Bygga, bo & miljö
Sophämtning
Det är kommunen som har ansvaret för att ta hand om ditt hushållsavfall.
Hämtningen utförs av Renall och kundtjänstfrågor besvaras av Ödeshögsbostäder (ÖBO).
Ödeshögs kommun har gemensamt miljökontor med Mjölby kommun.
Att tänka på vid sophämtningsdagen
- Ställ ut din soptunna före klockan 6:00 på hämtningsdagen vid sopbilens färdväg.
- Kärlet ska stå så att lockets fästanordning är vänd ut mot vägbanan och du får inte fylla kärlet mer än att du lätt kan stänga locket. Det får inte heller vara så tungt att det uppstår problem för sopbilen att lyfta det. Blir ditt kärl ofta för fullt kan du beställa ett större kärl hos kundtjänst.
- Kärl som är för tungt, överfullt eller innehåller dåligt emballerade föremål hämtar kommunen först sedan du som fastighetsägare omfördelat avfallet och förpackat det på ett från arbetsmiljösynpunkt acceptabelt sätt.
Vintertid dessutom
- Vägen, uppställningsplatsen och eventuell vändplats ska vara halkfri och upplogad.
- Det ska vara skottat och sandat mellan sopbilens uppställningsplats och kärl.
- Vall framför kärl efter plogbil ska skottas bort så att kärlet lätt kan rullas till sopbilen.
- I de fall ditt kärl ska dras fram till sopbilen av chauffören måste dragvägen vara skottad och halkfri. Tänk även på att hålla rent från snö framför trösklar till soprum eller sopskåp så att det är lätt att öppna dörrarna och dra ut kärlen.
Transportvägen

Som transportväg avses den väg hämtningsfordonet använder för att hämta avfall från fastigheter.
Som fastighetsägare har du ett ansvar att se till att transportvägen fram till den uppställningsplats som används vid hämtning, hålls i farbart skick.
Inför hämtning ska vägen ha fri sikt, hållas fri från hinder, röjas från snö och hållas halkfri.
Väg som nyttjas vid hämtning av hushållsavfall ska vara så dimensionerad och hållas i sådant skick att den är farbar vid varje hämtningstillfälle, för hämtningsfordon/sopbil som normalt används i hämtningsområdet. Vägen ska vara minst 3,5 meter bred med 4,7 meter fri höjd och det ska finnas tillräckligt med utrymme för sopbilen att vända på. Vägutrymmet ska vara rent från växtlighet, till exempel sly längs vägkanten och nedhängande grenar. Ur trafiksäkerhetssynpunkt tillåts inte backning som transportsträcka. Backning kan normalt accepteras endast i ett så kallat vändningsmoment.
Är inte transportvägen farbar kommer vi inte kunna hämta dina sopor.
Kontakta kundtjänst på ÖBO
- Om du bygger nytt hus och vill ha ett abonnemang. Vi hjälper dig välja rätt storlek på soptunnan
- Om du vill säga upp ditt abonnemang för att du flyttar. Meddela oss din nya adress, vem som tagit över din fastighet och från och med vilket datum
- Om du har fakturafrågor eller andra frågor om din avgift
- Om du har frågor om hämtdagar och hämtveckor
- Om du vill anmäla utebliven hämtning eller har andra frågor som rör sophämtningen
Kontakta miljökontoret
- om du vill kompostera matavfall
- om du vill ansöka om dispens från renhållningsordningen
Byte av storlek på soptunna
Byte av storlek på soptunnan (kärlet) är gratis om fastigheten byter ägare.
Vill du byta befintlig soptunna till en större eller mindre är det gratis och du rengör och lämnar/hämtar den hos kundtjänst på ÖBO. Om vi ska byta tunnan åt dig tar vi ut en avgift.
Om renhållningstaxan
Taxan omfattas av flera olika avgifter. Alla fastighetsägare betalar en grundavgift som motsvarar kostnader för drift av återvinningscentral, hantering av farligt avfall och annat avfall som lämnas in på återvinningscentralen. Avgiften täckar även kostnader för miljöarbete, planering, utveckling, information, administration, kundtjänst och fakturering.
Indexreglering sker varje år den 1 januari efter indextal för juli månad föregående år.
Sommartömning
Sommartömning för hushållsavfall för fritidsbostäder gäller perioden maj till september. Hämtning sker en gång varannan vecka alternativt en gång i månaden.
Undantag (dispens) från sophämtning
Mjölby, Boxholm och Ödeshögs kommuner har en gemensam miljönämnd och ett gemensamt miljökontor. Mjölby kommun är värdkommun för samarbetet och miljökontoret är placerat i Mjölby.
Undantag från sophämtning enligt kommunens renhållningsordning kan sökas hos miljökontoret i följande fall:
- Förlängt hämtningsintervall
Förlängt intervall kan godkännas upp till var 4:e vecka under förutsättning att innehavaren har ett abonnemang för ett 90 liters eller 140 liters kärl som används i kommunen samt att kärlet inte fylls mer än att locket kan stängas.
- Gemensam soptunna (behållare/kärl)
- Tidsbegränsat uppehåll i sophämtning
Uppehåll i sophämtning medges enbart på fastigheter som inte används. Uppehåll ges under en begränsad tid upp till fem år.
- Befrielse från sophämtning
Total befrielse från sophämtning (inklusive grundavgift) kan enbart ges till fastigheter som saknar bostad eller där bostaden är obeboelig, till exempel efter brand.
Beslut kan återkallas om det blir problem för människors hälsa eller miljön eller om förutsättningarna förändras. Beslutet bryts vid ägarbyte.
Därför får sopbilen problem att ta sig fram vintertid
Vintertid kan dåligt snöröjda vägar och halka göra att sopbilen får svårt att köra och fastnar på vägar där andra bilar tar sig fram. Det är ganska vanligt att kunder ifrågasätter varför sopbilen kör fast när dom själva tar sig fram utan problem. Här förklarar vi varför det är så:
Sopbilen är tung
En sopbil väger väldigt mycket och börjar den glida finns det inget som stoppar den. Chauffören har både ansvaret och rättigheten att bedöma om det ens är möjligt att köra på en väg, säkerheten både för den som kör och omgivningen är alltid viktigast.
Varma däck smälter snön
Medan sopbilen kör blir däcken varma. Om det är vinterväglag och sopbilen stannar i en uppförbacke för att tömma kärl smälter snön under däcken. Då kan det bli extrem halt och mycket svårt för sopbilen att kunna köra vidare.
Svårt att komma loss
Om du själv har kört bil vintertid vet du att när det är moddigt, spårigt eller dåligt plogat så gäller det att hålla jämn fart och inte stanna eller sänka farten för att inte fastna.
Eftersom sopbilarna måste stanna vid varje sopkärl riskerar de att hamna i den situationen hela tiden. För att nå kärlen måste sopbilen dessutom ofta köra längre till höger på vägen och då kan de inte alltid köra i de spår som kanske redan finns på vägbanan.
Ändrade sophämtningsdagar
I samband med större helger förekommer det att de ordinarie sophämtningsdagarna tillfälligt ändras. Under dessa dagar förlängs ofta sophämtarens arbetsdag och det betyder att sopbilen kan komma en dag tidigare eller en dag senare än normalt.
Kundtjänst