Jobb och företagande
- Jobb och praktik
- Mark och lokaler
- Näringslivskontoret
- Självservice
- Starta och driva företag
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Upphandling och inköp
Kontaktfamilj och stödfamilj
Som kontaktfamilj eller stödfamilj kan du göra en stor insats för både barn och föräldrar. Du blir en viktig del av barnets vardag och kan fungera som en extrafamilj att vända sig till.
Kontaktfamiljer tar emot barn som behöver extra socialt stöd. Stödfamiljer tar emot barn med funktionsnedsättning. Det kan vara såväl fysisk som psykisk funktionsnedsättning.
Att vara kontaktfamilj och stödfamilj
Det gemensamma för båda uppdragen är att du tar emot ett barn en eller flera helger i månaden. Orsaken till att ett barn behöver en extra familj varierar. Det kan till exempel handla om att barnet behöver miljöombyte eller att föräldrarna behöver avlastning.
Barn från tre år kan få stöd av en stödfamilj eller kontaktfamilj. Vanligtvis rör det sig om några års tid. Stödet är alltid en frivillig hjälp och de flesta föräldrar har själva vänt sig till socialförvaltningen och ansökt om att få extra stöd.
Att vara kontaktfamilj innebär att ta emot ett barn eller en ungdom i sitt hem. Uppdraget kan innebära att barnet eller ungdomen är i behov av miljöombyte, att få chansen att träffa andra vuxna och få stöd till en aktiv fritid. Föräldrar till barnet eller ungdomen som erbjuds en kontaktfamilj är oftast i behov av stöd och avlastning i sin föräldraroll.
Kontaktfamiljsuppdraget kan innefatta någon eller några helger i månaden. Även en person kan vara kontaktfamilj. Antalet timmar är individanpassat.
Att bli kontaktfamilj eller stödfamilj
Du ska ha ett intresse för att skapa en varaktig relation till barnet och dess familj. Det är också viktigt att du har respekt för barnets bakgrund och integritet.
Det krävs ingen särskild utbildning, men du behöver ha ett stort engagemang för andra människor och ha en stabil livssituation. Att vara ensamstående eller att inte ha hemmaboende barn är inget hinder. Eftersom barn har olika behov och bakgrund behövs olika familjer.
Det är viktigt att alla i familjen är överens om uppdraget och att det finns tid för en till i familjen.
Så här blir du en kontaktfamilj eller stödfamilj
Du kan ringa och prata med oss på Socialkontoret (kontaktuppgifter längre ned) om du är intresserad. När vi fått in din intresseanmälan kontaktar vi dig. Om du är intresserad av att gå vidare gör vi en utredning om din familj. Utredningen innebär hembesök, intervjuer, olika registerkontroller och referenser.
Vi erbjuder stöd och vägledning
När du väl är en kontaktfamilj eller stödfamilj finns vi nära till hands för stöd och vägledning.

Möt en kontaktfamilj
Fredrik Nådin och Frida Almroth i Västervik har varit kontaktfamilj i snart ett och ett halvt år. En helg i månaden bor två barn hos dem, en tjej och en kille i olika åldrar.

Möt en kontaktperson
Jens Hoffstedt Andersson är kontaktperson på heltid och har uppdrag i tre olika kommuner i Östergötland. För Jens var valet att bli kontaktperson naturligt eftersom han arbetat med människor hela sitt arbetsliv.
Ödeshögs kommun
Besöksadress: Stora torget 3, 599 80 Ödeshög
Postadress: Ödeshögs kommun, 599 80 Ödeshög
0144-350 00 växel
kommun@odeshog.se