Omsorg och stöd
- Akut hjälp och krisstöd
- Dödsfall och begravning
- Ekonomi och pengar
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Lokala värdighetsgarantier
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Skadligt bruk och beroende
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Elavbrott och Styrel
Den svenska energiförsörjningen är i grunden stabil. Det finns dock alltid en ökad risk för effektbrist under de kallaste dagarna vintertid. Om det händer behöver alla i samhället hjälpas åt att minska elförbrukningen. Varje kilowattimme och varje insats räknas.
Varför får vi elbrist?
Det är flera faktorer som tillsammans påverkar tillgången på el. Ett osäkert världsläge, låga vattennivåer i de magasin som producerar vattenkraft, osäker tillgång på vind och tidvis vindfattiga förhållanden är några exempel.
På energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om energiläget i Sverige, faktorer till ökade elpriser samt beskrivning av nuläget - vecka för vecka.
Läs mer om energiläget på energimyndighetens hemsida
Vid en eventuell eleffektbist är det samhällsviktig verksamhet som till exempel räddningstjänst, sjukvård och barnomsorg som prioriteras.
Så kan du hjälpa till!
Ödeshögs kommun och Ödeshögsbostäder arbetar kontinuerligt med att se över sina verksamheters elförbrukning.
Du kan också bidra, det finns mycket du som privatperson och företagare kan göra för att minska på elanvändningen och på så sätt spara el.
Så kan du hjälpa till att minska elförbrukningen
Tips och råd på elbesparande åtgärder från Ödeshögs kommuns energi- och klimatrådgivare.
Detta gör kommunen för att minska elförbrukningen
Olika el- och energibesparande åtgärder som kommunen jobbar med.
Varför spelar min insats roll?
Förenklat och sammanfattat kan man säga att en minskad elförbrukning hjälper till att hålla nere priserna på marknaden och minskar samtidigt risken för att elen inte räcker till.
För den i samhället som betalar sina egna förbrukningskostnader är det kanske självklart att tänka på sin el- och energiförbrukning. Men alla tjänar vi faktiskt på att hålla nere elanvändningen. Mindre förbrukning leder till mindre efterfrågan och en lägre efterfrågan på el påverkar generellt sett priset i en positiv riktning. Det tjänar alltså både din plånbok, din omvärld och miljön på.
Några få kan inte göra allt men alla kan vi göra något. Tillsammans gör vi skillnad och skapar ett mer hållbart Ödeshög och Sverige.
Mer information
Hos Energimyndigheten hittar du också information om varför vi kan behöva minska elanvändningen och hur du kan bidra.
Läs mer på energimyndighetens webbplats - "Varje kilowattimme räknas"
Frågor och svar om energiläget på energimyndighetens webbplats
Förbered dig för kris på MSB:s webbplats
Allmännyttans energispartips
Mellan 2012-2015 genomförde Allmännyttan en energikampanj, framtagen av Sveriges Allmännytta (då SABO). Kampanjen byggde på enkla, konkreta vardagstips som vem som helst skulle kunna följa för att sänka sina el- och energikostnader. Några av tipsen har uppdaterats men de flesta är fortfarande lika aktuella. Allmännyttan har flera hemsidor med tips och råd.
Se 15 olika korta filmklipp med Harry Bengtsson som ger energispartips
Ta del av smarta el- och energibesparande tips i hemmet, uppdelade rum för rum
Styrel
Om efterfrågan på el är större än tillgången kan vi drabbas av elbrist. Vid en allvarlig elbristsituation är det risk för att elförsörjningen kollapsar i hela eller stora delar av Sverige. För att skydda elsystemet kan elnätsföretagen då tvingas koppla från elanvändare, detta sker utifrån metoden Styrel.
Energimyndigheten har tillsammans med andra aktörer tagit fram metoden Styrel för att samhällsviktiga elanvändare ska kunna identifieras och prioriteras vid en sådan bortkoppling. Metoden går ut på att man vid risk för elbrist säkerställer el till samhällsviktiga verksamheter som till exempel sjukhus, äldreboenden, räddningstjänst och larmtjänst.
Styrel bygger på en länsvis sammanställd bild av samhällsviktig verksamhet och en plan för hur samhällsviktiga elanvändare kan prioriteras vid elbrist.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Trygg- och säkerhetsenheten
Ödeshögs kommun har avtal med Trygg- och säkerhetsenheten i Mjölby.