Stöd & omsorg
- Akut hjälp
- Ekonomisk hjälp
- Familj och föräldraskap
- Frivilliga uppdrag
- Funktionsnedsättning
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Hälso-och sjukvård
- Invandring och integration
- Kommunala rådet för äldre och personer med funktionshinder
- Lokala värdighetsgarantier
- Missbruk och beroende
- Psykisk ohälsa
- Självservice
- Socialkontoret och Socialjour
- Våld i nära relation och hedersnormer
- Äldre
Godman, förvaltare och förmyndare
Många människor i vårt samhälle klarar inte av att ta hand om sig själva och sin egendom. Det kan handla om omyndiga personer eller personer som på grund av ålder och sjukdom inte kan bevaka sin rätt. För dessa personer finns stöd- och hjälpinsatser att få i form av god man, förvaltare eller förmyndare.
Skillnad mellan en god man och en förvaltare
En god man och en förvaltare har i princip samma huvuduppgifter men deras ansvar och befogenheter skiljer sig lite åt. En god man kan inte utses mot en persons vilja utan är en frivillig åtgärd som innebär att personen behåller sin rättshandlingsförmåga.
Förvaltarskap är en tvångsåtgärd. Detta innebär att en förvaltare kan utses utan personens samtycke. En förvaltare utser man åt en person som är oförmögen att vårda sig själv eller sin egendom.
Förmyndare
Ett barn, det vill säga en person under 18 år, kan inte företräda sig själv i olika sammanhang och behöver därför en ställföreträdare.
I de flesta fall är det föräldrarna som företräder barnet så som vårdnadshavare och förmyndare. Huvudregeln i Föräldrabalken är att förmyndarna själva bestämmer över hur ett barns tillgångar ska användas eller placeras.
I vissa fall ska dock överförmyndaren ha tillsyn över förmyndarens förvaltning av barnets tillgångar och godkänna vissa åtgärder.
Ansökan om god man eller förvaltare
Om du har svårt att själv sköta din ekonomi, bevaka dina rättigheter och intressen, kan du få hjälp av en god man eller förvaltare.
God man
Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person ska rätten om det behövs besluta att anordna godmanskap för denne.
Uppgifterna varierar och är beroende av hur förordnandet är utformat men det kan till exempel handla om att hjälpa till med ansökningar till myndigheter eller se till att räkningar blir betalda.
För att en god man ska kunna förordnas krävs den enskildes samtycke.
Är den hjälpbehövandes tillstånd sådant att ett samtycke inte kan ges ska i stället behovet av en god man styrkas genom ett läkarintyg. Läkarintyget ska styrka att den enskilde är ur stånd att vårda sig eller sin egendom.
Förvaltare
Om en person behöver stöd genom en god man, inte kan få hjälp på annat sätt samt tar irrationella beslut som innebär skada för sig själv eller sin egendom, då är det dags att se om personen kanske behöver hjälp genom en förvaltare.
Förvaltarskapet är många gånger även till för att skydda huvudmannen mot att andra människor utnyttjar honom eller henne.
Skillnaden mellan förvaltarskap och godmanskap är att förvaltarskapet är en tvingande hjälpåtgärd medan godmanskapet är en helt frivillig stödåtgärd för den enskilde.
Den som får förvaltare mister i princip all rättshandlingsförmåga, förmågan att själv med bindande verkan till exempel ingå olika avtal. Förvaltarskapet omprövas varje år av överförmyndarnämnden.
Ansökan om god man och förvaltare
Ansökan görs hos Motala kommun
Ansökan om att bli god man eller förvaltare på Motala kommuns webbplats.
Överförmyndare
Många människor i vårt samhälle klarar inte av att ta hand om sig själva och sin egendom. Det kan handla om omyndiga personer eller personer som på grund av ålder och sjukdom inte kan bevaka sin rätt. För dessa personer finns stöd- och hjälpinsatser att få i form av god man, förvaltare eller förmyndare.
Överförmyndare i samverkan
I varje kommun ska det finnas en överförmyndare, vars uppgift är att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män. Denna tillsyn skyddar personer som inte själva kan ta vara på sina rättigheter eller sköta sin ekonomi och som av den anledningen har en god man eller förvaltare utsedd för sig.
Ödeshögs kommun tillsammans med Vadstena, Boxholm och Mjölby kommuner samarbetar med Motala kommun med gemensam överförmyndarnämnd.
Administration och kontakt sker till största delen i Motala kommun på Överförmyndarkansliet i kommunhuset, Drottninggatan 2 i Motala.
Handläggare kommer till Ödeshög för ärendespecifika besök: För dessa tillfällen krävs tidsbokning på telefon.
Överförmyndarkansliet i Motala