Omsorg och stöd
- Akut hjälp och krisstöd
- Dödsfall och begravning
- Ekonomi och pengar
- Familj, barn och ungdom
- Funktionsnedsättning
- Gör en insats - uppdrag
- Hemlöshet
- Lokala värdighetsgarantier
- Måltider inom vård och omsorg
- Nyanländ i kommunen
- Psykisk ohälsa
- Sjukvård och tandvård
- Skadligt bruk och beroende
- Transport
- Trygg och säker
- Äldre
Hedersrelaterat våld och förtryck
Känner du dig kontrollerad av din familj och av din släkt? Får du inte själv bestämma vilka du ska umgås med eller bli kär i? Tvingas du hålla koll på dina syskon på ett sätt som inte känns bra? Är du rädd för att giftas bort mot din vilja?
I Sverige har alla människor rätt att leva ett liv där man själv får bestämma vem man träffar, hur man ser ut, vad man gör på sin fritid och vem man ska gifta sig med. Om man lever i en familj där man inte får bestämma dessa saker själv kan det vara så att man lever under hedersförtryck. Det kan kännas svårt och skamligt att prata om vad som händer inom ens familj, men på socialtjänsten kan du få hjälp och stöd i att leva ett liv utan kontroll och hot.
Här är några signaler på att du lever i en familj där det förekommer hedersförtryck:
- Du får inte själv bestämma vilka vänner du träffar/vilka du umgås med.
- Din familj och/eller dina syskon håller koll på dig och ser till att du följer familjens regler.
- Du får inte klä dig eller se ut som du vill.
- Du tänker hela tiden på vad du säger och gör så att du inte ska förstöra familjens rykte.
- Är du utsatt för hot och våld av din familj eller dina släktingar?
Kontakt
Kontakta Socialkontoret i Ödeshög.
Om du behöver hjälp utanför kontorstid ska du kontakta Sociala jouren.
Kontaktuppgifter till socialkontoret och socialjouren hittar du i kontaktrutan på denna sida.
Om du ska åka utomlands och är orolig för att bli bortgift eller könsstympad
Det är enligt lag förbjudet och straffbart att bli intvingat i ett giftermål, en relation som liknar ett giftermål eller könsstympad. Om det är ett barn som ska bli bortgift, intvingat i något som liknar ett giftermål eller könsstympad så spelar det ingen roll om barnet säger sig göra det frivilligt. Brottet för tvångsgifte av barn kallas barnäktenskapsbrott.
Om du är orolig för att du eller någon i din närhet ska föras utomlands och bli utsatt för könsstympning, bortgifte eller någon annan form av brott, kontakta socialtjänsten, socialjouren eller polisen på din hemort och berätta om din oro.
Det kan vara klokt att samråda med polisen eller socialtjänsten om utlandsresan kan förhindras på något sätt. Om det är tydligt eller stor risk att du ska bli bortgift eller könsstympad kan socialtjänsten fatta beslut om utreseförbud enligt LVU § 31 a och b. Detta beslut kräver inget godkännande från vårdnadshavare eller dig som ska bli bortgift eller könsstympad.
- ta med telefonnummer/e-postadress till den person hos socialtjänsten eller polisen som du talat med, eller till någon kontaktperson i Sverige som du kan lita på,
- om du har möjlighet, ta med en extra mobil och ett extra SIM-kort till den,
- skriv ned eller lär dig utantill telefonnummer/e-postadress till svenska ambassaden eller konsulatet i det land du kommer resa till,
- skriv ned kontaktuppgifter till eventuella släktingar eller vänner i landet dit du åker, som du tror kan vara beredda att hjälpa dig.
Om du redan är utomlands och är utsatt
Utsatt i utlandet? - det här behöver du veta:
Om du under en utlandsresa t.ex. blir tvingad att stanna kvar i utlandet, riskerar utsättas för könsstympning eller att bli bortgift mot din vilja bör du kontakta svenska ambassaden eller konsulatet i det land du befinner dig. Ambassaden och UD kan tillsammans med myndigheterna på din hemort i Sverige undersöka om något kan göras för att du ska kunna återvända till Sverige.
På Swedenabroad hittar du alla ambassader och konsulat.
Du kan även ringa UD-jouren:
+46 (0)8-405 50 05. UD-jouren är öppen dygnet runt, årets alla dagar.
Vad är skillnaden mellan våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck?
Hedersrelaterat våld och förtryck är på många sätt likt våld i nära relationer. Precis som våld i nära relationer kan hedersrelaterat våld och förtryck komma till uttryck i form av fysiskt, sexuellt eller psykiskt våld samt i social utsatthet, eller att man missköts om man är ett barn eller har funktionsnedsättning exempelvis.
Det som skiljer hederelaterat våld och förtryck mot våld i nära relation är:
- hedersrelaterat våld och förtryck har sin grund i strukturella maktobalans mellan män och kvinnor,
- det uppstår för att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps heder,
- hedern anses beroende av vad en individ gör och är. Kvinnliga familjemedlemmar förväntas leva utifrån en norm om kyskhet och oskuld exempelvis, samt hur familjemedlemmar påstås eller faktiskt uppför sig i förhållande till sådana ideal,
- när heder ska upprätthållas görs det ofta kollektivt, i grupp. Det kan ibland genomföras av en person men att det är godkänt från en familj eller grupp som offret har en relation till,
- det riktar sig främst mot flickor och kvinnor, men även mot pojkar och män,
- det kan drabba hbtqi-personer och personer med intellektuell funktionsnedsättning särskilt hårt.
Vad är kvinnlig könsstympning?
Könsstympning eller omskärelse av kvinnor är genom lag totalt förbjudet och straffbart i Sverige i alla former oavsett om en kvinna godkänt det eller inte.
Alla kvinnor som är bosatta i Sverige är genom olika lagar skyddade mot könsstympning både i Sverige och om risken finns att man förs utomlands för att bli könsstympad.
Könsstympning är att man utan medicinsk orsak skär bort eller på annat sätt skadar delar av flickors yttre könsorgan. Det sker oftast i ung ålder, mellan fyra och fjorton år. Att skada kan handla om prickning, skrapning eller att man sticker med ett vasst föremål.
Det finns olika förklaringar till förekomsten av könsstympning, men oftast är det frågan om kontroll över kvinnors sexualitet.
De flesta som är könsstympade i Sverige upptäcks i samband med en graviditet eller förlossning och erbjuds då vård.
Antalet flickor och kvinnor som har sökt vård och fått en diagnos kopplad till könsstympning har ökat de senaste åren.
Könsstympning av flickor och kvinnor är ett sätt att kontrollera kvinnlig sexualitet genom att reducera möjligheten att uppleva sexuell njutning, och i vissa fall göra sex fysiskt svårt och smärtsamt.
Vad är oskuldskontroll?
Oskuldskontroller, oskuldsoperationer och oskuldsintyg hör ihop med föreställningen att det finns en mödomshinna som täcker hela slidöppningen och som går sönder första gången en kvinna har sex.
Det är medicinskt omöjligt att se om en flicka eller kvinna har haft sex eftersom mödomshinnan inte finns. En kvinna kan alltså vara oskuld men ändå inte blöda vid det första samlaget.
Trots detta genomförs oskuldskontroller, i vissa fall av familjemedlemmar, i andra fall av läkare.
Det är olagligt att utföra oskuldskontroller och utfärda oskuldsintyg inom hälso- och sjukvården eftersom de strider mot kravet på vetenskap och beprövad erfarenhet.
Andra webbplatser och stödtelefon om hedernormer
Idag finns många organsiationer som kan hjälpa dig med information om hedersnormer. Nedan följer en lista med och en beskrivning om vad de kan erbjuda:
- Glöm aldrig Pela och Fadime - En sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersvåld. De vänder sig till både flickor/kvinnor och pojkar/män som på ett eller annat sätt är utsatta för– eller berörda av hedersrelaterat våld.
Glöm aldrig Pela och Fadimes - Linnamottagningen/Kvinnors nätverk - Linnamottagningen erbjuder stöd, skydd och rådgivning till tjejer och killar som utsätts för kontroll, hot och våld från familj, släkt och andra närstående. Linnamottagningens stöd och skydd är både akut och mer långsiktigt. De erbjuder psykosociala stödsamtal, hjälp i kontakten med myndigheter, skyddade boenden, praktisk hjälp samt aktiviteter. Du kan nå Linnamottagningen på den rikstäckande jourtelefonen 8-22 (efter 17 endast akuta ärenden). Mottagningen har HBT- och kulturkompetens.
Linnamottagningen/Kvinnors nätverk - Somaya kvinno- och tjejjour - Ger råd och stöd via sin stödtelefon som är öppen 9-16 under vardagar. De talar flera språk. De är sedan starten specialiserade på att skydda och stärka personer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Somaya möter varje person med respekt, oavsett etnicitet, religion eller utbildningsnivå och arbetar för att varje person ska äga makten över sitt liv.
Somaya kvinno- och tjejjour - Amelmottagningen - Amelmottagningen på Södersjukhuset tar emot flickor och kvinnor med erfarenhet av kvinnlig omskärelse/könsstympning. Här arbetar kvinnliga gynekologer, barnmorskor och kuratorer. När det behövs används kvinnlig professionell tolk för att inga missförstånd ska uppstå. Alla har självklart tystnadsplikt.
Amelmottagningen
- Stödtelefonen Rätt att välja för dig som är utsatt eller riskerar att utsättas för våld i hederns namn.Rätt att välja 020-57 70 70 är öppen varje dag kl. 7-21. Den riktar sig till personer i alla åldrar som är utsatta eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Även närstående är välkomna att ringa för råd och stöd. Stödtelefonen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid på uppdrag av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH), vid Länsstyrelsen Östergötland.
Läs mer på rattattvalja.se
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag - torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
Lunchstängt kl 12-13
0144-350 03
Telefontider:
Måndag - fredag kl 7.30-16.00
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90
Socialjour vid akuta behov efter kontorstid
Telefontid: Måndag-torsdag 17-24, Fredag 17-01, Lördag 13.30-01, Söndag 13.30-24.
Midsommarafton, julafton och nyårsafton är Socialjouren öppen klockan 13-17.
Vid akut behov av hjälp utanför telefontid kan du ringa 112 och be om att få prata med socialjouren.