Utbildning & barnomsorg
Enligt skollagen har elever i förskoleklass och grundskola med offentlig huvudman rätt till kostnadsfri skolskjuts från en plats i anslutning till elevens folkbokföringsadress, till den plats där utbildningen bedrivs och tillbaka. Det gäller om sådan skjuts behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, elevens funktionshinder eller någon annan särskild omständighet. Motsvarande gäller elev i grundsärskola och gymnasiesärskola, vilket regleras i skollagen. Förutsättningarna ska provas individuellt i varje enskilt fall.
Rätten till skolskjuts gäller inte elever som väljer att gå i en annan skolenhet än den där kommunen annars skulle ha placerat dem. I de fall då det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter kan kommunen även anordna skolskjuts i dessa fall.
Ansökan om skolskjuts av andra orsaker än färdvägens längd, görs antingen via e-tjänst eller på särskild blankett som lämnas till skolskjutssamordnare på kommunkontoret eller skickas till Skolskjutssamordnare, Barn- och utbildningsnämnden, 599 80 Ödeshög. Beslutet är tidsbegränsat.
Beslutet kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol, besvärshänvisning redovisas på beslutet.
Kommunen planerar för och erbjuder skolskjuts för elever med tillstånd, mellan angiven skolskjutshållplats och skola. Skolskjutsorganisationen planeras så att ingen elev ska behöva ha längre väg från hemmet till skolskjutshållplatsen än det kilometerantal som angivits nedan. Skolskjuts inom Ödeshögs tätort beviljas inte.
Med skolväg avses kortaste trafiksäker sträcka mellan folkbokföringsadress och infarten till skolan. Vägen ska vara säker att gå längs med. Avståndsbedömning görs av kommunen och mätning sker med hjälp av geografisk informationsteknik, GIS. Elevens väg till anvisad skolskjutshållplats ska jämställas med skolväg. För att ha rätt till skolskjuts ska skolvägens längd eller avstånd till anvisad skolskjutshållplats vara längre än nedanstående avståndsgränser:
Avstånd folkbokföringsadress - anvisad skola | Avstånd folkbokföringsadress - hållplats | |
---|---|---|
Förskoleklass | 2 kilometer | 2 kilometer |
Årskurs 1-3 | 2 kilometer | 2 kilometer |
Årskurs 4-6 | 3 kilometer | 3 kilometer |
Årskurs 7-9 | 4 kilometer | 4 kilometer |
Elever folkbokförda på adress där avståndet till anvisad skola överstiger avståndet i tabellen ovan, behöver inte ansöka om skolskjuts utan berörda vårdnadshavare får information om resväg och skolskjutshållplats.
Elever i årskurserna 6-9 kan erbjudas transport med ordinarie linjetrafik, Östgötatrafiken. De får ett busskort som ska ses som en värdehandling, elev eller vårdnadshavare betalar 200 kronor i ersättning för
borttappat kort.
En elev kan få skolskjuts om trafikförhållandena utmed skolvägen är sådana att vägen anses farlig.
Skolskjutssamordnare bedömer skolvägen utifrån Trafikverkets modell för trafiksäkerhetsbedömning.
Vårdnadshavare gör en ansökan och en individuell prövning görs i varje enskilt fall.
Elev kan ha rätt till skolskjuts på grund av medicinska skäl. Behovet av skolskjuts ska styrkas av elevhälsa eller annan vårdinstans. Vårdnadshavare gör en ansökan och en individuell prövning görs i varje enskilt fall.
Elev kan ha rätt till skolskjuts vid växelvis boende inom Ödeshögs kommun. Med växelvis boende avses vårdnadshavare som inte bor tillsammans men där eleven ändå är varaktigt bosatt lika mycket hos båda vårdnadshavarna. Båda vårdnadshavarna ska vara folkbokförda i kommunen.
Skolskjuts vid växelvis boende kan beviljas från elevens båda hem till den skolenhet som kommunen
placerat eleven vid med hänsyn till folkbokföringsadressen, förutsatt att avståndskriterier och övriga
föreskrifter uppfylls.
Skolskjuts vid växelvis boende, då en elev väljer att gå i en annan skolenhet än den som kommunen
anvisar till, anordnas av kommunen om det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen. Skolskjuts vid växelvis boende ska ske enligt ett i förväg angivet och regelbundet schema.
Vårdnadshavare gör en ansökan och en individuell prövning görs i varje enskilt fall. Ansökan om skolskjuts vid växelvis boende ska göras för varje läsår. Förändrade förhållanden ska omgående anmälas till skolskjutssamordnare.
Då skolskjuts är ett kollektivt resande kommer längre restider och väntetider uppstå. Skolskjutsar
planeras för att minimera restid och väntetid för eleverna.
Tillfälliga funktionshinder till exempel olycksfall eller liknande berättigar inte till kommunal skolskjuts. Hit räknas arm- eller benbrott, stukningar med mera. Kostnader för skjuts till skolan täcks av kommunens olycksfallsförsäkring, se kommunens hemsida. Vårdnadshavare ordnar själv med läkarintyg och tar nödvändiga kontakter. Information om kommunens försäkringsbolag finns på odeshog.se
Skolskjuts är upphandlad trafik och utförs för de elever som har beviljats skolskjuts. Tillstånd krävs för att elev ska kunna åka med fordonen. Fordonen är dimensionerade för antalet elever som har beviljats skolskjuts. Även färdvägen är anpassad utifrån de elever som har beviljats skolskjuts. Vårdnadshavare till elever som vill ”kompisåka” med skolskjutsen, ska i förväg kontakta bussbolaget för att få besked om plats på aktuell tur.
Övriga kommuninvånare kan i mån av plats beviljas tillstånd att resa med skolskjutsfordon.
Kommuninvånare ska senast dagen innan resa kontakta bussbolaget, för att få besked om plats.
Entreprenören äger dock rätt att neka kommuninvånare att få åka med bussen om chauffören vid restillfället uppfattar det som olämpligt.
Entreprenören kan också neka att hämta vid utsatt skolskjutshållplats om vägförhållanden utsätter
befintliga passagerare för risk. Exempelvis vid dåligt underhållen väg, bristfällig snöröjning eller avsaknad av vändplats.
Ödeshögs kommun ansvarar för att skolskjuts erbjuds.