Stöd & omsorg
Alla barn har rätt att känna till sitt ursprung. Dels för att säkerställa barnets försörjning och arvsrätt, dels för att barnet kan ha ett psykologiskt och medicinskt intresse av att känns till sin bakgrund.
Faderskapet eller föräldraskapet fastställs hos familjerätten, antingen under den senare delen av graviditeten eller efter att barnet fötts. Antingen beställer du tid själv innan barnet är fött eller så får du en kallelse efter att barnet är fött.
När ett barn föds och föräldrarna inte är gifta med varandra ska faderskapet fastställas genom en faderskapsbekräftelse. Genom bekräftelsen knyts barnet juridiskt till pappan och får till exempel arvsrätt. Om det finns tveksamheter om vem som är far, har mannen eller kvinnan rätt att begära rättsgenetisk undersökning, en så kallad DNA-analys. I enstaka fall avgörs faderskapet i domstol.
Är föräldrarna överens kan de i samband med faderskapsbekräftelsen anmäla skriftligt att de vill ha gemensam vårdnad om barnet.
Föräldraskapet ska fastställas genom en föräldraskapsbekräftelse när assisterad befruktning ägt rum i en samkönad relation mellan två kvinnor. Den assisterade befruktningen ska ha utförts inom svensk sjukvård. Kvinnorna ska vara gifta, registrerade partners eller sambos. Samtycke krävs av den av föräldrarna som inte burit barnet. Detta samtycke uppvisas när föräldraskapsbekräftelsen ska göras hos familjerätten. I enstaka fall avgörs föräldraskapet i domstol.
Är föräldrarna överens kan de i samband med föräldraskapsbekräftelsen anmäla skriftligt att de vill ha gemensam vårdnad om barnet.
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag- torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
0144-350 03
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se