Omsorg och stöd
- Akut hjälp och krisstöd
- Dödsfall och begravning
- Ekonomi och pengar
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Lokala värdighetsgarantier
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Skadligt bruk och beroende
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Familjehem
Har du möjlighet att ta emot ett barn eller ungdom som behöver stöd? Det som behövs är din kompetens som förälder. Att finnas där med hjälp, tålamod och kärlek. Behovet av fler familjehem är stort. Här finns information för dig som är intresserad av att bli familjehem eller är i behov av stöd.
Att vara ett familjehem
Ett familjehem finns för barn och ungdomar som inte kan bo kvar i sitt hem. Det kan bero på föräldrars sjukdom, missbruk eller andra personliga problem.
När ett barn flyttar till ett familjehem kan det vara tillfälligt för att ge föräldrarna tid att lösa sina svårigheter. I andra fall kan barnet behöva bo under en längre period i ett familjehem, ibland under hela uppväxttiden. Oavsett hur länge ett barn bor i ett familjehem är det viktigt att barnet får behålla kontakten med sitt biologiska nätverk.
Att vara familjehem är att ta emot en ny familjemedlem. Det är en viktig uppgift och hela familjen blir delaktiga, även de egna barnen. Därför är det viktigt att alla i familjen är överens inför ett uppdrag som familjehem. Det kan bli ett långsiktigt åtagande. Åldern på de barn och ungdomar som behöver ett familjehem varierar. Det kan vara ett spädbarn som kommer att behöva bo i familjehem under hela uppväxten eller ungdomar som under en kortare tid behöver vistas i en annan miljö. Därmed är behovet av stöd mycket varierande. Därför försöker man på bästa sätt matcha barnets behov med familjehemmets resurser. Om ni är flera i familjen är det viktigt att alla är intresserade av att ta emot barnet, eftersom det påverkar och berör hela familjen.
Innan du/ni kan bli familjehem görs en utredning av socialtjänsten. Den består av intervjuer, hembesök, referenstagning och uppgifter från bland annat polis-och socialregister.
Stöd och vägledning
I familjehemsuppdrag ingår det att få stöd och vägledning, i vilken utsträckning varierar utifrån uppdraget. Familjehemmen förväntas även gå utbildningen "Ett hem att växa i". Denna utbildning genomförs i egen regi eller att vi köper platser hos en annan kommun.
Kontakt och intresseanmälan
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag - torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
Lunchstängt kl 12-13
0144-350 03
Telefontider:
Måndag - fredag kl 7.30-16.00
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90
Intresseanmälan för att bli kontaktperson, kontaktfamilj och familjehem