Stöd & omsorg
- Akut hjälp och krisstöd
- Dödsfall och begravning
- Ekonomisk hjälp
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Kommunala rådet för äldre och personer med funktionshinder
- Lokala värdighetsgarantier
- Missbruk och beroende
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Självservice
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Nära vård - Östergötland
Hälso- och sjukvården behöver anpassas efter nya behov och befolkningsutvecklingen i Östergötland. Därför har en omställning till en god och nära vård och omsorg startat. Nära vård handlar om att vården ska finnas lokalt och nära invånarna i varje kommun.
Nära Vård är ett arbete som pågår i Östergötland och i hela Sverige för att göra vården bättre anpassad för hela befolkningen i Östergötland. Här kan du läsa eller lyssna på vad Nära vård innebär.
Vad är Nära vård och varför behöver vi Nära vård?
Sveriges befolkning blir äldre, vilket innebär att andelen äldre i befolkningen kommer vara större i framtiden och då måsten vården bli effektivare. Samma utveckling sker i Ödeshög.
För att vården ska vara fortsatt effektiv och kunna möta nya behov och en befolkningsutveckling med allt fler äldre på ett bättre sätt, krävs en omställning i hela vårdkedjan alltifrån sjukhusvård och primärvård till kommunal omsorg.
En mer tillgänglig, närmare vård för hela befolkningen och nya arbetssätt i vården innebär att resurserna inom vård och omsorg kan användas bättre och räcka till fler.
Omställningen till en god och nära vård har startat. Den innebär en förflyttning i sättet att arbeta som utgår från invånarnas behov snarare än organisationernas. Att vården finns nära behöver inte alltid betyda geografiskt nära. Det kan också handla om kontakt via digitala vårdtjänster.
Målet är att vården finns där människor behöver den. Den är nära och tillgänglig oavsett plats eller relation. Vi erbjuds vård som motiverar, underlättar och involverar. ”Jag får den vård jag behöver, när jag behöver den och på det sätt jag behöver”.
Arbetet med nära vård drivs av Region Östergötland och länets tretton kommuner.
Hur ska omställningen ske?
Omställningen till Nära vård behöver få ta tid och ske successivt. Ett projekt har formats med syfte att stödja arbetet bland annat genom att ta fram en gemensam målbild och handlingsplan. Samtidigt fortsätter det arbete som redan påbörjats för omställning till den nära vården genom ett antal projekt som följs upp och utvärderas under vägens gång.
Informationsfilmer om Nära vård
Här kan du se en film om Nära vård från Region Östergötland
Här kan du se informationsfilm som förklarar bakgrunden till Nära vård
Nära vård förklarat i bilder
För att göra det lättare att förstå målet med Nära vård finns en överblicksbild från Region Östergötland som förklarar hur vården ser ut idag och vad målet är
Mer om Nära vård
På Region Östergötland kan du som vill fördjupa läsa mer om Nära vård och vad som hittills genomförts i Östergötland
Läs om Nära vård hos Region Östergötlands
På SKR kan du läsa om hur man arbetar med Nära vård i hela Sverige
Socialchef
Christina Blom
0144-351 26
christina.blom@odeshog.se
Nämndsekreterare/utredare
Karin Wissman
0144-350 36
karin.wissman@odeshog.se
Socialförvaltningen