Stöd & omsorg
- Akut hjälp
- Ekonomisk hjälp
- Familj och föräldraskap
- Frivilliga uppdrag
- Funktionsnedsättning
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Hälso-och sjukvård
- Invandring och integration
- Kommunala rådet för äldre och personer med funktionshinder
- Lokala värdighetsgarantier
- Missbruk och beroende
- Psykisk ohälsa
- Självservice
- Socialkontoret och Socialjour
- Våld i nära relation och hedersnormer
- Äldre
God man och förvaltare
Det är många i samhället som är i behov av din hjälp. De kan behöva stöd med att kontakta myndigheter, se till att de får rätt vård eller hjälp med att betala räkningar. Genom att bli god man eller förvaltare kan du spela en viktig roll och göra skillnad i dessa människors liv.
Det finns alltid behov av att rekrytera nya, lämpliga gode män och förvaltare (ställföreträdare).
En god man eller förvaltare ser till att den hjälpbehövandes juridiska och ekonomiska rättigheter tillvaratas. Denne hjälper till med saker som personen i fråga själv inte klarar av.
Uppdraget kan omfatta tre olika delar:
Bevaka rätt
Se till att den hjälpbehövande får det stöd och den hjälp han eller hon har rätt till. Det kan röra sig om att söka bidrag, skriva avtal, sälja hus, företräda vid arvskifte.
Förvalta egendom
Handlar till största delen om ekonomisk förvaltning, men det kan också gälla förvaltning av specifik egendom. Ofta handlar det om att betala räkningar, placera pengar i fonder, fördela pengar till den hjälpbehövande.
Sörja för person
Den hjälpbehövande ska ha det så bra som möjligt. Det är ställföreträdarens uppdrag att se till att personen har den hjälp och de stödfunktioner som denne behöver och har rätt till. Det kan handla om att se till att personen har en meningsfull fritid, att boendet är bra och se till att beviljad hjälp från samhället fungerar.
Skillnad mellan god man och förvaltare
Det är frivilligt att ha god man och den hjälpbehövande har alltid kvar sin bestämmanderätt. Ett läkarintyg krävs om denne inte klarar att ge sitt samtycke.
Förvaltarskap är en tvångsåtgärd som kan genomföras mot personens vilja och förekommer då det inte är tillräckligt med ett godmanskap. Det innebär att personen i fråga inte själv får besluta i några frågor. Förvaltaren har det fulla ansvaret men endast i de delar som förvaltaren ansvarar för. Förvaltarskapet är begränsat och anpassat till behovet i varje enskilt fall.
Enligt Föräldrabalken ska en "rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna" utses till god man eller förvaltare. Gode mannen eller förvaltaren ska ha ett socialt engagemang, grundläggande kunskaper i hur det svenska samhället fungerar.
Att bli god man eller förvaltare
För att bli god man eller förvaltare ska du inte förekomma i register hos Kronofogdemyndigheten, socialkontoret eller i Polisens belastningsregister.
Överförmyndarnämnden har tillsynen över förmyndare, förvaltare och gode män.
Motala, Mjölby, Vadstena, Boxholm och Ödeshögs kommuner samverkar i en gemensam överförmyndarnämnd. Motala är värdkommun och ingår i Motala kommuns organisation. Överförmyndarkansliet arbetar för den gemensamma överförmyndarnämnden och kansliet finns i Motala.
Är du intresserad av att bli god man eller förvaltare ska du kontakta överförmyndarenheten i Motala (se "Kontakt"). Ansökan sker hos Motala kommun då de är värdkommun i den gemensamma överförmyndarnämnden där Ödeshögs kommun ingår.
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag - torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
Lunchstängt kl 12-13
0144-350 03
Telefontider:
Måndag - fredag kl 7.30-16.00
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90
Överförmyndarkansliet i Motala
Intresseanmälan för att bli kontaktperson, kontaktfamilj och familjehem