Snöskottning och sandning
Trafikverket, kommunen och fastighetsägarna har gemensamt ansvar för snöröjning och halkbekämpning. Kommunen röjer bort snö och halkbekämpar på körbanor, gång- och cykelbanor och kring kommunala fastigheter.
Ansvar
Det är flera parter som har ansvar för snöröjning och vinterväghållning i kommunen.
- Trafikverket ansvarar för E4 och alla länsvägar.
- Vägföreningar eller vägsamfälligheter ansvarar för väghållningen på respektive väg som ingår i föreningen eller vägsamfälligheten.
- Ödeshögs kommun ansvarar för del av länsväg 918 (Mjölbyvägen-Storgatan/korset Tranåsvägen och länsväg 923 i Hästholmen (Hamngatan samt vägen till Västra Tollstad kyrka). Dessutom har kommunen ansvar för övriga vägar, parkeringar, gång- och cykelvägar samt trappor som är på allmän mark. Entreprenörer anlitas i Hästholmens tätort och i Trehörna tätort. I Ödeshögs tätort sköter kommunen väghållningen.
Snöplogning och halkbekämpning
Utifrån väderprognoser och väderutveckling bestämmer kommunens jourhavande arbetsledare om, när och i vilken utsträckning snöröjning och halkbekämpning ska ske. Vid normalt snöfall är vårt mål att plogning ska vara utfört 12 timmar efter det att arbetet påbörjats.
Vid halkbekämpning används en blandning av stenflis.
Tyvärr går det inte alltid att undvika att det vallas upp snö framför till exempel garageinfarter. Fastighetsägare måste vid dessa tillfällen själva bryta igenom vallen vid egen infart.
Huvudgator och gång- och cykelvägar prioriteras
Kommunen prioriterar i första hand framkomligheten på genomfarter och huvudvägnät, gång- och cykelbanor, parkeringsplatser, allmänna inrättningar som exempelvis skolor, förskolor och centrala delar. Det innebär att det kan dröja på övriga platser innan snöröjningen är avslutad.
Parkera klokt
Det går mycket fortare att röja snö om alla följer kommunens parkeringsbestämmelser. I regel får man endast parkera på samma ställe i 24 timmar på vardagar, om inget annat anges på vägmärken. Tänk på att följa reglerna för att undvika att bli “inplogad”.
Fastighetsägarens ansvar
En fastighetsägare har ansvar att röja bort snö, sanda gångbanor och det så kallade gångbaneutrymmet utanför sin fastighet. Om någon halkar på din gångbana, eller träffas av fallande snö eller is, så är du ansvarig och kan därmed bli skadeståndsskyldig.
Undantag gäller vid tillfällen då det kommer mycket snö under en lång sammanhängande period. Det blir då platsbrist för snöupplag i gatornas kanter och kommunen måste använda gångbaneutrymmet som snöupplag, hela gångbanan fylls då med snö. Ansvaret för gångbanan faller då över på kommunen. När kommunen sedan har forslat bort snön på gator och gångbanor gäller åter fastighetsägarens ansvar.
En fastighetsägare får inte skotta ut snö från den egna fastigheten ut på gator eller gångbanor. Det gäller även för bostadsrättsföreningar och andra hyreshusägare som kan få hantera stora mängder snö. En fastighetsägare ska också hålla tak fria från snö och is för att minimera risken att det ramlar ner och skadar någon. Tänk på att varna/spärra av vid rasrisk från tak och balkonger så ingen träffas av fallande snö eller is.
Sandningsgrus
Sandningsgrus för gångbana finns att hämta vid kommunens förråd på Industrigatan 14. Tag med egen hink och spade. För sandningsgrus till den egna fastigheten hänvisar vi till de entreprenörer som säljer grus.
Tänk på brevbäraren, tidningsbudet och sopbilen
Skotta bort snö ungefär två meter på var sida om din postlåda så brevbäraren kan leverera posten. Tänk också på att hålla vägen fram till ditt sopkärl skottad och sandad.
Arbetsledare gata/park
Per Andersson
0144-353 06
per.andersson@odeshog.se