- Akut hjälp och krisstöd
- Dödsfall och begravning
- Ekonomi och pengar
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Lokala värdighetsgarantier
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Skadligt bruk och beroende
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Boenden
Om du på grund av ålder eller funktionsnedsättning behöver ett anpassat boende eller mer omfattande stöd och hjälp finns olika former av särskilda boenden.
Trygghetsboende
Trygghetsboende är till för dig som är över 70 år eller äldre och känner dig för frisk för äldreboende men som vill ha mer trygghet och social samvaro än vad du kan få i ditt nuvarande hem.
Vård- och omsorgsboende - Solgårdens äldrecentrum
Vård- och omsorgsboende innebär en bostad med service och omvårdnad dygnet runt och en bostad där du ska kunna vara kvar livet ut.
På Solgårdens äldrecentrum finns det cirka 60 lägenheter fördelat på sex enheter
Du bor i egen enrumslägenhet. Storleken och utseendet på lägenheterna kan variera något mellan enheterna.
Varje lägenhet har ett litet trinettkök samt toalett med dusch. Du får efter dina egna önskemål och behov skapa en trivsam miljö med dina egna möbler. Kommunen tillhandahåller en höj- och sänkbar säng till lägenheten.
Det finns gemensamma lokaler på varje enhet där det finns möjlighet till samvaro med andra. Gemensamma aktiviteter ordnas och måltider serveras i din bostad eller i de gemensamma lokalerna. Du väljer själv vad du vill delta i och hur du vill ha din hjälp.
Varje enhet har en innergård där du kan njuta av trädgård och blommor. Det finns odlingslådor att påta i om du önskar och utemöbler att sitta i. Det finns också promenad- och cykelvägar lättillgängliga i närområdet.
Du får omsorg och tillsyn utifrån dina individuella behov av omvårdnadspersonal som finns tillgänglig dygnet runt. Du har en kontaktperson som har särskilt ansvar för att se till att dina behov tillgodoses.
Kommunen har sjukvårdsansvar för alla som bor på särskilt boende upp till sjuksköterskenivå vilket innebär att sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast finns tillgängliga och tar ansvar för vård- och rehabilitering. De har ett nära samarbete med omvårdnadspersonalen på avdelningarna som förutom stöd, omsorg och vardagsrehabilitering också utför hälso- och sjukvårdsinsatser samt träning på delegering.
Vårdcentralens läkare samarbetar med kommunens sjuksköterskor och är tillgängliga efter behov. Om du inte klarar av att besöka vårdcentralen kan läkaren göra hembesök.
Tandläkare och tandhygienist kan utföra de flesta undersökningar och behandlingar på boendet i din hemmiljö om du inte vill besöka din tandläkarmottagning.
Lysingsgården - särskilt boende med demensinriktning
Korttidsboende
På korttidsboendet får du vara under en tillfällig, kort period, för till exempel rehabilitering efter en sjukhusvistelse innan du återvänder hem till din bostad. Växelboende innebär att du växlar mellan att bo tillfälligt på vård och omsorgsboende och hemma.
Boendesamordnare
Sabina Spörk
0144-350 11
reception.voo@odeshog.se
Hanna Rydell
0144-351 55
reception.voo@odeshog.se