Renhållning och snöröjning
Ödeshögs kommun ansvarar för att hålla gator, parker och allmänna platser rena. Vi sopar marken och plockar upp skräp. Vintertid röjer vi undan snön och halkbekämpar gator och gång- och cykelvägar.
Ansvar
- Trafikverket ansvarar för E4 och alla länsvägar.
- Vägföreningar eller vägsamfälligheter ansvarar för väghållningen på respektive väg som ingår i föreningen eller vägsamfälligheten.
- Ödeshögs kommun ansvarar del av länsväg 918 (Mjölbyvägen-Storgatan/korset Tranåsvägen och länsväg 923 i Hästholmen (Hamngatan samt vägen till Västra Tollstad kyrka). Dessutom har kommunen ansvar för övriga vägar, parkeringar, gång- och cykelvägar samt trappor som är på allmän mark. Entreprenörer anlitas i Hästholmens tätort och i Trehörna tätort. I Ödeshögs tätort sköts väghållningen i egen regi.
Städning av gator och trottoarer
Gatorna städas fria från grus, löv och skräp. Fastighetsägaren har ansvar för gångbanerenhållning utanför egen fastighet. Där gångbana saknas och körbana eller annat utrymme används för gångtrafik ska en meters bredd från fastighetsgräns räknas som gångbana. Vi städar undan vinterns grus och sand en gång om året, i regel börjar vi med det i början av april.
Snöröjning och vinterväghållning
Det är flera parter som ansvarar för snöröjning och vinterväghållningen i kommunen.
- Trafikverket ansvarar för E4 och alla länsvägar.
- Vägföreningar eller vägsamfälligheter ansvarar för väghållningen på respektive väg som ingår i föreningen eller vägsamfälligheten.
- Ödeshögs kommun ansvarar del av länsväg 918 (Mjölbyvägen-Storgatan/korset Tranåsvägen och länsväg 923 i Hästholmen (Hamngatan samt vägen till Västra Tollstad kyrka). Dessutom har kommunen ansvar för övriga vägar, parkeringar, gång- och cykelvägar samt trappor som är på allmän mark. Entreprenörer anlitas i Hästholmens tätort och i Trehörna tätort. I Ödeshögs tätort sköter vi väghållningen i egen regi.
Prioritering
Kommunen prioriterar i första hand framkomligheten på genomfarter och huvudvägnätet, gång- och cykelbanpr, parkeringsplatser, allmänna inrättningar som exempel skolor och förskolor och centrala delar av tätorten. Detta innebär att det kan dröja i övriga delar innan snöröjningen är avslutad.
Snöplogning och halkbekämpning
Vi använder oss av en blandning av stenflis när vi halkbekämpar. Vid normalt snöfall är vårt mål att plogning ska vara utfört 12 timmar efter det att arbetena påbörjats. Fastighetsägare måste själva bryta igenom vallen vid egen infart.
Gångbanor och sandningsgrus
Fastighetsägare har ansvar för snöröjningen och halkbekämpningen av gångbanor utanför respektive fastighet.
Sandningsgrus för gångbana finns att hämta vid kommunens förråd, Industrigatan 14. Tag med dig en egen hink och spade. För sandningsgrus till den egna fastigheten hänvisar vi till de entreprenörer som säljer grus.
Undantaget från fastighetsägarens ansvar för gångbanerenhållning gäller vid de tillfällen när det snöar mycket under en lång sammanhängande period. Det blir då platsbrist för snöupplag i gatornas kanter och kommunen måste använda gångbaneutrymmen som snöupplag, och då fylls hela gångbanan med snö. Då faller ansvaret för gångbanerenhållningen över på kommunen. När kommunen sedan har forslat bort snön på gator och gångbanor, gäller åter fastighetsägarens ansvar.
Det här förväntar vi oss av dig:
- Var beredd på vinterväglag. Trots att vi halkbekämpar så kan det fortfarande vara halt.
- Anpassa hastigheten till trafiken och förhållandena på vägen.
- Halkbekämpa och håll gångbanor rena från snö vid din fastighetsgräns. Om någon halkar på din gångbana, eller träffas av fallande snö eller is, så är du ansvarig och kan därför bli skadeståndsskyldig.
- Vid rasrisk från tak och balkonger, tänk på att spärra av och/eller varna för risken så ingen träffas av fallande snö eller is.
- Snö från din fastighet får inte lämnas utanför tomtgränsen.
- Klipp växtlighet som hänger över gatumark så att fordon kommer fram.
Arbetsledare gata/park
Per Andersson
0144-353 06
per.andersson@odeshog.se