Omsorg och stöd
- Akut hjälp och krisstöd
- Dödsfall och begravning
- Ekonomi och pengar
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Lokala värdighetsgarantier
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Skadligt bruk och beroende
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Vårdnad, boende och umgänge
Alla barn har rätt till trygghet tillsammans med sina föräldrar. Vid en separation eller skilsmässa kan det ibland vara svårt att komma överens om vem som ska ha vårdnaden om barnet, var barnet ska bo och hur umgänget med den andra föräldern ska se ut.
Vårdnad, boende och umgänge om föräldrar inte är överens
Om föräldrar trots försök inte kan komma överens kan de vända sig till tingsrätten och lämna in en stämningsansökan. Innan stämningsansökan lämnas in måste föräldrarna genomgå ett informationssamtal.
Informationssamtal
Från och med 1 mars 2022 behöver du ett intyg om att du har deltagit i informationssamtal innan du inleder en tvist i domstol om vårdnad, boende och umgänge.
Syftet med samtalet är att ni föräldrar ska komma överens, förhindra allvarliga konflikter, men också för att informera er om vilka konsekvenser en domstolsprocess kan få för ert barn.
Efter samtalet får du ett intyg av socialnämnden som bekräftar ditt deltagande som är giltigt i ett år. Intyget innehåller uppgifter om vilka som har deltagit och när informationssamtal har skett. Intyget bifogas som en ansökan om stämning i domstol gällande vårdnad, boende och umgänge.
Läs mer om informationssamtal på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds webbplats
Stämningsansökan
När en stämningsansökan lämnats och godkänts av tingsrätten får familjerätten i kommunen oftast först ett uppdrag att genomföra en snabbupplysning inför den muntliga förhandlingen. Vilket innebär att det genomförs samtal med respektive förälder samt barn utifrån mognad om ålder. När den muntliga förhandlingen genomförts kan tingsrätten lämna uppdrag kring vårdnad, boende och umgängesutredning, övervakat umgänge samt samarbetssamtal.
Samarbetssamtalen i denna process är på uppdrag av tingsrätten, därmed dokumenteras dem för att återkopplas till tingsrätten.
Vårdnad, boende och umgängesutredning
Syftet med en vårdnad, boende och umgängesutredning är att ta reda på vad som är bäst för barnet och barnets situation, och kan beskriva vad olika beslut kan komma att innebära för barnet. Utredare redovisar även barnets inställning och utredningen avslutas med bedömning och förslag till beslut. Det är tingsrätten som fattar det slutgiltiga beslutet i och med dom.
Det är den kommun som barnet är folkbokförd i som får utredningsansvaret.
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag - torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
Lunchstängt kl 12-13
0144-350 03
Telefontider:
Måndag - fredag kl 7.30-16.00
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90