Omsorg och stöd
- Akut hjälp och krisstöd
- Dödsfall och begravning
- Ekonomi och pengar
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Lokala värdighetsgarantier
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Skadligt bruk och beroende
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Totalförsvar
Totalförsvar är all verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Totalförsvaret består av militärt försvar och civilt försvar. Även kommunen har sina skyldigheter och uppgifter inom det civila försvaret.
Militärt försvar
Det militära försvaret består av Försvarsmakten inklusive Hemvärnet och ett antal andra myndigheter som har till huvuduppgift att stödja det militära försvaret. Försvarsmakten försvarar vårt territorium och våra gränser.
Civilt försvar
Civilt försvar, och arbetet med detta, tar sin utgångspunkt i samhällets krisberedskap. Det civila försvaret bedrivs av statliga myndigheter, regioner, näringsliv, kommuner och frivilligorganisationer. Arbetet syftar till att skydda civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna och vara stöd till Försvarsmakten. Alla som bor i Sverige har ansvar för beredskapen.
Inför och under höjd beredskap samt krig behöver vi värna befolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna samt bidra till Försvarsmaktens förmåga att möta ett väpnat angrepp.
Ödeshögs kommun ska alltså se till att exempelvis skolor, förskolor, äldervård, vattenförsörjning och annan kommunal verksamhet fungerar så bra som möjligt vid krigsfara och krig.
MSB om beredskap och civilt försvar
Alla har ett ansvar
Samhällets aktörer har ett ansvar för att krisberedskapen fungerar men varje enskild individ har också ett personligt ansvar. Var och en har ansvar för att göra det som behövs för att skydda sig och sina närmaste mot olyckor och större händelser.
Alla mellan 16 och 70 år som bor i Sverige omfattas av totalförsvarsplikten och har därmed ansvar för att bidra till försvarsförmågan. Var och en bör också ha en egen beredskap för att möta kriser och höjd beredskap som radikalt kan förändra vardagslivet. Om Sveriges invånare är förberedda kan totalförsvaret vid ett krig koncentrera sig på de som är i störst behov av hjälp. Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" ger bra vägledning.
Ladda ner broschyren "Om krisen eller kriget kommer"
Det är viktigt att vara källkritisk och att inte sprida falsk eller vilseledande information. Myndigheten för psykologiskt försvar har skapat handboken: Bli inte lurad. Den innehåller råd och knep för att känna igen och hantera sådan information.
Ladda ner broschyren "Bli inte lurad"
Beredskap för företag
MSB har information och stöd till dig som vill veta hur du kan börja att stärka ditt företags beredskap att hantera störningar och avbrott.
Så kan företag stärka sin beredskap för kris och krig på MSB:s webbplats
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Trygg- och säkerhetsenheten
Ödeshögs kommun har avtal med Trygg- och säkerhetsenheten i Mjölby.