Stöd & omsorg
Vi vill att maten ska smaka gott, vara säker, näringsriktig, tillagas på ett hållbart sätt med hållbara råvaror samt att hela måltiden blir en trivsam upplevelse. Vårt arbete utgår från kostpolicyn.
Inom kommunen finns det två produktionskök samt fyra mottagningskök där medarbetarna jobbar med att servera cirka 1 100 luncher per dag.
Vi har ett politiskt satt mål som säger att kommunen senast år 2020 ska nå upp till minst 30 procent närproducerad livsmedel. Det innefattar både konventionella och ekologiska livsmedel.
Vi arbetar med konceptet "Från jord till bord" vilket syftar till att öka förståelsen hos barn och elever för matens väg fram till tallriken och vilka aspekter som påverkar odling, produktion, transporter och tillagning.
Våra kockar lagar så mycket mat som möjligt från grunden. Våra produktionskök lagar och serverar kompletta måltider som sedan levereras varmt till ett närliggande mottagningskök. I mottagningsköken kokar vi potatis, ris och pasta samt gör sallader på plats i köket.
Matsedlarna planerar av kostchefen och måltidsansvariga och är näringsberäknad. Vi använder oss av Livsmedelsverkets rekommendationer samt erbjuder ett vegetariskt alternativ till lunch för eleverna i skolan.
Inom stöd och omsorg finns särskild matsedel för de boende och för mat som distribueras.
På skolmaten.se kan du se matsedeln för måltider inom skola och barnomsorg. Du kan också ladda hem appen till din mobiltelefon från App Store eller Google Play.
Solgårdens matsal på Tranåsvägen 8 är öppen för allmänheten. Matsedel för Solgårdens matsal.
Ingen matgäst ska bli sjuk, skadad eller lurad av den mat som vi serverar. Det ställer stora krav på våra medarbetares kunskaper om säker mat och matlagning. Alla kök har ett egenkontrollprogram med bra rutiner för arbetet och för kontroll av kritiska moment. Miljökontoret kontrollerar vår verksamhet kontinuerligt.
Vi erbjuder specialkost utifrån medicinska, fysiska och psykiatriska funktionshinder samt i möjligaste mån av etiska, religiösa och kulturella skäl.
Kostchef
Espen Rognstad
0144-351 56
espen.rognstad@odeshog.se