Stöd & omsorg
- Akut hjälp och krisstöd
- Dödsfall och begravning
- Ekonomisk hjälp
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Kommunala rådet för äldre och personer med funktionshinder
- Lokala värdighetsgarantier
- Missbruk och beroende
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Självservice
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Separation och skilsmässa
Barn behöver samhörighet med båda föräldrarna, även om ni som föräldrar inte lever tillsammans. Det ligger därför i barnens intresse att deras föräldrar så långt som möjligt kan samarbeta om det som gäller dem. Har ni svårt för att diskutera frågor kring vårdnad, boende och umgänge kan ni ansöka om att gå på samarbetssamtal.
Att gå skilda vägar är svårt och många föräldrar kan komma i konflikt med varandra om barnens behov. Syftet med samarbetssamtal är att förbättra ert samarbete så att ni tillsammans kan göra gemensamma överenskommelser kring era barn.
Det är många saker som behöver redan ut vid separation. Här är några exempel:
- Var ska barnen bo?
- Hur ska umgänget se ut?
- Hur ska hämtning och lämning ske?
- Hur ska kontakt med förskola eller skola se ut?
Samarbetssamtalen utgår från barnens behov av båda sina föräldrar och hur föräldrarna ska kunna samarbeta för sina barns bästa.
Föräldrar som behöver bearbeta sin vuxen-/partnerrelation bör i första hand vända sig till familjerådgivningen. Du kan läsa mer om vad kommunen kan erbjuda här nedan.
Du kan också läsa mer på Myndigheten för Familjerätt och Föräldrarskapsstöd.
Myndigheten för Familjerätt och Föräldrarskapsstöd
Övriga frågor eller om du vill ha mer information om vad kommunen kan erbjuda för hjälp kan du kontakta Socialkontoret. Kontaktuppgifter hittar du under "Kontakt".
Anmälan om gemensam vårdnad
Samtidigt som faderskapsbekräftelsen undertecknas kan anmälan om gemensam vårdnad göras. Fram till dess en sådan anmälan gjorts är modern ensam vårdnadshavare för barnet.
Om föräldrarna inte gör anmälan om gemensam vårdnad i samband med att faderskapsbekräftelsen så kan detta göras senare.
Samarbetssamtal om vårdnad om barn, barns boende och umgänge med den förälder denne inte bor med
Barn har rätt till båda sina föräldrar. Därför är det viktigt att föräldrar som inte lever tillsammans försöker finna den lösning som är bäst för barnet.
Samarbetssamtal är en möjlighet för föräldrar att gemensamt hitta former för vårdnaden om barnet, barnets boende och umgänge med den förälder det inte bor med.
Samarbetssamtal är en möjlighet för föräldrar lösa eventuella tvister utanför domstol. Kommunen skall enligt socialtjänstlagen erbjuda föräldrar samarbetssamtal under sakkunnig ledning.
Samarbetssamtal fokuseras kring:
- föräldraskapet efter en separation
- barnets vårdnad, hos vem barnet ska bo (växelvis eller hos en av föräldrarna)
- hur umgänget ska utformas på bästa sätt för barnet med den förälder som barnet inte bor hos
Föräldrarna ska kunna fungera som föräldrar till sina gemensamma barn trots att de själva inte längre lever tillsammans. Samtalen kan leda fram till ett avtal eller en överenskommelse om vårdnad, boende eller umgänge. Samarbetssamtal är frivilliga, kostnadsfria och sker på föräldrars initiativ.
I boende- och umgängesfrågor kan föräldrar själva komma överens om olika lösningar, dessa överenskommelser kan nedtecknas i juridiskt bindande avtal som görs av familjerättssekreteraren.
Om ett barn föds till ogifta föräldrar kan man anmäla till skatteverkets folkbokföring om att vårdnaden skall vara gemensam. Förutsättningen är att föräldrarskapet till den som inte fött barnet är fastställt.
Om föräldrarna vill att vårdnaden skall övergå från gemensam till att enbart den ene föräldern är vårdnadshavare, får avtalet bara godkännas om överenskommelsen är till barnets bästa.
Sammarbetssamtalen arrangeas Familje- och ungdomsstödsenheten. Deras kontaktuppgifter finner du under "Kontakt" på denna sida.
Vårdnads-, boende- och umgänge när föräldrar inte är överens
Kan föräldrar trots samarbetssamtal inte komma överens kan de vända sig till tingsrätten och lämna in en stämningsansökan. Innan stämningsansökan godkänns måste föräldrarna genomgå ett informationssamtal.
Om stämningsansökan godkänns får familjerättssekreteraren i uppdrag från tingsrätten att sammanställa en utredning som sedan används som underlag för tingsrätten att fatta ett domstolsbeslut om vårdnad, boende, och umgänge.
Syftet med utredningen är att ta reda på vad som är bäst för barnet/barnen i de frågor där föräldrarna inte kommer överens. Utredningen ger domstolen en bild av barnet och barnets situation, och kan beskriva vad olika beslut kan komma att innebära för barnet. Utredaren kan också redovisa barnets inställning och utredning avslutas med utredarens bedömning och förslag till beslut.
Om ni föräldrar kommer överens under utredningstiden kan tingsrätten avskriva målet och utredningen avbryts.
Mer information finns på tingsrättens hemsida.
Informationssamtal
Från och med 1 mars 2022 behöver du ett intyg om att du har deltagit i informationssamtal om barns vårdnad, boende och umgängesfrågor för att du ska kunna stämma den andra föräldern i Tingsrätten. Stämningar beror oftast på att föräldrarna till barnet inte är överens i samband med separation.
Socialkontoret är skyldig att erbjuda ett gemensamt informationssamtal för dig och din medförälder. Ta kontakt med Familje- och ungdomsstödsenheten. Deras kontaktuppgifter finner du under "Kontakt" på denna sida.
Information in other languages about obligatory
information meetings
Information på somaliska - Wadahadal warbixin khasaba Pdf, 3.6 MB.
Information på ryska - Обязательное информационное собеседование Pdf, 358.9 kB.
Information på persiska - جلسات اجبارى اطالع رسانى Pdf, 321.8 kB.
Information på pashto - اجباري معلوماتي غونډه Pdf, 342 kB.
Information på franska - Entretiens d’information obligatoires Pdf, 3.6 MB.
Information på engelska - Obligatory information meetings Pdf, 3.6 MB.
Information på dari - گفتگوی معلوماتی اجباری Pdf, 337.5 kB.
Information på arabiska - جلسات معلومات إلزامية Pdf, 379.9 kB.
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag - torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
Lunchstängt kl 12-13
0144-350 03
Telefontider:
Måndag - fredag kl 7.30-16.00
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90
Familjerättsekreterare
Victoria Cornell
0144-350 04
Victoria.cornell@odeshog.se