Suicidpreventiva dagen den 10 september
Den 10 september varje år uppmärksammas suicidpreventiva dagen världen över, i syfte att prata och öka kunskapen om att förebygga suicid. Suicidpreventiva dagen har införts av Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan. Läs mer om hur du kan få stöd och hjälp eller lära dig mer och vara med och göra skillnad.
Den allvarligaste följden av psykisk ohälsa är självmord. Varje år tar cirka 1 500 personer i Sverige sitt liv – sex gånger fler än antalet som dör i trafiken. Betydligt fler har någon gång tänkt på självmord och för varje genomfört självmord sker cirka 10 till 20 självmordsförsök. Män står för ungefär 70 procent av alla självmord, medan kvinnor utgör den största andelen som gör självmordsförsök.
Tankar kring självmord är inte ovanliga. Att tala om självmord ökar inte risken för att personen ska ta sitt liv. Tvärtom kan ett sådant samtal förhindra självmord.
Suicidpreventiva dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO). Den 10 september varje år genomförs arrangemang på olika platser i Sverige. Det finns även utbildningar för privatpersoner i ämnet.
Läs mer om föreläsningar och utbildningar för dig som är privatperson på suicidezero.se
Läs mer
Läs mer om stöd och hjälp under Akut hjälp och stöd
Internationella Suicidpreventiva dagen 10 september på suicidpreventivadagen.se
Suicidpreventiva dagen - Suicide Zero