Kommun och politik
- Agenda 2030
- Aktuella beslut i korthet
- Diarium och arkiv
- Flytta hit eller nyinflyttad
- För dig som är förtroendevald
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Kommunens organisation
- Kommunfakta
- Konsumentvägledning
- Kontakta oss
- Personuppgifter och dataskydd
- Politik och demokrati
- Press och kommunikation
- Självservice
- Överklaga beslut, rättsäkerhet
Historia i Ödeshögs kommun
Redan för 5 000 år sedan bosatte sig människor i den här trakten. Här kan du läsa lite om vår historia.
Alvastra pålbyggnad
Lämningarna av Alvastra pålbyggnad i Dags mosse påträffades först i början på 1900-talet. Undersökningar visar att pålbyggnaden är mer än 5000 år gammal. I nyskick bestod byggnadsverket av ett pålverk byggt kring ett golv av stockar som låg direkt på myren. Det krävdes en stor grupp människor för att uppföra en sådan anläggning eftersom yxor av sten och flinta var de enda redskap som fanns att tillgå.Vad var det då som gjorde platsen så intressant för den tidens människor? Svaret vet vi inte men den senaste forskningen tyder på att detta var en plats där man samlades för att hålla ritualer och ceremonier. Fynden från utgrävningar på platsen går att se på Historiska museet i Stockholm.
Alvastra kloster
Alvastra kloster grundades 1143 av franska munkar som tillhörde den mäktiga Cisterciensorden. Under medeltiden var trakten kring Alvastra ett område med betydelse för det svenska rikets framväxt. Här fanns bland andra den mäktiga Sverkerätten med Sverker den äldre som både har omtalats som östgötarnas konung och senare som svearnas härskare. Mycket tyder på att Sverkerätten låg bakom etableringen av Alvastra kloster och stod för den ursprungliga donationen av land till cisterciensmunkarna.
Rökstenen
Rökstenen från tidigt 800-tal, är Sveriges äldsta längre bevarande skrift. Den är världens längsta runinskrift och har kallats Sveriges första dikt för texten är poetisk. De allra flesta av de nästan 800 runorna är läsliga och på de första raderna står det så här: ”Till minne av Vämod står dessa runor. Men Varin skrev dem, fadern, till minne av den döde sonen”
Varin var en mäktig man som ville resa en minnesten över sin döde son. Men texten säger så mycket mer och förbryllar forskare världen över. Tolkningarna är många och den slutliga lösningen på vad den mystiska Rökstenen vill säga oss har fortfarande inte fått ett svar.
Hästholmen
En någorlunda skyddad vik, en av de få på Vätterns östra sida, gjorde att Hästholmen blev en populär landstigningsplats för vägfarare under 1100- och 1200-talen. Sjövägen Hästholmen — Hjo var en bra förbindelse mellan östra och västra Sverige både för person- och lasttrafik. Under 1300-talet var trafiken livlig och Hästholmen blomstrade. På 1300-talet var Hästholmen en av fyra städer i Östergötland med eget stadssigill. Enligt handlingar från 1384, finns avtryck av ett sigill varpå det står "Villa Hestolmiensis", vilket skall kunna betyda stad eller fäste.
När Vadstena kloster hade byggts, avtog trafiken till Hästholmen och ortens betydelse minskade. Fram till 1800-talet ökade transporterna till framförallt jordbruket. Man tog in förnödenheter, gödsel och foder samt skeppade ut spannmål och virke från hamnen.
Ödeshögs kommun
Kommunens område motsvarar socknarna Heda, Rök, Svanshals, Trehörna, Västra Tollstad, alla i Lysings härad. I dessa socknar bildades vid kommunreformen 1862 landskommuner med motsvarande namn. Ödeshögs municipalsamhälle inrättades 31 mars 1922 och upplöstes vid utgången av 1956. Vid kommunreformen 1952 införlivades Stora Åby landskommun i Ödeshögs landskommun och övriga landskommuner uppgick i den då bildade Alvastra landskommun. 1969 införlivades Alvastra landskommun i Ödeshögs landskommun. Ödeshögs kommun bildades vid kommunreformern 1971 genom ombildning av Ödeshögs landskommun.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se