Stöd & omsorg
Vi arbetar mot hedersnormer och dess olika uttrycksformer som till exempel våld, förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor.
Det kan handla om flickor som måste gå direkt hem efter skolan, som inte får vara med på lektionerna i alla skolämnen eller som inte får välja sina vänner. Det kan också röra sig om pojkar som måste bevaka sina systrar varje dag i skolan eller pressas till giftermål. Det kan handla om unga kvinnor och män som inte får ha kärleksrelationer och sexuella relationer. Det kan handla om unga personer som förmås eller tvingas att gifta sig mot sin egen vilja med någon som familjen eller släkten valt ut.
Om du upplever:
så ska du kontakta Socialkontoret i Ödeshög (se Kontakt). Om du behöver hjälp utanför kontorstid ska du kontakta Sociala jouren på 013-20 75 26 och i akuta fall 112. Mer information kan du hitta i länkarna under "Relaterad information".
Det som kännetecknar hedersrelaterat våld eller förtryck är att man på grund av brytande av familjens normer och värderingar riskerar att bli bestraffad. Man kan bli utfryst, hotad och misshandlad. För en del innebär ett ställningstagande mot familjens normer och värderingar så stora risker att man måste lämna sina familjer och i vissa fall helt och hållet bryta med dem.
Det hedersrelaterade våldet och förtrycket kännetecknas bland annat av att det oftast är kollektivt utövat, att kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet är central och att valet av partner inte är individens eget val utan en angelägenhet för familjen eller hela släkten.
Det är enligt lag förbjudet och straffbart att bli intvingat i ett giftermål, en relation som liknar ett giftermål eller könsstympad. Om det är ett barn som ska bli bortgift, intvingat i något som liknar ett giftermål eller könsstympad så spelar det ingen roll om barnet säger sig göra det frivilligt. Brottet för tvångsgifte av barn kallas barnäktenskapsbrott.
Om du är orolig för att du eller någon i din närhet ska föras utomlands och bli utsatt för könsstympning, bortgifte eller någon annan form av brott, kontakta socialtjänsten, socialjouren eller polisen på din hemort och berätta om din oro.
Det kan vara klokt att samråda med polisen eller socialtjänsten om utlandsresan kan förhindras på något sätt. Om det är tydligt eller stor risk att du ska bli bortgift eller könsstympad kan socialtjänsten fatta beslut om utreseförbud enligt LVU § 31 a och b. Detta beslut kräver inget godkännande från vårdnadshavare eller dig som ska bli bortgift eller könsstympad.
Utsatt i utlandet? - det här behöver du veta:
Om du under en utlandsresa t.ex. blir tvingad att stanna kvar i utlandet, riskerar utsättas för könsstympning eller att bli bortgift mot din vilja bör du kontakta svenska ambassaden eller konsulatet i det land du befinner dig. Ambassaden och UD kan tillsammans med myndigheterna på din hemort i Sverige undersöka om något kan göras för att du ska kunna återvända till Sverige.
På Swedenabroad hittar du alla ambassader och konsulat. Du kan även ringa UD-jouren: +46 (0)8-405 50 05. UD-jouren är öppen dygnet runt, årets alla dagar.
Hedersrelaterat våld och förtryck är på många sätt likt våld i nära relationer. Precis som våld i nära relationer kan hedersrelaterat våld och förtryck komma till uttryck i form av fysiskt, sexuellt eller psykiskt våld samt i social utsatthet, eller att man missköts om man är ett barn eller har funktionsnedsättning exempelvis.
Det som skiljer hederelaterat våld och förtryck mot våld i nära relation är:
Könsstympning eller omskärelse av kvinnor är genom lag totalt förbjudet och straffbart i Sverige i alla former oavsett om en kvinna godkänt det eller inte.
Alla kvinnor som är bosatta i Sverige är genom olika lagar skyddade mot könsstympning både i Sverige och om risken finns att man förs utomlands för att bli könsstympad.
Könsstympning är att man utan medicinsk orsak skär bort eller på annat sätt skadar delar av flickors yttre könsorgan. Det sker oftast i ung ålder, mellan fyra och fjorton år. Att skada kan handla om prickning, skrapning eller att man sticker med ett vasst föremål.
Det finns olika förklaringar till förekomsten av könsstympning, men oftast är det frågan om kontroll över kvinnors sexualitet.
De flesta som är könsstympade i Sverige upptäcks i samband med en graviditet eller förlossning och erbjuds då vård.
Antalet flickor och kvinnor som har sökt vård och fått en diagnos kopplad till könsstympning har ökat de senaste åren.
Könsstympning av flickor och kvinnor är ett sätt att kontrollera kvinnlig sexualitet genom att reducera möjligheten att uppleva sexuell njutning, och i vissa fall göra sex fysiskt svårt och smärtsamt.
Oskuldskontroller, oskuldsoperationer och oskuldsintyg hör ihop med föreställningen att det finns en mödomshinna som täcker hela slidöppningen och som går sönder första gången en kvinna har sex.
Det är medicinskt omöjligt att se om en flicka eller kvinna har haft sex eftersom mödomshinnan inte finns. En kvinna kan alltså vara oskuld men ändå inte blöda vid det första samlaget.
Trots detta genomförs oskuldskontroller, i vissa fall av familjemedlemmar, i andra fall av läkare.
Det är olagligt att utföra oskuldskontroller och utfärda oskuldsintyg inom hälso- och sjukvården eftersom de strider mot kravet på vetenskap och beprövad erfarenhet.
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag- torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
0144-350 03
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90
Socialjour vid akuta behov efter kontorstid
Telefontid: Måndag-torsdag 17-24, Fredag 17-01, Lördag 13.30-01, Söndag 13.30-24.
Midsommarafton, julafton och nyårsafton är Socialjouren öppen klockan 13-17.
Vid akut behov av hjälp utanför telefontid kan du ringa 112 och be om att få prata med socialjouren.