Omsorg och stöd
- Akut hjälp och krisstöd
- Dödsfall och begravning
- Ekonomi och pengar
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Lokala värdighetsgarantier
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Skadligt bruk och beroende
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Brottsförebyggande arbete
Känslan av tillhörighet, att ha tillit och förtroende för varandra hör till de viktigaste faktorerna i ett tryggt samhälle. För att skapa detta behöver vi arbeta med att främja trygghet och förebygga brott.
Kommunen samarbetar med många olika aktörer för att göra Ödeshögs kommun till en trygg och säker plats. Det finns en arbetsgrupp med representanter från flera olika aktörer som samordnar det förebyggande arbetet.
Läs mer om kommunens samordnande arbete kring trygghet
Medborgarlöfte
Kommunens medborgare bjuds in till dialog en gång om året, och tillsammans med polisen och kommunen diskuteras frågor som rör medborgarnas trygghet och säkerhet. Medborgarna får under medborgardialogen möjlighet att berätta vad de upplever vara de viktigaste faktorerna och de största behoven för ökad trygghet och säkerhet är i kommunen.
Den medborgardialog som genomförs med medborgarna i kommunen ska sedan mynna ut i ett medborgarlöfte som syftar till att öka trivseln och tryggheten och minska brottsligheten i kommunen samt göra medborgarna delaktiga i frågor som rör deras trygghet och säkerhet.
Trygghetsvandringar
Trygghetsvandringar gör vi inom ett bostadsområde eller annan avgränsad bebyggelse. Du som bor eller verkar i ett område kan ta initiativ till en trygghetsvandring. Vi genomför den på kvällstid under den mörka årstiden. Vi börjar med en fika och en kort genomgång av vad som känns tryggt och otryggt i området. Därefter går vi tillsammans genom området och pratar om vad vi kan förbättra. Vi ger sedan förslag på åtgärder och en plan för hur de ska genomföras.
Kommunpolitiker, polisen och representanter för bland annat räddningstjänst, trygg- och säkerhetsenheten och skolan är med och trygghetsvandra.
Arbetet mot våldsbejakande extremism
Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som främjar våld för att uppnå ett ideologiskt mål.
Kommunen har ett ansvar att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Ödeshögs kommuns plan för det arbetet syftar till ett långsiktigt förebyggande arbete i samverkan mellan olika aktörer, där alla kommunens invånare är målgrupp.
Arbete mot organiserad brottslighet
I Östergötlands län samverkar samtliga 13 kommuner och flera statliga myndigheter mot organiserad brottslighet. Målet är att förhindra organiserad brottslighet i Östergötland och att ungdomar rekryteras till den.
Dessa myndigheter är med i samverkan: Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan, Kriminalvården, Tullverket, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Säkerhetspolisen, Finanspolisen och Migrationsverket.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Trygg- och säkerhetsenheten
Ödeshögs kommun har avtal med Trygg- och säkerhetsenheten i Mjölby.