Omsorg och stöd
- Akut hjälp och krisstöd
- Anhöriggrupp
- Dödsfall och begravning
- Ekonomisk hjälp
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Kommunala rådet för äldre och personer med funktionshinder
- Lokala värdighetsgarantier
- Missbruk och beroende
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd
Du kan ansöka om bidrag eller få rådgivning. Om du inte har tillräcklig inkomst för att försörja dig eller din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd, kallat försörjningsstöd.
Ekonomiskt bistånd - en tillfällig insats
Ekonomiskt bistånd är ett behovsprövat stöd som är tänkt som en tillfällig insats i avvaktan på annan inkomst.
Biståndet beräknas utifrån riksnormen som bestäms av regeringen och innehåller kostnader för:
- livsmedel,
- kläder och skor,
- fritid och lek,
- hygien,
- barn- och ungdomsförsäkring,
- förbrukningsvaror,
- dagstidning,
- telefon,
- TV-avgift.
Riksnormen tar hänsyn till:
- hur många personer som finns i hushållet,
- ålder på barn och skolungdomar,
- om barn och skolungdomar äter lunch hemma,
- om vuxna är ensamstående eller sammanboende.
Vikitig information för ansökan om ekonomiskt bistånd
I den ansökan som du/ni lämnar in i slutet av april, som avser maj, behöver du/ni bifoga din/er inkomstdeklaration. Detta är ett villkor för att ha rätt till ekonomiskt bistånd. Detta gäller alla som deklarerar i hushållet - även hemmaboende vuxna barn som går i skolan.
Har du/ni fått deklarationen digitalt går dessa att skriva ut här på socialkontoret.
Om ekonomiskt bistånd
Alla som vistas i kommunen har rätt att ansöka om ekonomiskt bistånd om de själva inte kan försörja sig. Ekonomiskt bistånd kan man få först när man inte kan få sina behov tillgodosedda på något annat sätt.
Alla dina inkomster räknas med vid beräkning av eventuellt bistånd. Även banköverföringar, Swish och andra penninggåvor som förs över till dig räknas med som inkomst.
Föräldrar är försörjningsskyldiga för sina barn tills de fyller 18 år eller har avslutat sina gymnasiestudier, dock längst till 21 år.
Vilka krav ställs på den sökande?
Är du arbetslös måste du tillgänglig för arbetsmarknaden och vara inskriven på Arbetsförmedlingen samt själv aktivt söka och ta emot erbjudet arbete. Det kan även krävas att du deltar i praktik eller kompetenshöjande insatser. Är du sjuk krävs ett läkarintyg.
Så går ansökan till
Du kan även själv göra en beräkning på Socialstyrelsens webbplats för att se om du kan ha rätt till ekonomiskt bistånd.
Beräkna hur mycket ekonomiskt bistånd du kan få - Socialstyrelsens webbplats
Om du vill ansöka om ekonomiskt bistånd så ska du i första hand fylla i vår digitala blankett som du når via länken under relaterad information
Vid ansökan om ekonomiskt bistånd krävs oftast ett möte mellan dig och en socialsekreterare. En utredning påbörjas och nödvändig information om din livssituation, ekonomi samt möjligheter till annan försörjning inhämtas från dig och berörda myndigheter.
För tidsbeställning vid nybesök eller om du behöver hjälp med din ansökan om ekonomiskt bistånd kontaktar du receptionen på socialkontoret. Du kan få telefonkontakt med biståndshandläggare måndag till fredag mellan 09.00-09.30.
Detta ska bifogas din grundansökan om försörjningsstöd
För att din/er grundansökan om försörjningsstöd ska vara komplett ska följande handlingar
bifogas med ansökan:
- Alla inkomster för tre månader tillbaka ska bekräftas med en handling, lönebesked
eller beslut. - Kontoförteckning med aktuellt saldo över alla konton.
- Deklaration från Skatteverket för det senaste inkomståret.
- Kontoutdrag från alla dina konton för tre månader tillbaka ska skickas med ansökan. Kontoutdraget ska vara utskrivet från bank eller internetbanken.
- Alla utgifter ska bekräftas med kvitto eller faktura. Det behöver framgå att det är du
som har betalat för det som utgiften på kvittot avser. Vid inlämnade av faktura ska
förfallodagen, sista betaldatum, framgå samt vem som är betalningsansvarig. - Vid ansökan om bistånd till receptbelagda läkemedel ska receptspecifikation från vårdcentralen bifogas med ansökan. Gällande förbetalda läkarbesök och resor till och från Arbetsförmedlingen ska det stå på kvittot vem utgiften gäller. Om det inte står ska kallelse skickas med tillsammans med kvittot.
- Kopia på hyreskontrakt och aktuell hyresavi, räkning för hyran, ska bifogas ansökan.
- Legitimation och uppgifter om tillgångar (bil, båt, fastighet och liknande).
Du har ett eget ansvar att ansöka om de ersättningar eller bidrag som du har rätt till i tid. Dessa ersättningar kan exempelvis vara aktivitetsstöd, bostadsbidrag eller underhållsstöd.
Om du inte har lämnat in din ansökan om detta i tid kommer en standardsumma av
ersättningen/bidraget att medräknas som inkomst med din ansökan.
Om du är arbetssökande
Om du blivit uppsagd från ditt arbete förväntas du att ansöka om A-kassa eller Alfa-kassa. Om du själv valt att säga upp dig är det ditt ansvar att se till att du har ekonomisk ersättning för tiden efter anställningens slut, eller mellan jobb.
Vid ansökan om försörjningsstöd ska du vara tillgänglig för arbetsmarknaden på heltid. I samband med att du ansöker om försörjningsstöd första gången ska du lämna in en lista över de arbeten som du sökt under de tre senaste månaderna.
Vid kommande ansökningar förväntas du att vara aktivt arbetssökande och redovisa detta för handläggare varje månad. De arbeten som du har sökt ska bevisas med underlag där det framgår att det är du som har sökt arbetet, vilket datum du sökt det samt kontaktuppgifter till arbetsgivaren.
Att vara tillgänglig, stå till arbetsmarknadens förfogande, innebär att den som är arbetslös måste söka och vara beredd att ta erbjudna arbeten. Arbetena som du söker ska utifrån din utbildningsnivå vara möjliga för dig att få. Har du inga särskilda skäl som binder dig enbart till Ödeshög eller närliggande kommuner till Ödeshög förväntas du att söka arbeten i hela Sverige.
Ett aktivt arbetssökande innebär att du förväntas söka de arbeten som finns att söka som matchar din erfarenhet och utbildningsnivå. Det är ditt ansvar att lösa din ekonomiska situation och din möjlighet till att bli självförsörjande
Om du deltar i sysselsättning/praktik/arbetsmarknadspolitiskt program
Du har ett ansvar att vara inskriven på Arbetsförmedlingen och redovisa den planering som du har med dem.
Vid deltagande i program, praktik eller sysselsättning ska en närvarorapport bifogas. Fullständig närvaro är ett krav, vilket innebär att ogiltig frånvaro inte godtas. All eventuell frånvaro måste vara styrkt.
Är du sjuk behöver du vara sjukanmäld från första frånvarodagen. Vid långvarig sjukdom krävs sjukskrivningsintyg.
Om du studerar
I det fall du studerar ska du ange hur din utbildningsplan ser ut samt bifoga en närvarorapport varje månad. Fullständig närvaro är ett krav, vilket innebär att ogiltig frånvaro inte godtas.
All eventuell frånvaro måste vara dokumenterat. Är du sjuk behöver du vara sjukanmäld från första frånvarodagen. Vid långvarig sjukdom krävs sjukskrivningsintyg.
Om dina studier är CSN-berättigade ska du i första hand ansöka om både studiebidrag och studielån.
Om du är sjukskriven
I det fall du är sjukskriven ska även sjukintyg bifogas och skriv hur ditt deltagande i upprättad rehabilitering med sjukvården sett ut under månaden. Finns det en rehabiliteringsplan ska du bifoga den.
Om du är föräldraledig
När din föräldrapenning är slut förväntas du från första dagen åter stå till arbetsmarknadens förfogande. Du förväntas att ha ställt ditt barn i kö till förskolan i god tid innan det är dags för dig att åter stå till arbetsmarknadens förfogande. Detta innebär att du behöver ha fått tillgång till förskoleplats för ditt barn i samband med att dina föräldradagar är slut.
Om du är föräldraledig ska du i första hand ansöka om föräldrapenning för minst fem dagar i veckan med sjukpenningnivå. Bifoga ett utdrag från Försäkringskassan som visar hur mycket föräldrapenning du/ni har kvar att ansöka om.
Om du har varit i kontakt med någon annan myndighet/person (Exempelvis. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Psykiatrin, Beroendeenheten, Region Östergötland) ansvarar du för att skicka in information kring vad den kontakten har innehållit samt vad eventuell planering är.
Om du har någon övrig information är viktig för din ansökan är det ditt ansvar att skicka med den till handläggare.
Information om komplettering av din ansökan
Om ansökan inte är komplett, färdig, kommer begäran om komplettering att skickas till dig.
Om begärda kompletteringar inte inkommer inom fem arbetsdagar från det att begäran kommit dig fattas beslut på den information som socialkontoret har, du riskerar delvis eller helt avslag på sin ansökan.
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag - torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
Lunchstängt kl 12-13
0144-350 03
Telefontider:
Måndag - fredag kl 7.30-16.00
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90