Omsorg och stöd
- Akut hjälp och krisstöd
- Dödsfall och begravning
- Ekonomi och pengar
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Lokala värdighetsgarantier
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Skadligt bruk och beroende
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Krigsorganisation och krigsplacering
Totalförsvarsplaneringen har återupptagits i Sverige sedan 2015. På uppdrag av regeringen ska statliga myndigheter, regioner och kommuner organisera sig för att kunna möta utmaningarna och uppgifterna i krig eller krigsfara. En sådan organisation kallas krigsorganisation.
Krigsorganisering innebär att viktiga verksamheter ställs om från fredstida inriktning, reglering och organisering till höjd beredskap och inriktning på uppgifter som har betydelse för totalförsvaret. Krigsorganisationen beskriver övergripande hur kommunen styrs, verksamheterna organiseras och förvaltningen leds i krig eller krigsfara.
Begreppet krigsfara avser situationen då regeringen utlyser höjd beredskap och Sverige befinner sig under ett överhängande hot om väpnat angrepp från ett annat land. Höjd beredskap delas in i skärpt och högsta beredskap. Högsta beredskap medför att samtliga krigslagstiftningar och krigsorganisationer börjar gälla.
Ödeshögs kommuns arbete med att fastställa en krigsorganisation pågår.
Allmän tjänsteplikt
Allmän tjänsteplikt träder i kraft vid högsta beredskap eller då regeringen beslutar om det, innebär att alla yrkesverksamma personer inom ett särskilt yrke eller del av Sverige är skyldiga att fortsatt gå till jobbet. Under högsta beredskap omfattas alla anställda i Ödeshögs kommun, tillsvidare- och visstidsanställda, av allmän tjänsteplikt.
Ur totalförsvarslagen framgår att alla personer som är bosatta i Sverige och är mellan 16 och 70 år omfattas av totalförsvarsplikt. Denna plikt kan fullgöras genom att genomföra värnplikt i Försvarsmakten, civilplikt på en civil myndighet eller genom allmän tjänsteplikt på sin ordinarie arbetsplats.
Läs mer om Totalförsvarsplikt (MSB)
Krigsplacering
För att trygga kompetensförsörjning kan kommunen välja att krigsplacera vissa befattningar. Krigsplacering medför ingen ytterligare plikt utöver allmän tjänsteplikt. Ödeshögs kommun har stöd i förordningen (2015:1053) om totalförsvar och höjd beredskap för att krigsplacera sin personal. Krigsplaceringen är baserat på anställningsavtalet och upphör således i och med att anställningen på kommunen avslutas.
En krigsplacering i Ödeshögs kommun innebär att individen inte kan bli flyttad till en annan myndighet vid höjd beredskap eller när regeringen beslutar om allmän tjänsteplikt. Det är också en trygghet för den enskilde, som kan vara säker på att hen kommer att vara kvar på sin vanliga arbetsplats. All övrig personal som lyder under allmän tjänsteplikt kan behöva omfördelas till andra myndigheter eller arbetsplatser, där de gör störst nytta för totalförsvaret.
Frågor och svar om krigsorganisation och krigsplacering (MSB)
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Trygg- och säkerhetsenheten
Ödeshögs kommun har avtal med Trygg- och säkerhetsenheten i Mjölby.