Stöd & omsorg
- Akut hjälp
- Ekonomisk hjälp
- Familj och föräldraskap
- Frivilliga uppdrag
- Funktionsnedsättning
- Gifta sig - borgerlig vigsel
- Hälso-och sjukvård
- Invandring och integration
- Kommunala rådet för äldre och personer med funktionshinder
- Lokala värdighetsgarantier
- Missbruk och beroende
- Psykisk ohälsa
- Självservice
- Socialkontoret och Socialjour
- Våld i nära relation och hedersnormer
- Äldre
Familjehem
Har du möjlighet att ta emot ett barn eller ungdom som behöver stöd? Det som behövs är din kompetens som förälder. Att finnas där med hjälp, tålamod och kärlek. Behovet av fler familjehem är stort. Du kan anmäla ditt intresse genom att kontakta socialkontoret eller göra en intresseanmälan på FamiljehemSveriges webbplats.
Att vara ett familjehem
Ett familjehem finns för barn och ungdomar som inte kan bo kvar i sitt hem. Det kan bero på föräldrars sjukdom, missbruk eller andra personliga problem.
När ett barn flyttar till familjehem kan det vara tillfälligt för att ge föräldrarna tid att lösa sina svårigheter. I andra fall kan barnet behöva bo under en längre period i ett familjehem, ibland under hela uppväxttiden. Oavsett hur länge ett barn bor i ett familjehem är det viktigt att barnet får behålla kontakten med sitt biologiska nätverk.
Att vara familjehem är att ta emot en ny familjemedlem. Det är en viktig uppgift och hela familjen blir delaktiga, även de egna barnen. Därför är det viktigt att alla i familjen är överens inför ett uppdrag som familjehem. Det kan bli ett långsiktigt åtagande.
Alla barn är unika och därför behövs olika typer av familjer. Det viktiga är att man som familjehem kan erbjuda ett hem i en familj med en eller två trygga vuxna som kan ge ett barn en stabil tillvaro för att kunna växa och utvecklas under goda förhållanden.
Du kan bo på landet eller i stan, i lägenhet eller i hus, vara ensamstående, gift eller sambo, med eller utan barn. Det viktigaste är att familjehemmets förutsättningar matchas med barnets behov. Man är inte ensam om föräldraskapet utan är där som ett stöd för barnet i kontakten med de biologiska föräldrarna.
Så här blir du ett familjehem
Ta kontakt med socialkontoret. Om du väljer att göra en intresseanmälan tar vi kontakt med dig. Vi kommer att göra en personlig intervju och beställa utdrag ur olika register.
Ödeshögs kommun är medlemmar i Familjehemsverige. Genom den tjänsten kan du själv anmäla intresse för att bli familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson. När du anmält intresse kommer du bli kontaktad av personal från socialkontoret som fortsätter utreda din lämplighet.
Har du tänkt på att åta dig ett spännande och viktigt uppdrag och göra en insats för människor i en utsatt situation, tveka då inte att anmäla ditt intresse.
Läs mer om vad det innebär att vara familjehem och anmäl ditt intresse på FamiljehemSveriges webbplats.
Vi erbjuder stöd och vägledning
Som familjehem får du stöd och handledning av vår familjehemssekreterare. Uppdragstagarna får även en genomförandeplan som de ska arbeta efter och detta följs upp kontinuerligt.
Ödeshögs kommun samarbetar även med Vadstena och Boxholms kommun kring våra uppdragstagare. Det innebär att vi tillsammans anordnar föreläsningar och diskussionsseminarium för att stödja och bredda uppdragstagarnas kunskap. Vår ambition är att erbjuda två till fyra träffar och föreläsningar per år.
Familjehemmen förväntas även gå utbildningen "Ett hem att växa i". Denna utbildning genomförs i egen regi eller att vi köper platser hos en annan kommun.
Receptionen socialkontoret
Öppettider:
Måndag - torsdag kl 10-16
Fredag kl 10-15
Lunchstängt kl 12-13
0144-350 03
Telefontider:
Måndag - fredag kl 7.30-16.00
Besöksadress: Storgatan 16, 599 31 Ödeshög
ifo@odeshog.se
Fax: 0144 - 106 90
Överförmyndarkansliet i Motala
Intresseanmälan för att bli kontaktperson, kontaktfamilj och familjehem