Digital inkludering
Under 2023 anordnas flera olika informationsträffar och föreläsningar för den som vill lära sig mer om bland annat mobiler, surfplattor, sociala medier, datorer och internet.

"Digital inkludering" är projektet som erbjuder digital hjälp för äldre i Ödeshögs kommun.
För den som vill, erbjuds hjälp och utbildning på flera olika sätt. Bland annat genom: Drop-in tider, föreläsningar, surfcafé och träffar med olika teman.
Projektet riktar sig främst till pensionärer och äldre i Ödeshög kommun men alla som vill och har tid och möjlighet är såklart välkomna att delta.
Kanske vill du eller någon du känner lära sig mer om exempelvis:
- Internet, webbläsare och sökmotorer
- Smarta enheter/deviser: exempelvis mobiler, surfplattor och datorer
- Sociala medier
- Hur man skaffar en e-postadress
- Information kring digitala tjänster (e-tjänster) såsom att kunna handla online och göra vårdärenden
- Källkritik och internetsäkerhet
Den 24 januari genomfördes en första informationsträff där projektet presenterades.
Intresset var över förväntan och nästan 50 personer hade tagit sig till Riddarsalen för att lyssna och få veta mer.
De som deltog fick svara på en enkät gällande egna intresseområden, förkunskaper samt vilken teknisk hjälp de önskar få.
Dessa enkätsvar har legat till grund för projektets utformning och olika delar. Svaren har hjälpt till att ge en fingervisning kring deltagarnas förkunskaper och vad de önskar lära sig mer om.
Har du frågor eller är du nyfiken på projektet och vill fylla i en enkät är du välkommen att höra av dig till projektledaren William Nestor.
william.nestor@odeshog.se
070-263 20 77
Projektets olika delar
Drop-in på biblioteket
Varje tisdag mellan 10:00-12:00 är alla välkomna in till biblioteket under våran Drop-in tid. Här kan du bland annat få hjälp med att skapa e-postadress, installera en app eller få information om Wi-Fi och hur man uppdaterar och städar sin telefon.
Inga frågor är för små eller för stora utan tillsammans försöker vi lösa de problem som du stött på. Vi hänvisar dig som har frågor i första hand till vår Drop-in tid men du är såklart välkommen övriga dagar under bibliotekets öppettider också.
Avsatt tid per person är ungefär 15 min. Har vi många besökare kan vi få anpassa tiden därefter. Detsamma gäller då vi har få besökare, vilket kommer ge dig mer tid för frågor och vägledning.
Det är William Nestor och Andrea Andersson som hjälper besökare under Drop-in.
Surfcafé/nybörjarkurser
Dessa träffar är tänkta att vara för dig som precis börjat intressera sig för det digitala men som kanske inte känner sig så vana än vid smarta telefoner och surfplattor.
Vi träffas i mindre grupper med max fyra eller fem deltagare och vårt hjälpmedel är surfplattor som biblioteket tillhandahåller.
Dina kurskamrater har ungefär samma förkunskaper som du själv. Surfcaféet pågår fyra veckor i rad och varje tillfälle är cirka två timmar långt med fika på slutet.
Fokus här ligger på att alla ska kunna hänga med och vi kommer tillsammans gå igenom kursens olika moment i lugn takt där du får chans att ställa dina frågor. På ett lekfullt sätt upptäcker vi fördelarna med smarta enheter och teknik och förhoppningsvis blir du intresserad på mer.
Vi går bland annat igenom vad appar är, strömmande underhållning, Wi-Fi, internet och hemsidor samt goda råd. Dessutom får alla deltagare varsin penna samt flera olika Digiguider (läs mer längre ned).
De enkäter som samlades in under informationsträffen den 24 januari har legat till grund för vilka som får en inbjudan till vårt surfcafé. Om du är intresserad av att delta på surfcafé men inte fyllt i någon enkät är du välkommen att höra av dig till biblioteket eller William.
Infoträffar med olika teman - vårens program
Under april och maj erbjuder vi ett brett program av träffar med olika teman. På några av träffarna har vi även bjudit in en gästföreläsare för att tala om ett specifikt ämne.
Vi träffas i Riddarsalen, Stora torget 3 i Ödeshög alla gånger förutom då vi provar VR-glasögon. Då träffas vi i salen Hjässan på Solgårdens äldreboende.
Välkommen du som vill testa på VR-glasögon, lära dig mer om E-tjänster och IT-säkerhet eller få information om appar, hemsidor, mobiler och surfplattor. Alla är välkomna!
Enskild bokad tid med William
Det är inte alltid som det passar att informera och utbilda i grupp.
Hur man lär sig och tar till sig information är olika - ibland kan det vara bättre att få sitta i en lugn miljö där undervisning bedrivs mellan fyra ögon.
Tanken med projektet är att motverka att teknik och "det digitala" ska känns läskigt och jobbigt. Ett sätt att motverka detta på kan vara att boka upp sig på en enskild tidsbokning för utbildning och information.
De enkäter som samlades in vid den första informationsträffen ligger till underlag för vilka som kommer få enskild bokad tid.
William bokar successivt in deltagare efter tid och möjlighet.
Förbered gärna frågor och ta gärna med din mobil, surfplatta och dator på din bokade tid.
Tanken är att varje tillfälle ska pågå i cirka två timmar.
Föreläsning (kvällstid)
Under våren kommer även en av bibliotekets kvällsföreläsningar gå hand i hand med det digitala projektet och därför ha ett digitalt tema.
Skydda dig mot telefonbedrägerier
Polisen region Öst ger den 26/4-23 kl. 18:00 en kvällsföreläsning om hur du skyddar dig själv och andra från att bli lurad.
Ett växande problem i dagens samhälle är bedrägerier och telefonbedrägerier. Många äldre luras att logga in på sin bank eller lämna ut koder och kortuppgifter och riskerar därmed att förlora pengar och besparingar.
I sin föreläsning kommer polisen utgå från sina tre punkter/råd:
1: Lägg på luren 2: Logga inte in 3: Lita inte på den som ringer
Var: Riddarsalen, Stora torget 3 i Ödeshög
När: Onsdag 26 april
Tid: 18:00
Arrangör är Ödeshögs bibliotek. Gratis inträde, ingen föranmälan krävs.
Sprid gärna informationen vidare och ta med en vän och era frågor den 26 april. Det blir informativt och utbildande och du får chans att ställa frågor.
Tillsammans kan vi stå emot bedragarna!
Varmt välkomna!
Projektets syfte och mål
"Tanken är att projektets deltagare och besökare ska ha lite färre frågor när de går än de hade när de kom." - William Nestor, projektledare
Projektets syfte
Syftet med projektet är att minska ett eventuellt digitalt utanförskapet hos äldre i kommunen samt väcka och öka intresset för olika smarta enheter, tekniskt utrustning och digitala hjälpmedel. Projektet ska samtidigt öka den digitala delaktigheten, lära ut om teknikens fördelar samt verka för digital inkludering.
För att uppfylla syfte och mål kommer projektet erbjuda flera olika möjligheter till utbildning och hjälp. Träffar, föreläsningar och utbildningstillfällen kommer att delas upp i olika grupper efter erfarenhet och intresseområden hos deltagarna.
Tanken med projektet är också att deltagarna ska få "hjälp till självhjälp". Alltså att den hjälp deltagarna erhåller inte bara "är för stunden" utan också för framtiden. Deltagarna ska få nycklar och verktyg med sig hem med vilka de kan lösa framtida problem och på så sätt också kunna hjälpa sig själva framöver.
Du som deltagare behöver inte tänka på att betala något utan allt är helt gratis.
Datorskolan.com och Digiguider
"Att lära sig om en skärm från en skärm är svårt för digitala nybörjare."
Detta var grundidén när Rasmus Eriksson startade Datorskolan.com och började utveckla sina Digiguider tillsammans med personal på biblioteken. En Digiguide är precis som det låter - en digital guide. I nuläget finns det nästan 100 guider som på ett enkelt sätt beskriver olika tekniska hjälpmedel, hemsidor, appar, Internet med mera. Alla guider är lättförståeliga och endast fyra sidor långa i form av ett häfte.
Rasmus har erfarenhet av digitala utbildningar för äldre och har själv jobbat på bibliotek med handledning och vägledning. Ödeshögs bibliotek ingår i Götabiblioteken som har samarbete med Datorskolan.com. Detta innebär att vi har fri tillgång till alla guider som är tänkta att skrivas ut och tas med hem för den som vill.
På biblioteket i Ödeshög finns ett ställ med ett axplock av guiderna. Bakom disken finns också en lista med alla guider för dig som vill välja och vraka.
Bibliotekets roll och projektets bakgrund
Ett demokratiskt och rättvist samhälle ska vara inkluderande och tillgängligt för alla.
Men alla har tyvärr inte samma chans att ta till sig samhällsinformation och viktig kunskap då denna publiceras i allt större utsträckning på internet men även på sociala medier.
I ett samhälle som blir mer och mer digitaliserat krävs då också att alla får förutsättningar att bli delaktiga och lära sig om "det digitala".
Bakgrunden till projektet
Ödeshögs kommun och biblioteket i Ödeshög är väl medvetna om att samhället förändras och har sedan tidigare sett att det finns ett behov, främst hos äldre, att få digital hjälp. Innan pandemin skickade biblioteket ut brev till äldre i kommunen för att undersöka intresset av digital hjälp. Biblioteket ringde också för att höra vilka som ville lära sig mer om det digitala. Det blev ett bra gensvar men tyvärr kom en pandemi i vägen för en uppstart.
Tillslut mynnade allt ut i att Birgitta Hellman Magnusson höll kurser för digitala nybörjare under våren 2022. Det handlade om nybörjarkurser för fyra olika grupper, med fem deltagare i varje grupp som vardera träffades fyra gånger. Även bibliotekarie Andrea Andersson höll i en kurs med fem deltagare som också träffades fyra gånger. Sammanlagt deltog 25 personer, fördelat på fem olika kurser, i försöksverksamheten under våren 2022.
Utvärderingen visade att kurserna var uppskattade och omtyckta och deltagarna önskade en fortsättning. Därefter sökte biblioteket medel för en halvtidstjänst och under 2023 fortsatte projektet i en mer omfattande och regelbunden utsträckning.
Men varför biblioteket?
Jo, ett av bibliotekets huvudsyften är att vara informerande, inkluderande och folkbildande. Bibliotek har alltid jobbat med informationstillgänglighet - att söka och ta till sig kunskap. Projektets syfte och mål går hand i hand med bibliotekets kärnintresse och syfte.
Många menar alltså att det är en demokratisk rättighet med internet och kunskap inom digitalisering . Genom att erbjuda kurser, träffar, föreläsningar och utbildningstillfällen med digitalt fokus bidrar biblioteket och Ödeshögs kommun till att inkludera och utbilda.
På biblioteket kan du låna både böcker, tidningar och filmer men också ta del av Wi-Fi, internet samt låna dator och få hjälp med utskrifter.
Digital inkludering - fortsättning följer
Drop-in tider, surfcafé och träffar med olika teman kommer att pågå till slutet av maj. Därefter gör projektet ett uppehåll från juni till början av september. I höst tar projektet ett nytt avstamp med samma koncept. Fler föreläsningar och nya träffar med specifika teman kommer presenteras så småningom så håll utkik.
Under sommaren kommer William dock att fortsätta boka enskilda tidsbokningar för den som vill och har möjlighet.
I slutet av 2023 kommer projektet sammanfattas och utvärderas.
Vilken hjälp kan jag räkna med att få?
På denna webbsida kan du läsa om projektet, vilken hjälp du kan få samt bibliotekets roll i det hela. Om du precis fått höra talas om projektet eller har frågor är du varmt välkommen att ringa biblioteket eller direkt till William.
För tydlighetens skull vill vi också informera och klargöra vad projektet och biblioteket inte kommer kunna hjälpa till med:
- Biblioteket som kommunal verksamhet kan inte hjälpa till med privata ärenden som gäller bank, saldon, personkonton, personnummer och Swish. Vi kan däremot peka i rätt riktning och ge information och råd om var du kan få hjälp.
- Göra inköp av teknisk utrustning åt privatpersoner. Däremot kan vi vara behjälpliga med råd och tips om var du kan inhandla teknisk utrustning samt vilket märke som passar dig.
- Upprättande av BankID och Mobilt BankID.
- Vi kan ej erbjuda hjälp i era hem och åka ut till er som privatpersoner.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se
Projektledare - digital inkludering
William Nestor
070-263 20 77
william.nestor@odeshog.se
1:e Bibliotekarie
Andrea Andersson
0144-350 43
andrea.andersson@odeshog.se
Enhetschef kultur/fritid
Britt-mari Johansson
0144-350 42
britt-mari.johansson@odeshog.se