Omsorg och stöd
- Akut hjälp och krisstöd
- Dödsfall och begravning
- Ekonomi och pengar
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Lokala värdighetsgarantier
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Skadligt bruk och beroende
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Skadligt bruk och beroende
Är du orolig för att du dricker för mycket alkohol eller använder droger? Eller att du har ett spelberoende? Eller känner du oro för någon närstående? Vänd dig då till Öppenvården där vi erbjuder hjälp och stöd. Här finns information om skadligt bruk (missbruk) och beroende.
Vi erbjuder:
- information och Rådgivning,
- samtal,
- bedömning,
- behandling,
- anhörigstöd.
Akut hjälp
Under vardagar kontorstid kan du vända dig till socialkontoret och på kvällar och helger hänvisar vi till socialjouren.
Alkohol- och drogrådgivning
Vi kan erbjuda stöd och hjälp för dig som upplever problem med alkohol och/eller andra droger. Vi erbjuder även stöd för dig som är anhörig.
Vuxna
Vår behandlare på Öppenvården erbjuder rådgivning och behandling för vuxna med missbruks- och/eller drogproblem.
Unga
Råd och stöd av behandlare finns även för dig som är ung och som behöver stöd för att göra en förändring ditt liv, bli nykter/drogfri och att få stöd i att behålla drogfrihet.
Öppenvården erbjuder råd, stöd och behandling för ungdomar under 26 år. Vi erbjuder även stöd till deras föräldrar/anhöriga.
Öppenvården är en del av MiniMaria som är en öppen mottagning i Mjölby.
Föräldrar, anhöriga eller nyfikna
Om du är förälder, en anhörig eller en ungdom som vill veta mer om konsekvenserna av alkohol, tobak och andra droger eller behöver råd finns det mycket information att hitta på nätet.
På Drugsmart.se finns information om alkohol, tobak, doping, droger och spelmissbruk. Det går även att ställa frågor till kunniga personer som har kunskap om droger.
Om du är en ungdom som bor med en förälder som har ett missbruk eller psykisk sjukdom rekommenderar vi att du går in på Maskrosbarns webbplats, om du behöver stöttning eller någon att prata med.
Maskrosbarn finns för de 500 000 ungdomar som bor med en förälder som har ett missbruk av något slag eller en psyisk sjukdom. Deras mål är att förbättra levnadsvillkoren för dessa ungdomar.
På Maskrosbarns webbplats kan man måndag-torsdag och söndagar chatta med någon anonymt mellan kl. 20-22. De tar även emot mail. På webbplatsen kan man även boka digital kurator.
Stöd till anhörig
Att vara anhörig till en närstående med missbruksproblematik kan vara påfrestande då missbruket påverkar hela familjen. Anhöriga behöver också stöd och hjälp i sin livssituation, öppenvården kan erbjuda sådant stöd.
Under relaterad information hittar du länkar till mottagningar för hjälp för den anhörige med missbruksproblem, men även möjlighet till dig att kunna läsa mer om hur du kan vara till hjälp.
Spelberoende
Har du problem med spel eller svårt att kontrollera ditt spelande om pengar så kan du ha utvecklat spelberoende. Om spelandet påverkar hela ditt liv - relationer, ekonomi, studier eller arbete - så kan du behöva hjälp för att bryta beteendet.
Socialtjänsten erbjuder psykosocialt stöd och rådgivning och Region Östergötland erbjuder behandling för personer med spelmissbruk.
Drogförebyggande arbete
Ödeshög kommun arbetar förebyggande inom ANDTS, som står för Alkohol, Narkotika, Dopning, Tobaks- och nikontinprodukter samt Spel om pengar. Förebyggande arbete handlar om att förbättra människors livsvillkor och levnadsvanor och att förhindra att ohälsa uppstår. Målet är att alla ska ha samma möjligheter till en god och jämlik hälsa. Arbetet utgår från de faktorer i människors livsvillkor och levnadsvanor som går att påverka.
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag - torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
Lunchstängt kl 12-13
0144-350 03
Telefontider:
Måndag - fredag kl 7.30-16.00
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90
Behandlare
Linda Wiik
0144-35191
linda.wiik@odeshog.se
Behandlare
Helen Lundell
0144-353 38
helen.lundell@odeshog.se
Missbruk och beroende
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög. Ingång baksidan