Kommun och politik
- Agenda 2030
- Aktuella beslut i korthet
- Diarium och arkiv
- Flytta hit eller nyinflyttad
- För dig som är förtroendevald
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Kommunens organisation
- Kommunfakta
- Konsumentvägledning
- Kontakta oss
- Personuppgifter och dataskydd
- Politik och demokrati
- Press och kommunikation
- Självservice
- Överklaga beslut, rättsäkerhet
Ordningsregler
I Ödeshögs kommun finns allmänna lokala ordningsföreskrifter. Här kan du läsa om olika regler som finns för att bevara allmän ordning på offentlig plats. Dagens ordningsregler antogs av kommunfullmäktige 2017-03-06.
Här gäller ordningsföreskrifterna
Ordningsföreskrifterna gäller på offentlig plats, det vill säga mark som ägs av kommunen.
De gäller också på nedanstående områden som likställs med offentlig plats:
Anläggningar för idrott samt motionsspår
- Ingesson Arena
- Vättervallens IP
- Åvallens IP
- Skönatorpet
- Kullstorp motorbana
Friluftsanläggningar och nöjesanläggning
- Klockargårdsängens friluftsområde
- Folkets park
Badplatser
- Badplats Visjön
- Badplats Vagnsjön
- Badplats Trehörna
- Badplats Lorabadet
- Badplats Hästholmen
- Badplats Stora Lund
Lekplatser
På eller i omedelbar anslutning till:
Bostadsområden i Ödeshögs, Hästholmens och Trehörnas detaljplanelagda områden samt Boets by.
Skolgårdar
- Skeppet
- Ellen Keys förskola
- Röks förskola
- Fridtjuvsberg
- Lysingsskolan
- Boets skola
- Röks skola
- SFI
Kyrkogårdar, begravningsplatser och parkområden som utgör kyrkopark
På eller i omedelbar anslutning till:
- Ödeshögs kyrka med begravningsplats
- Stora Åby kyrka med begravningsplats
- Röks kyrka med begravningsplats och församlingshem
- Heda kyrka
- Västra Tollstad kyrka med begravningsplats och församlingshem
- Trehörna kyrka med begravningsplats
- Svanshals kyrka med begravningsplats
Lastning av varor m m
Vid lastning, transportering, lossning och annan hantering av gods ska den som är ansvarig för åtgärden göra vad som behövs för att undvika att människor utsätts för tillfälliga olägenheter genom damm, spill eller dålig lukt.
Avlastning och uppläggning av gods får inte ske så att brandposter, brandsläckningsutrustningar och utrymningsvägar blockeras eller att räddningstjänstens arbete hindras eller försvåras.
Vad som gäller för den som är ansvarig gäller även för annan som uppdras att utföra åtgärden för den ansvarige.
Schaktning, grävning m m
Den som är ansvarig för upptagande av grus, jord eller sand, tippning av fyllnadsmassor, schaktning, grävning eller annat liknande arbete, samt förvaring och/eller upplag av detsamma, ska se till att det sker på ett sådant sätt att allmänheten utsätts för minsta möjliga olägenhet.
Störande buller
Arbete som orsakar störande buller för personer på offentliga platser, t ex stenkrossning, pålning och nitning, får inte ske utan polismyndighetens tillstånd.
Vedhantering och användning av motoriserade trädgårdsredskap
Inom områden med detaljplan får vedkapning och annan hantering av ved liksom användning av motoriserade trädgårdsredskap typ gräsklippare, trimmers, röjsågar och liknande inte ske före kl 07:00 och efter kl 20:00 vardagar eller före kl 10:00 och efter kl 18:00 övriga dagar.
Containrar och lastflak
Den som ska ställa upp en container på offentlig plats måste ha tillstånd av polismyndigheten. Det kan även krävas bygglov från byggenheten.
Ägaren eller nyttjanderättshavaren till en container eller ett lastflak, som ska ställas upp på en offentlig plats, är skyldig att tydligt märka containern med ägarens eller nyttjanderättshavarens namn, adress och telefonnummer. På varje hörn av containern/ lastflaket ska reflexer finnas och vara synliga från alla sidor. Vid färd genom tätorten ska containern vara täckt med ett finmaskigt nät för att hindra avfall blåser av.
Vid uppställning av container ska avstånd till byggnad väljas så att risken för brandspridning minimeras.
Markiser, flaggor och skyltar
Markiser, flaggor och skyltar får inte sättas upp så att de skjuter ut över en gångbana och cykelbana på lägre höjd än 3,00 meter eller över en körbana på lägre höjd än 4,60 meter. Det kan även krävas bygglov från byggenheten.
Häckar och dylikt
Fastighetsägare ska tillse att brevlådor, grindar eller växtlighet på tomten inte hindrar trafiken eller sikten för denna eller på annat sätt utgör hinder för en maskinell renhållning av gata, gångbana eller annan offentlig plats utanför tomtområdet. Fastighetsägare ska också se till att växtligheten på tomten inte skymmer gatubelysning.
I Ödeshögs kommuns riktlinjer för mur, plank och staket, fastställda av miljö- och byggnämnden 2016-05-09, § 45 redovisas kommunens ställningstagande om utformning och anpassning till omgivningen samt ger kommuninnevånare vägledning vid uppförande av inhägnad av något slag. Se även skriften ”Klipp häcken”.
Affischering och annonsering
Affischer, annonser eller liknande anslag får inte utan tillstånd av polismyndigheten sättas upp på sådana husväggar, staket, stolpar, elskåp eller liknande som vetter mot offentlig plats eller på träd inom offentlig plats.
Flyttbara reklamskyltar, så kallade gatupratare, får inte utan tillstånd av polismyndigheten placeras på offentlig plats.
Tillstånd behövs inte för att sätta upp anslag på tavlor, pelare eller andra liknande anordningar som är avsedda för detta ändamål. Inte heller krävs tillstånd för näringsidkare att sätta upp annonser och andra tillkännagivanden som avser näringsidkarens verksamhet på byggnad där verksamheten finns.
Högtalarutsändning
Information, reklam, propaganda eller andra budskap samt musik som riktar sig till personer på offentliga platser, får inte ske genom högtalare eller liknande utan tillstånd av polismyndigheten.
Insamling av pengar
Polismyndighetens tillstånd krävs för insamling av pengar i bössor eller liknande, om insamlingen inte utgör led i en tillståndspliktig allmän sammankomst eller offentlig tillställning. När insamlingen ska ske i samband med framförande av gatumusik krävs inte tillstånd.
Ambulerande försäljning
För ambulerande försäljning på Stora Torget krävs polismyndighetens tillstånd
Med ambulerande försäljning avses sådan gatuförsäljning som tar offentlig plats i anspråk endast tillfälligt och i obetydlig omfattning och som därför inte kräver tillstånd enligt 3 kap. 1 § ordningslagen
Camping
Inom detaljplanelagt område får camping inte äga rum på kommunal mark med undantag för platser som är avsedda för camping. Vidare får camping inte ske på idrottsanläggningar, badplatser, begravningsplatser och kyrkogårdar.
Grillning
Grillning hänvisas till av kommunen iordningställda grillplatser.
- Klockargårdsägens friluftsområde
- Vid kommunens badplatser
Hundar
Hundens ägare, den som tagit emot en hund för underhåll eller nyttjande eller den som endast tillfälligt vårdar en hund är skyldig att följa bestämmelserna . Det som sägs i denna paragraf gäller inte för assistenthund såsom ledarhund för synskadad person, service- och signalhundar för funktionshindrad person, för polishund, bevaknings- eller räddningshund i tjänst.
Hundar och katter ska hållas kopplade på offentlig plats och inom de områden som anges i särskild förteckning till dessa ordningsföreskrifter, bilaga A. Tikar ska under löptid hållas kopplade inom hela kommunen, dock inte inom inhägnade områden. När en hund eller katt inte hålls kopplad ska den vara märkt genom öronmärkning, halsband eller på annat sätt som möjliggör kontakt med ägaren.
Hundar och katter får inte vistas på lekplats och badplats som utgör offentlig plats.
Hund får inte rastas på begravningsplats. Hund får dock medfölja kyrkogårdsbesökare men ska då hållas kopplad.
Föroreningar efter hundar ska plockas upp på offentlig plats och inom de områden som anges i särskild förteckning till dessa ordningsföreskrifter.
Adressnummerskyltar
Varje fastighet som tilldelats adressnummer ska vara försedd med särskild adressnummerskylt.
Det åligger fastighetsägare att på egen bekostnad anskaffa och uppsätta adressnummerskylt samt att tillse, att skylten hålls i sådant skick, att den med lätthet kan avläsas.
Fyrverkeri och andra pyrotekniska varor
Med fyrverkeri avses explosiva varor som innehåller pyrotekniska ämnen, avger ljus- eller ljudeffekter och är avsedda för nöjesändamål.
För att en fyrverkeripjäs ska få hanteras krävs att den godkänts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Så kallade smällare vars huvudsakliga syfte är att avge knall är inte godkända av MSB.
Fyrverkeri och andra pyrotekniska varor får endast hanteras av den som fyllt 18år.
Det krävs tillstånd av polismyndigheten för att använda pyrotekniska varor/ fyrverkerier, inom områden som omfattas av detaljplan med undantag för användandet
- på nyårsafton från kl. 18:00 till nyårsdag kl. 0200,
- på påskafton kl. 18:00 - 24:00 och
- på valborgsmässoafton kl.1800 – 2400 inom område med detaljplan.
Ansökan om tillstånd hos Polismyndigheten
Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 100 meter från vårdhem och serviceboenden.
Sprängning och skjutning med eld- och luftvapen m m
För sprängning och skjutning med eldvapen inom detaljplanelagt område krävs tillstånd av polismyndigheten.
Luftvapen, fjädervapen och paintballvapen, kolsyrevapen, pil och slangbågar eller liknande vapen får inte användas på offentlig plats eller därmed jämställt område eller inom områden som omfattas av detaljplan.
Ridning, löpning och skidåkning
Ridning, cykling och mopedåkning eller ledning av häst får inte ske i iordningställda löp- eller skidspår. Löpning och promenad är förbjudet i anlagda skidspår. Förbuden gäller för de löp- och skidspår som anges i bilaga A.
Under tiden 1 maj -30 september får ridning inte ske på de badplatser som anges ovan.
Avgift för att använda offentlig plats
För användning av offentlig plats och område som kommunen jämställt med sådan plats har kommunen rätt, enligt 1957:259, att ta ut avgift enligt de grunder som har beslutats av kommunfullmäktige.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se